Financial Times: Τέλος στις περικοπές, ώρα για βοήθεια


Πρώτο θέμα σε πολλές γερμανικές εφημερίδες είναι για ακόμα μία ημέρα η κρίση χρέους στην Ελλάδα....
Financial Times: Τέλος στις περικοπές, ώρα για βοήθεια
«Καιρός για βοήθεια», είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου κύριου σχολίου στην γερμανική έκδοση των Financial Timesπου τονίζει ότι οι αγορές δεν αντέδρασαν στη δήλωση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για αναδιάταξη του ελληνικού χρέους και κατά συνέπεια συμπεραίνει: «Η έλλειψη αντίδρασης των αγορών υπογραμμίζει ένα πράγμα: η προκρινόμενη σήμερα ‘ήπια’ αναδιάρθρωση, δηλαδή μία επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων, δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα χρεών της Ελλάδας. Διότι πρόκειται για μικρή ελάφρυνση», υπογραμμίζει η εφημερίδα και συνεχίζει:...........
«Από τους Έλληνες δεν πρέπει να αναμένουμε πολλά, έστω και αν η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι επιθυμεί να προχωρήσει και σε άλλες περικοπές, δεν πρόκειται να τα καταφέρει, η αντίδραση του κόσμου είναι τεράστια. Γι’ αυτό δεν συνιστά συνετή τακτική η επιδίωξη νέων περικοπών. Ήδη η ελληνική οικονομία πλήττεται σοβαρά από τις σημερινές περικοπές. Ούτε πρέπει να ελπίζουμε στις ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας, διότι ενδέχεται οι τιμές για τα ακίνητα κρατικής ιδιοκτησίας να είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Το μόνο που μπορεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να βελτιώσει το σύστημα των φορολογικών εσόδων της, αλλά πρόκειται για μακροπρόθεσμη διαδικασία που διαρκεί χρόνια και όχι μήνες», τονίζεται.

Η εφημερίδα καταλήγει λέγοντας ότι μεγαλύτερες θα είναι οι συνέπειες όχι για τους Έλληνες, αλλά για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και κυρίως για τους Γερμανούς.

«Μόνον εάν (οι Ευρωπαίοι) αποσαφηνίσουν πως έχουν πάρει στα σοβαρά τη διάσωση της Ελλάδας και δεν προτίθενται να επιτρέψουν ‘κούρεμα’ του χρέους, δηλαδή μερική υποτίμηση της αξίας των κρατικών ομολόγων, τότε οι επενδυτές στις χρηματαγορές θα επανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους προς τη χρεωμένη Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να δοθούν επιπρόσθετα δάνεια στις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, αλλά χωρίς υψηλά επιτόκια. Μόνον αυτό προσφέρει στους Έλληνες τη ρεαλιστική ευκαιρία να βγουν μόνοι τους από την μιζέρια».

«Η αναδιάρθρωση», είναι ο τίτλος ανάλυσης στις οικονομικές σελίδες της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Το άρθρο αναφέρει ότι «έσπασε πια το απορριπτικό μέτωπο κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους» και υπογραμμίζει ότι ακόμη ουδείς γνωρίζει πως ακριβώς εννοούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τη λέξη αναδιάρθρωση και γι’ αυτό ο καθένας καταλαβαίνει ό, τι ελπίζει ή επιδιώκει.

«Μια ήπια αναδιάρθρωση δεν έχει σοβαρές επιπτώσεις στους πιστωτές, ούτε στους οφειλέτες. Αλλά τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά με το ‘αναγκαστικό κούρεμα’ του χρέους. Το τελευταίο θα σήμαινε για τους οίκους αξιολόγησης στάση πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας», σημειώνει.

Για την ΕΚΤ τίθεται το κρίσιμο ερώτημα εάν σε περίπτωση χρεοκοπίας των ελληνικών τραπεζών θα έκλεινε και η ίδια τη στρόφιγγα ή τι θα έπρεπε να κάνει, εάν λάμβανε σοβαρά υπόψη τους κανόνες λειτουργίας της. Μέχρι τώρα η ΕΚΤ χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες αποδεχόμενη ως εγγύηση τις αμφιλεγόμενες ασφάλειες που της προσφέρουν. Σε περίπτωση όμως στάσης πληρωμών αυτό δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί. Τότε υπάρχει ο κίνδυνος να αποσύρουν οι καταθέτες τα χρήματά τους από τις τράπεζες.

«Εάν ακολουθηθεί όμως μια ‘καλή λύση’ στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης, ο οφειλέτης επιτρέπεται να επιβιώσει, αλλά δεν επιτρέπεται να την γλυτώσουν και οι ιδιώτες-πιστωτές», καταλήγει η εφημερίδα.

«Αποφάσεις θα λάβουμε αργότερα», είναι ο τίτλος άρθρου της Die Welt  που σημειώνει ότι «η αναβολή των αποφάσεων έχει το τίμημά της. Αυτή ακριβώς η τακτική κατέστησε στο πρόσφατο παρελθόν τα μέτρα διάσωσης εξαιρετικά ακριβά. Επιπλέον πλήττει και την εμπιστοσύνη».

Πηγή: Deutsche Welle, Die Welt, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Financial Times
Share/Save/Bookmark
Enhanced by Zemanta

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails