Σοβαρότατες καταγγελίες για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος σε ασφαλιστικό ταμείο


Σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Εργασίας το μέγεθος της ζημίας την οποία έχει υποστεί το ελληνικό δημόσιο δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί και καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση κατά τις επόμενες ημέρες.

Καταγγελίες για σοβαρές διοικητικές παραβάσεις και παραβάσεις της νομοθεσίας, οι οποίες έχουν προξενήσει μεγάλη οικονομική ζημία στο δημόσιο περιέχονται στο φάκελο τον οποίο παρέδωσε σήμερα σχετικά με το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Kοινής Ωφέλειας (Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω.) στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, κ. Ελένη Ράικου, η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Αθηνά Δρέττα........


Στο φάκελο που παραδόθηκε κατ΄ εντολή του Αναπληρωτή Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργου Κουτρουμάνη η κ. Δρέττα, περιλαμβάνονται πορίσματα και εκθέσεις που αφορούν συνολικά σε υποθέσεις κακοδιαχείρισης του ασφαλιστικού ταμείου Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω.


Συγκεκριμένα, διαπιστώνονται παραβάσεις των κείμενων διατάξεων. που αφορούν στη χορήγηση συντάξεων σε ασφαλισμένους του Τ.Α.Π. Δ.Ε.Η. που ζημίωσαν το Ταμείο, Το Δ.Σ του ΟΑΠ - Δ.Ε.Η εγκαλείται ότι, δημιούργησε μεγάλη οικονομική ζημία στο Ταμείο, διότι χωρίς να έχει την αρμοδιότητα κατέληξε σε λανθασμένη ερμηνεία του Νόμου 2084/92, με αποτέλεσμα να χορηγούνται ποσά συντάξεων μεγαλύτερα των νομίμων προβλεπόμενων, όχι μόνο από το 1995 και μεταγενέστερα, αλλά και για όσες χορηγήθηκαν από το 1992 έως το 1995, με την ύπαρξη πλαφόν. Επιπλέον τα ποσά αυτά δεν αναζητήθηκαν, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.


Παραβάσεις που αφορούν στη σύμβαση προμηθειών φαρμάκων, μεταξύ του Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω. και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Παραβάσεις του Υπαλληλικού Κώδικά από το Διευθυντή Διοικητικού και τη Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου του Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω.


Διαπιστώνονται επίσης παραβάσεις, που αφορούν στη μη πληρωμή Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων από το Τ.Ε.Α.Π.Α.Π. Δ.Ε.Η., (Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας) και πλαστογράφηση των πρακτικών του Δ.Σ. του Ταμείου ως προς τα ποσά των τιμολογίων (αναγράφεται ποσό 97.387,85 ευρώ αντί του ορθού των 59.927,50 ευρώ), της υπογραφής του Διευθυντή επί των τιμολογίων και διαφορετική γραμματοσειρά, μεταξύ πρωτοτύπου και αντιγράφου.


Ανάθεση νομικών υποθέσεων με τρόπο που παραβαίνει το καταστατικό όπως και ο τρόπος πληρωμής τους από τον πρώην ΟΑΠ - ΔΕΗ σε εξωτερικούς συνεργάτες δικηγόρους κατά τα έτη 2005 - 2009. Ειδικότερα, δόθηκε σε δικηγόρο με απευθείας ανάθεση και χωρίς γραπτό διαγωνισμό αμοιβή 145.000 ευρώ. την οποία ζήτησε από το Ταμείο, για νομική υπόθεση που του ανατέθηκε, απαιτούσε, για την ανάθεση, να ακολουθηθεί η διαδικασία του ανοικτού διαγωνισμού και όχι της απευθείας ανάθεσης, με ιδιωτικό συμφωνητικό, όπως έγινε.


Χάθηκαν στον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Πρόνοιας και Ασθένειας Προσωπικού Δ.Ε.Η., πρωτότυπα τιμολόγια της Ψυχιατρικής Κλινικής Λυράκου Α.Ε., ποσού 7.108,9 ευρώ, όπως προκύπτει από το με ημερομηνία 23/09/2009 έγγραφο του Ταμείου (Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Πρόνοιας και ασθένειας προσωπικού Δ.Ε.Η. - Διεύθυνση οικονομικών υπηρεσιών).


Διαπιστώνονται παραβάσεις που για τον έλεγχο οικονομικής χρήσης 2006 στο Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού Η.Σ.Α.Π. Παραβάσεις που αφορούν στις οικονομικές χρήσεις 2003 έως και 2007 στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού της Ε.Υ.Δ.Α.Π.


Παραβιάσεις της νομοθεσίας από υπάλληλο που έχει συνταξιοδοτηθεί κατά τη διαδικασία έγκρισης και πληρωμής δαπανών των φυσιοθεραπειών στο Τομέα Ασθένειας Προσωπικού Ο.Τ.Ε.NewsIt.gr

Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails