Ξεκίνησε το σχέδιο «Μάρσαλ» με 1 δισ. για την Ελλάδα


Βρυξέλλες, Β. Δεμίρης
Το «σχέδιο Μάρσαλ» της Ε.Ε. για τη στήριξη της Ελλάδας αρχίζει σταδιακά να ξεδιπλώνεται. Η τελική του μορφή, όμως, αναμένεται να οριστικοποιηθεί μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Επιβεβαιώνοντας τον κανόνα «μετά το μαστίγιο το καρότο», ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έστειλε χθες σαφές μήνυμα στη Αθήνα: «Αν η Ελλάδα δράσει, η Ευρώπη θα βοηθήσει. Υπάρχει σχέδιο. Ομως, για να βοηθήσουμε, πρέπει και η Ελλάδα να αποδείξει ότι θέλει να σωθεί».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ζ. Μπαρόζο αποκάλυψε ότι παράλληλα με τη δημοσιονομική εξυγίανση, που είναι αδιαπραγμάτευτη, απαιτείται για την Ελλάδα η εφαρμογή ενός «επείγοντος» προγράμματος τόνωσης της ανάπτυξης, με στόχο την επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά το 2013. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι το πρόγραμμα αυτό θα βασίζεται στην καλύτερη αξιοποίηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε. και θα αποβλέπει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης............................

Συμφωνία
Σε συνέντευξη Τύπου, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ο Ζ. Μπαρόζο ανέφερε ότι οι βασικές πτυχές αυτού του προγράμματος εξετάστηκαν στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα το βράδυ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ακόμη ότι θα φέρει το θέμα αυτό προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε σε πρώτη φάση να αποφασιστεί ένα σχέδιο τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Πόροι
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, άξονες του προγράμματος θα πρέπει να είναι η «εμπροσθοβαρής καταβολή των κοινοτικών πόρων», η «στρατηγικότερη χρήση» των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων, ο «καλύτερος συντονισμός των πολιτικών συνοχής», η «επιτάχυνση των διαδικασιών απορρόφησης των κοινοτικών πόρων» με αναστολή του όρου της συγχρηματοδότησης από την πλευρά της Ελλάδας. Παράλληλα, ο Ζ. Μπαρόζο επανήλθε στην ανάγκη πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα, ζητώντας από τις πολιτικές δυνάμεις να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις προκειμένου να υπάρξει αξιοπιστία στην εφαρμογή του προγράμματος.

«Είναι λάθος να υπάρχει η εντύπωση ότι μπορεί να υπάρξει ένα εναλλακτικό σχέδιο στις υφιστάμενες συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα», υπογράμμισε ο κ. Μπαρόζο, επισημαίνοντας ότι η Ε.Ε. και το ΔΝΤ δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσουν κανένα άλλο πρόγραμμα πλην του υφισταμένου. Χαρακτήρισε «κρίσιμη» την ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και συμπλήρωσε ότι «η στιγμή της αλήθειας» θα έλθει την επόμενη εβδομάδα, όταν η Βουλή θα κληθεί να υπερψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο. ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails