Τελευταία νέα... ευκαιρία για 500.000 φορολογούμενους Πολυνομοσχέδιο - σκούπα για εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις της δεκαετίας 2000-2009


Ρεπορτάζ Γιώργος Φιντικάκης ΤΑ ΝΕΑ

Ερχεται περαίωση για πάνω από μισό εκατομμύριο φορολογούμενους, αλλά και ρύθμιση - σκούπα με την οποία δίνεται η ευκαιρία σε όσους δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις τα προηγούμενα χρόνια, να το κάνουν τώρα, χωρίς προσαυξήσεις!
Περισσότεροι από 500.000 φορολογούμενοι που ενώ είχαν λάβει σημείωμα περαίωσης γύρισαν την πλάτη στη ρύθμιση, μαζί με ελεύθερους επαγγελματίες με ατομική περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ καθώς και.....................................οι επιχειρήσεις με τζίρο από 20-40 εκατ. ευρώ, έχουν τώρα την ευκαιρία να περαιώσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις τους, λίγο πριν η Εφορία τούς ελέγξει με διαδικασίες - εξπρές.
Πρόκειται για μια από τις βασικές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου - σκούπα του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή και με το οποίο ενεργοποιείται η ρύθμιση περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της δεκαετίας 2000-2009, με στόχο την άντληση πρόσθετων φορολογικών εσόδων. Το κλείσιμο των ανέλεγκτων χρήσεων θα γίνεται με την αποδοχή από τον φορολογούμενο του εκκαθαριστικού σημειώματος εντός 5 ημερών από την κοινοποίησή του, ενώ θα μπορεί να το υποβάλει και μόνος του, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2011. Υπενθυμίζεται ότι από την προηγούμενη ρύθμιση της περαίωσης, είχαν βεβαιωθεί έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ.

ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ. Παράλληλα, δίνεται ευκαιρία μέχρι τα τέλη του μεθεπόμενου μήνα από την ψήφιση του νόμου, σε όσους δεν είχαν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις τα προηγούμενα χρόνια ή τις είχαν υποβάλει ανακριβώς, να καταθέσουν στην Εφορία αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις, για εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέχρι και το 2010.
Εκτός από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, στη ρύθμιση αυτή μπορούν να ενταχθούν δηλώσεις για ΦΠΑ, για αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα, για όλες τις φορολογίες ακινήτων (φόρους υπεραξίας, μεταβίβασης, αυτομάτου υπερτιμήματος, τέλος συναλλαγής ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κάθε είδους τέλος), για τις οποίες θα υπολογίζεται πρόσθετος φόρος 10% αν η φορολογική υποχρέωση αφορούσε διάστημα μέχρι τις 31/12/2009 και 3% αν αφορούσε το διάστημα από 1/1/2010 και μετά. Σε εφάπαξ μάλιστα καταβολή δεν θα λογίζεται πρόσθετος φόρος. Πρόκειται για μια άκρως ευνοϊκή ρύθμιση (παρόμοια είχε επαναληφθεί και πέρυσι) μέσω της οποίας το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να βάλει στα ταμεία όσα περισσότερα έσοδα μπορεί.

ΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ. Κατοχυρώνεται επίσης θεσμικά η ανάθεση σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, δικηγόρους, δικηγορικά γραφεία (ή κοινοπραξίες αυτών), προκειμένου για λογαριασμό του Δημοσίου να διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό των περιουσιακών στοιχείων φορολογούμενων ή συνυπόχρεων προσώπων για να εισπραχθούν τα χρωστούμενα. Με άλλη διάταξη προβλέπεται «η χορήγηση στοιχείων σε ιδιώτες που έχουν αναλάβει βάσει σύμβασης κάποιο έργο έναντι του Δημοσίου για την υποβοήθηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού».
Δίνεται ακόμη δυνατότητα για εκ των υστέρων απόσυρση για οχήματα μέχρι 2.000 κ.εκ. Αν δηλαδή ένα όχημα εισαχθεί με κανονικό τέλος από την ισχύ της διάταξης και μετά, μπορεί εφόσον υπάρξει απόσυρση παλαιού οχήματος, να υπαχθεί στη ρύθμιση και να επιστραφεί η διαφορά του τέλους ταξινόμησης.
Με άλλη διάταξη παρέχονται κίνητρα δήλωσης των σκαφών αναψυχής που παρανόμως δηλώνονταν επαγγελματικά και απέφευγαν έτσι την πληρωμή φόρων (ΦΠΑ και ΕΦΚ). Η ρύθμιση αφορά τον μη καταλογισμό τελών εκπρόθεσμης καταβολής, προστίμων και προσαυξήσεων, εφόσον υποβληθεί αίτηση υπαγωγής τους μέχρι 30/9/2011 και εξόφληση εντός διμήνου του ΦΠΑ του σκάφους και των φόρων από καύσιμα, λιπαντικά και λοιπά εφόδια. Με την υπαγωγή στη ρύθμιση δεν ασκείται ποινική δίωξη.
Επιπλέον, παρατείνεται για έναν χρόνο, μέχρι τις 31/12/2012, η παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής φόρων, τελών και εισφορών.
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails