Παράλυτος στάθηκε ξανά στα πόδια του


Παράλυτος στάθηκε ξανά στα πόδια του

Ο 25χρονος Ρομπ Σάμερς, πρώην παίκτης του μπέιζμπολ, μπορεί επίσης να κινεί τους γοφούς, τα γόνατα, τους αστραγάλους και τα δάκτυλα των ποδιών. Επίσης αποκαταστάσθηκε εν μέρει η λειτουργία της ουροδόχου κύστης και η σεξουαλική του λειτουργία.

«Δεν πρόκειται για θεραπεία και ο Ρομπ δεν περπατά...εκτός από αυτό όμως η συγκεκριμένη προσέγγιση μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις. Το να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να στέκονται έστω και λίγα λεπτά την ημέρα, ίσως μεταβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό την κατάσταση της υγείας τους», υπογράμμισε η Σούζαν Χαρκέμα από το πανεπιστήμιο του Λούιβιλ στο Κεντάκι....................

Μιμείται τα σήματα του εγκεφάλου
Ο Σάμερς υποβλήθηκε σε συνεχή και απευθείας ηλεκτρική διέγερση του κάτω τμήματος της σπονδυλικής στήλης, σε μια διαδικασία που μιμείται τα σήματα, τα οποία στέλνει υπό κανονικές συνθήκες ο εγκέφαλος για να προκαλέσει την κίνηση.

Οι ερευνητές επί δύο χρόνια «εκπαίδευαν» το νευρωνικό δίκτυο της σπονδυλικής στήλης του 25χρονου για να «παράγει» κινήσεις των μυών και μετά από αυτό εμφύτευσαν με χειρουργική επέμβαση ένα μηχάνημα ηλεκτρικής διέγερσης στην πλάτη του.
Οι επιστήμονες πάντως επισημαίνουν πως χρειαζεται περισσότερη έρευνα για να μπορέσει αυτή η τεχνική να εφαρμόζεται ευρέως. Ομως, ακόμα και έτσι τα αποτελέσματα είναι αισιόδοξα για τους παραπληγικούς που ούτως ή άλλως έχουν πολύ μικρές πιθανότητες αποκατάστασης.
Μου άλλαξε τη ζωή
Ο Σάμερς, αν και παράλυτος από το στέρνο και κάτω, είχε μερική αίσθηση κάτω από σημείο του τραυματισμού του. Επίσης ήταν αθλητής και αυτό σημαίνει ότι βρισκόταν, όταν τραυματίστηκε, σε καλύτερη φυσική κατάσταση από άλλους παραπληγικούς.

Ο Σάμερς πέρασε περισσότερα από τρία χρόνια στο Κεντάκι σε ένα στάδιο προετοιμασίας για την επέμβαση. Τώρα μπορεί να στέκεται, να ασκεί μόνος του μυική πίεση και να παραμείνει όρθιος για τέσσερα λεπτά κάθε φορά. Με τη βοήθεια ενός ιμάντα και ενός φυσιοθεραπευτή μπορεί να κάνει επαναλαμβανόμενα βήματα σε κυλιόμενο τάπητα.
Ο Σάμερς, που μένει πλέον στο Λος Αντζελες, τόνισε πως αυτή η θεραπεία άλλαξε τη ζωή του: «Για κάποιον που εδώ και τέσσερα χρόνια δεν μπορούσε να κινήσει ούτε το δάκτυλο του ποδιού του, το να έχω την δυνατότητα να στέκομαι είναι ένα μοναδικό συναίσθημα. Η φυσική μου κατάσταση και ο μυικός μου τόνος βελτιώθηκαν τόσο πολύ που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι είμαι
παράλυτος».  ΕΘΝΟΣ

Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails