FINANCIAL TIMES Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με Παπαδήμο και τεχνοκράτες


ΕΘΝΟΣ

Την άμεση εμπλοκή του Λουκά Παπαδήμου στο κυβερνητικό έργο εφαρμογής του Μνημονίου, διαβλέπουν οι Financial Times, εάν οι αντιδράσεις υπουργών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν διασκεδαστούν άμεσα από τον π Εάν ο πρωθυπουργός Παπανδρέου δεν μπορέσει να πείσει τους "αντάρτες" υπουργούς και βουλευτές για το Μεσοπρόθεσμο, θα συγκροτήσει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με τη συμμετοχή 5 ή 6 τεχνοκρατών, ανάμεσά τους και τον Λουκά Παπαδήμο, γράφουν οι Financial Times.

Την άμεση εμπλοκή του Λουκά Παπαδήμου στο κυβερνητικό έργο εφαρμογής του Μνημονίου, διαβλέπουν οι Financial Times, εάν οι αντιδράσεις υπουργών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν διασκεδαστούν άμεσα από τον πρωθυπουργό.
Αντιμέτωπος με τους "αντάρτες" βουλευτές και υπουργούς, ο Γ.Παπανδρέου, εάν δεν μπορέσει να πείσει για την αναγκαιότητα του Μνημονίου θα διορίσει έμπειρους τεχνοκράτες σε πέντε ή έξι υπουργεία, ανάμεσά τους και τον Λουκά Παπαδήμο, σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, , γράφουν οι Financial Times...............................


Σε άρθρο της βρετανικής εφημερίδας που ασχολείται με τις εσωκομματικές αντιδράσεις για το Μεσοπρόθεσμο και τη χθεσινή άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι 30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απειλούν να παραιτηθούν από τις έδρες τους, παρά να ψηφίσουν τα νέα μέτρα, ενώ προστίθεται:


"Το όνομα του Λουκά Παπαδήμου, πρώην κεντρικού τραπεζίτη της Ελλάδας και τέως αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρεται για πιθανή συμμετοχή σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας υπό τον Παπανδρέου, που θα έχει την διετή εντολή να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις".


Μαζικές αποχωρήσεις βουλευτών

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται πολιτικούς αναλυτές, ο Ελληνας πρωθυπουργός προσπαθεί υπό την απειλή μαζικών αποχωρήσεων σοσιαλιστών βουλευτών και των πρωτοφανών διαδηλώσεων που κατακλύζουν τους δρόμους της Αθήνας, να εξασφαλίσει την υποστήριξη της "κατακερματισμένης" κυβέρνησής του για το νέο πακέτο λιτότητας που επιβάλλουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.

Όπως αναφέρουν Financial Times ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε χθες στο υπουργικό συμβούλιο, σαφείς δεσμεύσεις από "σκληροπυρηνικούς σοσιαλιστές υπουργούς οι οποίοι αντιτίθενται σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις", ενώ έχει να αντιμετωπίσει κι άλλες μάχες για να πείσει βουλευτές και κορυφαία στελέχη του κόμματός του, ότι αν δεν επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, η χώρα θα χάσει την στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της και θα υποχρεωθεί σε χρεοστάσιο.


Πρόωρες εκλογές;

"Τα πολιτικό χάσμα μεγαλώνει στην Ελλάδα αν και την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση συντάσσει μια συμφωνία διάσωσης ύψους σχεδόν 100 δισ. ευρώ, που θα τεθεί προς έγκριση στην σύνοδο κορυφής της Ευρώπης", τονίζεται στο δημοσίευμα.

Ο συντάκτης του άρθρου αναφέρει πως η λαϊκή δυσαρέσκεια έχει πυροδοτήσει συζήτηση για το κατά πόσον ο Παπανδρέου θα πρέπει να ακολουθήσει τα παραδείγματα των ηγετών Ιρλανδίας και Πορτογαλίας και να ζητήσει πρόωρες εκλογές, παρά την σαφή εντολή των Βρυξελλών ότι δεν θα πρέπει τα εθνικά πολιτικά ζητήματα να προκαλέσουν εμπλοκή στο πρόγραμμα ανάκαμψης.


Η αντίσταση στο Μνημόνιο

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, αντιστέκεται στις εκκλήσεις διακομματικής συναίνεσης για τις μεταρρυθμίσεις, απαιτώντας επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.

Το δημοσίευμα σημειώνει τέλος, ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια απόκλιση της τάξης των 1-2 ποσοστιαίων μονάδων ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, αν και ο Γ.Παπανδρέου εξακολουθεί να απολαμβάνει καλύτερων ποσοστών από τους υπολοίπους πολιτικούς αρχηγούς, γεγονός που δείχνει ότι το πιθανότερο αποτέλεσμα θα είναι απουσία επαρκούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.


Το δημοσίευμα αναφέρει πως πάνω από 70.000 Έλληνες συμμετείχαν σε ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Βουλή την Κυριακή, στην μεγαλύτερη διαδήλωση κατά της λιτότητας μέχρι σήμερα, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος της αντίστασης στο νέο πακέτο μέτρων.

Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails