ΣΤΟΧΟΣ Η ΛΥΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Ευρω - εκστρατεία ξεκινά ο Παπανδρέου


ΕΘΝΟΣ

Ευρω - εκστρατεία ξεκινά ο Παπανδρέου Μία ημέρα μετά τη δραματική έκκληση προς τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, o Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, απηύθυνε νέο μήνυμα για "άμεση δράση" προς την ευρωπαϊκή ηγεσία προαναγγέλοντας μάλιστα ευρωπαϊκή εκστρατεία με στόχο την εξεύρεση οριστικής λύσης στην κρίση χρέους που μαστίζει τη χώρα μας και απειλεί την ευρωζώνη.

Ευρωπαϊκή εκστρατεία προκειμένου να εξευρεθεί άμεση λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους ξεκινά άμεσα ο Γ. Παπανδρέου. Επιδίωξη του Πρωθυπουργού είναι να επιτύχει μια σταθερή συνολική λύση που θα καθιστά βιώσιμο το χρέος και θα μειώνει το βάρος της εξυπηρέτησής του, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές..............................................
Οσον αφορά στη μέχρι τώρα συζήτηση που διεξάγεται στο Eurogroup, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι στο κυβερνητικό επιτελείο η πορεία της αποτιμάται θετικά, καθώς υπάρχουν περισσότερες λύσεις στο τραπέζι, από την άλλη ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί άμεση λύση.
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους η λύση πρέπει να έχει βρεθεί πριν τις 14 Σεπτεμβρίου, καθώς στις 15 Σεπτεμβρίου εκταμιεύεται η 6η δόση. Από τις συζητήσεις στο Eurogroup εξαιρείται η χρεοκοπία της Ελλάδας και η έξοδός της από την ευρωζώνη, ενώ σχετικά με τις εμπράγματες εγγυήσεις τονίζεται ότι η συζήτηση για το ζήτημα αυτό στο Eurogroup, δεν αφορά ειδικά στην Ελλάδα, αλλά έγινε μια γενικότερη αναφορά.
Την πρόθεσή του για την ευρω - εκστρατεία συνεχείς πρωτοβουλίες, προκειμένου να δοθεί μια οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα χρέους της χώρας, ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

Ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι η Ελλάδα από την αρχή υποστήριζε ότι η κρίση χρέους της χώρας μας είναι ταυτόχρονα και μια κρίση που πλήττει το ίδιο το ευρώ, θέση που σήμερα όλο και περισσότεροι κατανοούν. Και υπενθύμισε επίσης ότι είχε προτείνει την έκδοση ευρωομολόγων, θέση την οποία υιοθέτησε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, αλλά και το φόρο "Τόμπιν" επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Κριτική για μειωμένα ανακλαστικά
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντικές τις αποφάσεις που έχει λάβει μέχρι τώρα η Ευρώπη, οι οποίες, όμως, δεν παύουν να είναι "ανεπαρκείς" και "καθυστερημένες", την ώρα που οι αντιδράσεις των αγορών γίνονται όλο και πιο φοβικές και απρόβλεπτες, ανέφερε.

Τόνισε ότι η Ευρώπη έχει όλες τις δυνατότητες να λύσει αποτελεσματικά, δίκαια και αναπτυξιακά το πρόβλημα και πρόσθεσε ότι η μάχη που δίνει η χώρα, είναι συνεχής και συνεπής, έχοντας ως όπλο την αξιοπιστία της. Αν συνεχίζαμε να έχουμε την αναξιοπιστία του παρελθόντος, πρόσθεσε επίσης, θα μας είχαν εγκαταλείψει όλοι προ πολλού.


Ιστορικών διαστάσεων η μεταρρύθμιση στην Παιδεία

Για το νομοσχέδιο για την αλλαγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι μια μεταρρύθμιση ιστορικών διαστάσεων, που αλλάζει ριζικά το τοπίο της ανώτατης εκπαίδευσης όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Είναι, πρόσθεσε, βαθιά προοδευτική και δημοκρατική αλλαγή, με την οποία το εκπαιδευτικό μας σύστημα κάνει άλματα δεκαετιών, υιοθετώντας ρυθμίσεις που ακριβώς θα έπρεπε να είχαν γίνει πριν πολλές δεκαετίες.


Και όπως κάθε μεγάλη αλλαγή, ξεβολεύει όλους αυτούς που είχαν συνηθίσει στα πράγματα ως είχαν μέχρι σήμερα, και για το λόγο αυτό οι αντιδράσεις είναι αναπόφευκτες.


Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε "όλους τους συντελεστές της εκπαιδευτικής κοινότητας, όλες τις φωτεινές και με εθνική και διεθνή αναγνώριση δυνάμεις των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας, να στηρίξουν αυτές τις αλλαγές που ξέρουν ότι είναι αναγκαίες και όχι να ταυτίζονται με τις δυνάμεις της αδράνειας, της συντήρησης και της στασιμότητας".

Ενοχλεί η αίσθηση ατιμωρησίας
Σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο για την "Εκδίκαση Πράξεων Διαφθοράς Πολιτικών και Κρατικών Αξιωματούχων", ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "αν κάτι ενοχλεί τους Έλληνες πολίτες αλλά και εμάς πρώτους ως προοδευτική δύναμη, είναι πάνω από όλα η συνεχής αίσθηση ατιμωρησίας που έχει κυριαρχήσει στην Ελληνική κοινωνία. Αυτό, πρόσθεσε, "δεν μπορεί να συνεχιστεί".

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα προσπάθειας στον τομέα αυτόν δεν είναι ικανοποιητικά και, γι αυτό, "σήμερα, ήρθε η ώρα να παρέμβουμε ξανά νομοθετικά, για να εξασφαλίσουμε δια της νομοθετικής οδού πια, ότι οι πιο σοβαρές υποθέσεις, αυτές που αφορούν πράξεις διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, αλλά και όλα τα αδικήματα τα οποία στρέφονται κατά ιδιαιτέρως μεγάλου αριθμού πολιτών ή είναι εξαιρετικού δημοσίου ενδιαφέροντος, θα εκδικάζονται σε εύλογο χρονικό διάστημα". Προσθέτοντας ότι "αυτή τη μάχη θα τη συνεχίσουμε με κάθε τρόπο".
Share/Save/Bookmark
Enhanced by Zemanta

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails