Colpo grosso και στον ΟΓΑ




Μεγάλη κομπίνα είχε στήσει κύκλωμα, εδώ και αρκετό καιρό, χορηγώντας παράνομα ιατρικές συσκευές και συνταγογραφούσε φάρμακα σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ, με τη μόνη διαφορά ότι δεν είχαν εξεταστεί ή είχαν…
αποδημήσει εις Κύριον, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί ο Οργανισμός με χιλιάδες ευρώ.

Κλιμάκιο του Οργανισμού έμεινε «στήλη άλατος» καθώς δεν μπορούσε να πιστέψει το μέγεθος της απάτης που ήρθε στο «φως» μετά από έλεγχό του, μία καλοστημένη κομπίνα στην οποία συμμετείχαν γιατροί, διοικητικοί υπάλληλοι Κέντρου Υγείας, υπεύθυνοι εταιρείας ιατρικών ειδών, αλλά σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες και ένας αστυνομικός.


Η zougla.gr επικοινώνησε με τον Διοικητή του Οργανισμού, Πετρούλα Παναγιώτη, ο οποίος μας δήλωσε ότι μέσω ενός ειδικού ηλεκτρονικού συστήματος που διαθέτει ο ΟΓΑ παρακολουθούσαν εδώ και καιρό τα φαρμακεία και τις εταιρείες, διαπιστώνοντας μεγάλες αποκλίσεις στις συνταγογραφήσεις. Στη συνέχεια, οι ελεγκτές παρέμειναν στις περιοχές που εντοπίστηκαν παρατυπίες, δύο με τρεις ημέρες, προκειμένου να εντοπίσουν τα μέλη του κυκλώματος που κρύβονται πίσω από την απάτη.


Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Κοινωνικής Πολιτικής, Θανάσης Τσακανίκας, αναφέρει ότι η ζημία στα ταμεία από παρόμοιες περιπτώσεις απάτης ανέρχεται στα 3,5 δις ευρώ τον χρόνο, ενώ σημειώνει ότι εάν δεν γίνει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα.


Όπως προκύπτει από τον έλεγχο του ΟΓΑ, εταιρεία παροχής ιατρικών ειδών (υγρό οξυγόνο, συσκευές οξυγόνου, κλπ), που λειτουργεί σε περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, υπέβαλε ψευδείς καταστάσεις και παραποιημένα παραπεμπτικά εξετάσεων, εισπράττοντας χρήματα, μεταξύ άλλων, και για ασφαλισμένους που είχαν… αποβιώσει.

Στο κύκλωμα αυτό εμπλέκονται διοικητικοί υπάλληλοι Κέντρου Υγείας, καθώς και γιατροί, που εξέδωσαν γνωματεύσεις για τη χορήγηση συσκευών οξυγόνου σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ, που ουδέποτε είχαν εξετάσει ή που είχαν αποβιώσει, αλλά και αστυνομικός, που βεβαίωνε το γνήσιο υπογραφής των δικαιούχων.

Επίσης σε φαρμακείο της Κρήτης βρέθηκαν σφραγίδες γιατρών, που χρησιμοποιήθηκαν για την παράνομη έκδοση συνταγών, με φάρμακα, που ουδέποτε παρέλαβαν οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού.

Το ίδιο φαρμακείο εκτελούσε συνταγές με φάρμακα, τα οποία δεν παραδόθηκαν σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ, έγραφε συνταγές στο όνομα ασφαλισμένων σε φύλλο συνταγολογίου που ανήκε σε άλλον ασφαλισμένο, ενώ από τις καταθέσεις των ασφαλισμένων προκύπτει ότι συγκέντρωνε τα συνταγολόγια ασφαλισμένων του ΟΓΑ, στα οποία συνταγογραφούνταν φάρμακα εν αγνοία τους.

Η αξία των πλαστών συνταγών που ελέγχθηκαν ξεπερνά το ποσό των 65.000 ευρώ.

Σε φαρμακείο των Κυκλάδων διενεργήθηκε έλεγχος, όταν οι μηνιαίοι λογαριασμοί, που κατέθετε στον ΟΓΑ
για την απόδοση φαρμακευτικής δαπάνης περίθαλψης, αν και συνήθως δεν ξεπερνούσαν το ποσό των 4.000 ευρώ, παρουσίασαν αύξηση της τάξης των 50.000 ευρώ.

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε προκλητή συνταγογράφηση, πλαστές συνταγές, με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση του Οργανισμού, ύψους 180.000 ευρώ.


Η διοίκηση του ΟΓΑ έδωσε εντολή να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την αναζήτηση των πάσης φύσεως ευθυνών, την επιβολή κυρώσεων κατά παντός υπευθύνου και τη διαβίβαση των φακέλων των υποθέσεων στον εισαγγελέα.


Επιπλέον, έχει δοθεί εντολή από τη διοίκηση σε όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Οργανισμού για την εντατικοποίηση των ελέγχων σε ολόκληρη την Ελλάδα, την περιστολή και την εξάλειψη φαινομένων παράνομων ενεργειών, από επιτήδειους και κυκλώματα, σε βάρος του ΟΓΑ και των ασφαλισμένων του.Zougla.gr


Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails