Οξυγόνο στην Αθήνα με δέσμη μέτρων


Την πρόταση του Δήμου Αθηναίων για την αναβάθμιση του κέντρου παρουσίασε στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ο δήμαρχος Γ. Καμίνης

Ενα φιλόδοξο Σχέδιο Δράσης για το Κέντρο της Αθήνας, με πρωτοβουλίες και κινήσεις του κάθε υπουργείου, σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, εγκρίθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Γ. Παπανδρέου.

Την πρόταση του Δήμου Αθηναίων για την αναβάθμιση του κέντρου παρουσίασε στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ο δήμαρχος Γ. Καμίνης
Μετά τα τελευταία κρούσματα βίας, το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε εντολή στους υπουργούς να επιταχύνουν την ολοκλήρωση των προτάσεων, ώστε με «σφιχτά» χρονοδιαγράμματα να εφαρμοστεί το πρόγραμμα, που στοχεύει όχι πια στην ασφάλεια των πολιτών, αλλά -όπως είπε ο κ. Παπανδρέου- και «στο να ξαναβρεί αυτή η πόλη την ψυχή της».
Μιλώντας για την ανάγκη καλά................
σχεδιασμένης πολιτικής λύσης, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για την ευθύνη των πολιτικών που ασκήθηκαν από την πολιτεία και την αυτοδιοίκηση μέχρι σήμερα, ενώ άφησε αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, που δεν αξιοποίησε τα «ατού» από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων εν συνεχεία.
«Δεν πάει άλλο», ήταν η φράση που επανέλαβε ουκ ολίγες φορές ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας «δρόμους» για την αντιμετώπιση της βίας και του οργανωμένου εγκλήματος στην Αθήνα. «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο μεταναστευτικό», συμφώνησαν και υπουργοί, οι οποίοι κατόπιν ανέλυσαν το πλαίσιο των πρωτοβουλιών - όπως έκαναν ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης και ο περιφερειάρχης, Γ. Σγουρός. Τον συντονισμό της επιχείρησης για τη σωτηρία του ιστορικού και εμπορικού κέντρου ανέλαβε τελικά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος και όχι ο Γ. Ραγκούσης όπως αρχικά είχε προταθεί.
Ο πρώτος έλεγχος για το αν έχουν προχωρήσει στα πρώτα βήματα οι συναρμόδιοι υπουργοί θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε, αλλά κυρίως άμεσα, θα αναλάβει δράση το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο Δήμος της Αθήνας.
Αποφασίστηκαν επιχειρήσεις-σκούπα, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και η ενίσχυση της αστυνόμευσης με πεζές και εποχούμενες περιπολίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ως χώρος υποδοχής των μεταναστών έχει επιλεγεί το πρώην στρατόπεδο στη Ριτσώνα, παρότι αντιδρούν οι κάτοικοι - αντίστοιχα θα γίνουν (υποχρεωτικά) και στην περιφέρεια.
Οργανώνονται επίσης ειδικές επιχειρήσεις για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, ηθών, λαθρεμπορίας και πνευματικής ιδιοκτησίας.Για τα βαθύτερα κοινωνικά προβλήματα δεν είναι η αστυνομία που δίνει λύσεις - συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας για το πρόβλημα του κοινωνικού αποκλεισμού.
Οπως έχει ήδη γράψει το «Εθνος», στο κυβερνητικό σχέδιο συμπεριλαμβάνονται ρυθμίσεις για τους παράνομα εισερχόμενους μετανάστες, αλλά κυρίως για τη διαδικασία επιστροφής και δη της εθελούσιας στη χώρα τους. Αυτή τη στιγμή έχουν συγκεντρωθεί 47.000 υποθέσεις - αιτήματα ασύλου, που δεν έχουν διαλευκανθεί και εξεταστεί! Κατά τον πρωθυπουργό, εν τω μεταξύ, σύντομα θα υπάρξει η τελική πρόταση για την κατασκευή των Κέντρων «υποδοχής» των μεταναστών, όπου και θα γίνεται ο έλεγχος για την κάθε περίπτωση. Ειδική στόχευση προβλέπεται για τον εντοπισμό της ανασφάλιστης εργασίας που πλήττει τους νόμιμους μετανάστες, καθώς και για τη μείωση των ενσήμων που απαιτούνται για την ανανέωση της άδειας παραμονής.
Το συνολικό σχέδιο έχει «παραγράφους» για την αύξηση των κινητών μονάδων απεξάρτησης (ΟΚΑΝΑ), αλλά και εντός των νοσοκομειων.
Για την απο-γκετοποίηση του κέντρου προτείνονται νέες υποδομές, π.χ. νέα σχολεία, δημιουργία ποδηλατοδρόμων από μια περιοχή της πόλης στην άλλη, ενίσχυση της αγοράς, της ψυχαγωγίας, των τεχνών και του πολιτισμού.
Προβλέπεται ανάπλαση περιοχών, ανακατασκευή παλιών κτιρίων, μείωση αντικειμενικών αξιών σε περιοχές, όπως ο Κεραμεικός και το Μεταξουργείο, ενώ παλαιά ξενοδοχεία μετατρέπονται σε διαμερίσματα για νέους, δημιουργούς, καλλιτέχνες και «πληροφορικάριους». Δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στη συμβολή συνεργειών για την ενίσχυση του τουρισμού, ενώ τίθεται ζήτημα ορισμού των χώρων που θεωρούνται άσυλο στα Πανεπιστήμια. Σχετική πρόταση έκανε η Α. Διαμαντοπούλου λέγοντας ότι, ενώ έχει ζητηθεί, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα δεν έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους για το «τι είναι άσυλο», πλην των χώρων διδασκαλίας, των βιβλιοθηκών και των εργαστηρίων.
Ρυθμίσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση
Νέος νόμος για τις διαδηλώσεις

Νέο νόμο με ρυθμίσεις για το «καθεστώς» των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας ετοιμάζει η κυβέρνηση. Αναλυτική συζήτηση έγινε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, κατέθεσε αρχική πρόταση και ανέλαβε την ευθύνη να τεθεί σε διαβούλευση όταν ολοκληρωθεί. Το χρονοδιάγραμμα φτάνει μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα γίνει το επόμενο βήμα για το «καθεστώς» των διαδηλώσεων... Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ακούγοντας όλες τις απόψεις, τόνισε στη δευτερολογία του ότι πρέπει να αναζητηθούν ρυθμίσεις (ειδικά για τις «μικρές» συγκεντρώσεις) που θα διευκολύνουν το δικαίωμα της διαδήλωσης των πολιτών, αλλά ταυτόχρονα θα εξασφαλίζουν και την εύρυθμη λειτουργία της πόλης και του εμπορικού - επιχειρηματικού κέντρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την κυβέρνηση αποτελεί επίσης βασική προτεραιότητα να ενισχυθεί κάθε προσπάθεια για την τουριστική ανάπτυξη. Και εκτιμούν ότι «συγκεντρώσεις» με μικρό αριθμό διαδηλωτών που προκαλούν «έμφραγμα» στο κέντρο της Αθήνας πλήττουν περαιτέρω την επιχειρηματική και τουριστική δραστηριότητα.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
Φοροαπαλλαγές, μείωση αντικειμενικών
Οικονομικά κίνητρα για προσέλκυση επαγγελματιών

Φορολογικές απαλλαγές για την αποκατάσταση των κτιρίων, εκπτώσεις στο φορολογητέο εισόδημα από τα μισθώματα που καταβάλλουν οι επαγγελματίες, μείωση αντικειμενικών αξιών και φόρου μεταβίβασης, είναι τα βασικά οικονομικά κίνητρα που περιλαμβάνει το «πακέτο» των υπουργείων Περιβάλλοντος - Ενέργειας - Κλιματικής Αλλαγής και Οικονομικών για την αναζωογόνηση των περιοχών «Γεράνι» και Κεραμεικός-Μεταξουργείο.
Για το «Γεράνι», που περικλείεται από την Πλατεία Ομονοίας και τις οδούς Πειραιώς, Αθηνάς, Ευριπίδου και Επικούρου, προβλέπονται τα παρακάτω: Εκπτωση από τον φόρο εισοδήματος επί μία 10ετία έως και του 80% της δαπάνης για την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό του ακινήτου εφόσον αυτό ιδιοκατοικηθεί ή ιδιοχρησιμοποιηθεί. Αν ενοικιαστεί, ο μισθωτής πρέπει να δηλώνει εισόδημα τριπλάσιο του ενοικίου (η προϋπόθεση αυτή δεν ισχύει για τα ισόγεια καταστήματα και τα γραφεία). Ακόμα: Διπλή φοροαπαλλαγή, για μία 5ετία, του μισθώματος για τους επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών που θα εγκαταστήσουν τα γραφεία τους στην περιοχή, έκπτωση μέχρι 10% της δαπάνης αποκατάστασης για τα διατηρητέα και μέχρι κόστος 2000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, μείωση για 2 χρόνια του φόρου μεταβίβασης από 10% που είναι σήμερα στο 3%, μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 50% για τα ισόγεια και κατά 30% για τους ορόφους και τα υπόγεια μέχρι το τέλος του 2013.
Ανάλογα κίνητρα ορίζονται για την περιοχή του Κεραμεικού, δεν ισχύει όμως το μέτρο της μείωσης των αντικειμενικών αξιών.
Σημειώνεται πως προβλέπεται ήδη από τους φορολογικούς νόμους φοροαπαλλαγή ίση με το 20% της δαπάνης για την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων που εντάσσονται σε προγράμματα του υπουργείου ΠΕΚΑ.
Μ. Νικολοπούλου

Οι προτάσεις του δήμαρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη
Μεικτές περιπολίες και στοπ στην εισροή αλλοδαπών

Δέσμη «αντιεγκληματικών μέτρων και αποτροπής εισόδου άλλων αλλοδαπών από τα σύνορα και καθόδου τους στην Αθήνα» ζήτησε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κατά την τοποθέτησή του χθες στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης.
Λίγο πριν παρουσιάσει την πρόταση του δήμου στον πρωθυπουργό και στη συνέχεια στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Καμίνης έκανε αναλυτική περιγραφή της διάχυτης -όπως τη χαρακτήρισε- κατάστασης ανομίας.
Μεταξύ των μέτρων που πρότεινε ήταν η συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με κοινότητες νόμιμων μεταναστών, μεικτά κλιμάκια Δημοτικής Αστυνομίας και ΕΛ.ΑΣ., πιλοτική εφαρμογή του θεσμού του δημοτικού αστυνομικού γειτονιάς, αποτροπή εισόδου άλλων αλλοδαπών, διαχωρισμό των ατόμων που αιτούνται ασύλου από τους υπόλοιπους, που, όπως σημείωσε, «θα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους».
Ταυτόχρονα αναφέρθηκε σε δίκτυα Ελλήνων και αλλοδαπών που δραστηριοποιούνται στους τομείς των ναρκωτικών και της πορνείας, με οργανωμένα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται επαίτες και άστεγους, με κλίμα φόβου στους κατοίκους.
Αβατο
Εκανε μάλιστα λόγο για «πολιτική βία από ακραίες ομάδες που έχουν καταστήσει άβατο τον Αγιο Παντελεήμονα και την ευρύτερη περιοχή των Πατησίων», ενώ αναφέρθηκε και στην απουσία της αστυνομίας η οποία, όπως είπε, «ανακυκλώνει τη βία».

Σε ό,τι αφορά τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να αντιστραφεί η κατάσταση, ζήτησε:
  • Οχι άλλη εισροή παράνομων μεταναστών στην πόλη.
  • Επανεξέταση των αιτήσεων ασύλου και αποτροπή καθόδου στην Αθήνα των αλλοδαπών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα, καθώς τοπικές αρχές εφοδιάζουν από σημεία εισόδου με εισιτήρια μετανάστες με προορισμό την Ομόνοια.
  • Καταγραφή των παρανόμως ευρισκομένων στη χώρα αλλοδαπών.
  • «Ζωντάνεμα» περιοχών της πόλης (π.χ. Μετατροπή των εγκαταλελειμμένων κτιρίων σε φοιτητικές εστίες).
  • Καθαριότητα και φωτισμός.
  • Αποκέντρωση των κοινωνικών υπηρεσιών (ΟΚΑΝΑ, συσσίτια).
  • Προβολή της τουριστικής εικόνας της πόλης.
Α. ΚΑΡΙΜΑΛΗ

Οι βασικοί άξονες του Σχεδίου Δράσης για το Κέντρο της Αθήνας
Το σχέδιο που εκπόνησε η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την εξασφάλιση συνθηκών ασφαλούς διαβίωσης και την αποκατάσταση του κέντρου της Αθήνας.
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
  • Καθημερινές πεζές περιπολίες - αστυνόμευση «ΔΙΑΣ» και ομάδων «Ζ» και 1 φορά την εβδομάδα μεγάλη επιχείρηση αστυνομικών ελέγχων.
  • Επιχείρηση-σκούπα για εφαρμογή της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και για τα εκδιδόμενα πρόσωπα.
  • Διενέργεια ελέγχων σε πάσης φύσεως καταστήματα και συγκρότηση μεικτών κλιμακίων από την ΕΛ.ΑΣ. και τη δημοτική αστυνομία (εντοπισμός προϊόντων παραεμπορίου).
  • Ελεγχος και προσαγωγές αλλοδαπών και χωροθέτηση κέντρων πρώτης υποδοχής μεταναστών (σε συνεργασία με το υπουργείο Αμυνας).
  • Ενίσχυση του προγράμματος εθελουσίων επιστροφών.
Υπουργείο Υγείας
  • Ξενώνες υποδοχής προσφύγων σε συνεργασία με την Εκκλησία.
Υπουργείο Εργασίας
  • Κυρώσεις σε βάρος εργοδοτών που απασχολούν παράνομα αλλοδαπούς, μείωση των απαιτούμενων ενσήμων για άδεια παραμονής.
Υπουργείο Παιδείας
  • 8 νέα σχολεία σε περιοχές του κέντρου μέσω ΣΔΙΤ.
Υπουργείο Περιβάλλοντος
  • Θεσμοθέτηση φορολογικών και οικονομικών κινήτρων (όσους επιθυμούν να παραμείνουν ή να εγκατασταθούν).
  • Νομοθετική ρύθμιση για κήρυξη περιοχών ως «ζωνών ειδικής ανάπλασης».
  • Υποστήριξη δήμων που θα δεχτούν κέντρα φιλοξενίας μεταναστών.
  • Αμεση λειτουργία 3 νέων μονάδων του ΟΚΑΝΑ σε χώρους νοσοκομείων.
  • Ανάπλαση πλατειών Αγίου Παντελεήμονα και Αττικής.
Υπουργείο Μεταφορών
  • Κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων, σταθμός μεταβίβασης στον Κεραμεικό και επέκταση γραμμής 2 του μετρό (πρόβλεψη για 7 νέους σταθμούς) και σχεδιασμός νέας γραμμής προς Γαλάτσι και Μαρούσι. ΕΘΝΟΣ
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails