Λουκέτο σε επιχειρήσεις για χρέη στο Δημόσιο

Το προεδρικό διάταγμα υπ΄αριθμ. 129 που εδημοσ...

Της Μαρίας Βουργάνα
Στο κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων που χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 30.000 ευρώ προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών ως μέτρο πίεσης προς τους οφειλέτες για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Το σχέδιο επεξεργάζεται η ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικονομικών που ασχολείται με την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών που συνολικά αγγίζουν τα 37 δισ. ευρώ. Το διάστημα που θα μπαίνει «λουκέτο» στις επιχειρήσεις - οφειλέτες του Δημοσίου θα εξαρτάται από το ύψος της ληξιπρόθεσμης οφειλής και σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση προβλέπει την αναστολή λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων από 48 ώρες έως και 1 μήνα.
Παράλληλα συνεχίζονται................
οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων με το μέτρο να επεκτείνεται στα ενοίκια που λαμβάνουν οι οφειλέτες του Δημοσίου. Σύντομα αρκετοί ενοικιαστές θα λάβουν από το υπουργείο Οικονομικών επιστολή με την οποία θα καλούνται να καταθέσουν το ενοίκιο για την κατοικία ή τη επαγγελματική στέγη σε λογαριασμό υπέρ του Δημοσίου.
Στο στόχαστρο της ειδικής ομάδας για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών βρίσκονται ακόμη:
Μεγάλοι οφειλέτες με χρέη άνω των 200.000 ευρώ.
Προμηθευτές μεγάλων εταιρειών, αλυσίδων λιανικού εμπορίου και φερέγγυων εταιρειών με ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Επιχειρήσεις που συνεργάζονται με Οργανισμούς που εποπτεύονται από το Δημόσιο.
Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει αυστηρότερα μέτρα για τους οφειλέτες του Δημοσίου. Με νομοθετική ρύθμιση που προωθείται οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο Δημόσιο θα χάνουν όλες τις φορολογικές απαλλαγές και ελαφρύνσεις. Στις απαλλαγές που θα χάνουν οι φοροοφειλέτες θα συμπεριλαμβάνονται τόσο το βασικό αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ όσο και τα τυχόν πρόσθετα αφορολόγητα όρια που δικαιούνται λόγω προστατευόμενων τέκνων
Στο μεταξύ μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η λίστα με τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ και για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.
Το σχέδιο δράσης των πέντε ειδικών ομάδων κατά της φοροδιαφυγής για τον Μάιο προβλέπει ακόμη:
Την αποστολή Ατομικής ειδοποίησης για υποβολή δήλωσης Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας για 8.500 περίπου Φυσικά Πρόσωπα που αν και υπόχρεοι δεν υπέβαλαν δήλωση το 2007.
Τη συγκρότηση Ειδικών Συνεργείων για τον έλεγχο ΦΜΑΠ 100 Φυσικών προσώπων με την μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία.
Την αποστολή νέων στοιχείων που αφορούν στον έλεγχο 1.700 φυσικών προσώπων τα οποία απέκρυψαν εισοδήματα από αγοραπωλησίες ακινήτων (τα οποία σύμφωνα με το άρθρο 28 του νόμου 2238/94 αποτελούν εισόδημα απο εμπορικές επιχειρήσεις). Στην τεράστια αυτή λίστα την περιλαμβάνονται κυρίως εργολάβοι, καθώς και κατασκευαστές, καθηγητές Πανεπιστημίου, δικηγόροι, εφοπλιστές κ.λ.π . Θα αποσταλούν στα 32 ελεγκτικά συνεργεία ειδικοί οδηγοί με τα βασικά βήματα ελέγχου που πρέπει να ακολουθήσουν.
Τον εντοπισμό των φορολογούμενων με βιβλία γ΄ κατηγορίας οι οποίοι μετά από αποστολή email δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΠΑ και κατ' επέκταση τους αναλογούντες φόρους.
Τον έλεγχο 1.400 επιχειρήσεων οι οποίες δεν έχουν υποβάλει δήλωση ΦΠΑ και οι όποιες χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.
Τον εντοπισμό των φορολογούμενων που δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΠΑ τον Μάρτιο του 2011 και τηρούν βιβλία γ' κατηγορίας και όσων δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΠΑ το πρώτο τρίμηνο και τηρούν βιβλία β' κατηγορίας.ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Share/Save/Bookmark
Enhanced by Zemanta

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails