Καταρρέουν οι βάσεις στις υψηλόβαθμες σχολές


ΕΡΕΥΝΑ του Χρήστου Κάτσικα ΤΑ ΝΕΑ

Η χθεσινή ανακοίνωση της κλιμάκωσης των βαθμών πρόσβασης των υποψηφίων στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις δείχνει τη συντριπτική μείωση του αριθμού των αριστούχων (18-20) που ανοίγει τον δρόμο για σοβαρή πτώση των βάσεων στις περιζήτητες σχολές. Στα υψηλόβαθμα ιατρικά, οδοντιατρικά, φαρμακευτικά, πολυτεχνικά (μηχανικών Η/Υ, πολιτικών μηχανικών, μηχανολόγων μηχανικών κ.λπ.), νομικά, παιδαγωγικά και οικονομικά τμήματα, τόσο των δύο μεγάλων αστικών κέντρων όσο και της περιφέρειας, θα....................................πέσουν σημαντικά οι βάσεις εισαγωγής. Αντίθετα, με διαφορετικές ταχύτητες θα κινηθούν οι βάσεις στα τμήματα με ειδικά μαθήματα, καθώς για παράδειγμα αναμένεται πτώση στα τμήματα Αγγλικής Φιλολογίας και ΜΜΕ όχι όμως και στα τμήματα Μουσικών Σπουδών.
Ο αυξημένος βαθμός δυσκολίας των θεμάτων είχε ως αποτέλεσμα τον μικρότερο αριθμό αριστούχων της τελευταίας πενταετίας. Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας για φέτος οι αριστούχοι είναι 6.178, περίπου το 60% των περυσινών και προπέρσινων (10.571 και 10.688 αντίστοιχα). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αριστούχοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης είναι 1.009 λιγότεροι από πέρυσι, οι αριστούχοι της Θετικής Κατεύθυνσης είναι 1.630 λιγότεροι, ενώ οι αριστούχοι της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης ΙΙ είναι φέτος 1.683 λιγότεροι.

1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Μεγαλύτερη η μείωση στα Παιδαγωγικά, μικρότερη στις Νομικές
Η Νομική Σχολή της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που θεωρούνται ναυαρχίδες των υψηλόβαθμων τμημάτων του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, καθώς και τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) αναμένεται φέτος να μειώσουν ορατά τις βαθμολογικές απαιτήσεις τους και να δεχθούν υποψηφίους με χαμηλότερες βαθμολογίες από ό,τι πέρυσι. Η εκτίμηση είναι ότι η πτώση των βάσεων στα παιδαγωγικά τμήματα θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη στις νομικές σχολές, καθώς τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας είναι ότι έχει μειωθεί η ζήτηση για τα ΠΤΔΕ, ενώ αντίθετα είναι σταθερή, ίσως και λίγο αυξημένη η ζήτηση για τις νομικές σχολές. Εξω από κάθε υπολογισμό είναι το Τμήμα της Νομικής Θράκης καθώς εδώ έχουμε σοβαρή μείωση εισακτέων (-100). Το Παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης αναμένεται να βρεθεί ανάμεσα στα 18.400 έως 18.600 μόρια, το Παιδαγωγικό Αθήνας κάτω από τα 18.400 μόρια, ενώ το Παιδαγωγικό της Θεσσαλίας και της Πάτρας κάτω από 18.100 μόρια.

2ο ΚΑΙ 4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ

Βουτιά σε όλα τα Πολυτεχνικά
Πλέον των 200 μορίων θα πέσουν οι βάσεις στα υψηλόβαθμα πολυτεχνικά τμήμα του 4ου Επιστημονικού Πεδίου. Στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ και στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ ΕΜΠ αναμένεται να διαμορφωθούν περίπου στα 19.000 μόρια. Λίγο χαμηλότερη αναμένεται να είναι η βάση στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, ενώ στο αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης δεν φαίνεται να μπορεί να ξεπεράσει τα 18.700 μόρια. Τα όρια για τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Η/Υ αναμένεται να είναι 18.250 – 18.500 μόρια. Στα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών Θράκης, Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών Πάτρας και Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ, είναι ενδεχόμενο να πέσουν κάτω από 18.000 μόρια.

3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ, ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΩΝ,
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ
Η συντριπτική μείωση του αριθμού αριστούχων στη Θετική Κατεύθυνση θα γκρεμίσει τις υψηλές βάσεις που παρουσιάζονταν τα τελευταία χρόνια κυρίως στις ιατρικές σχολές και δευτερευόντως στις φαρμακευτικές και οδοντιατρικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος στην κλίμακα 19-20 (βαθμός πρόσβασης) οι υποψήφιοι είναι μόνο 488, ενώ πέρυσι ήταν 1.217 και πρόπερσι 1.337. Το γεγονός αυτό προδιαγράφει τις βάσεις εισαγωγής στις ιατρικές σχολές. Στη βαθμολογική κλίμακα 18-19, στην οποία στηρίζονται ουσιαστικά οι βάσεις εισαγωγής για τις οδοντιατρικές και φαρμακευτικές σχολές, οι υποψήφιοι είναι 1.455, ενώ πέρσι ήταν 2.355. Η εκτίμηση είναι ότι στην Ιατρική Αθήνας θα κινηθούν βεβαίως κάτω από τα 19.350 μόρια, αλλά μπορεί να κατέβουν και μέχρι τα 19.100. Στην Ιατρική Θεσσαλονίκης αναμένεται να κινηθούν ανάμεσα στα 19.000 – 19.200 μόρια. Από εκεί και πέρα, δεν είναι καθόλου απίθανο σε όλα τα άλλα τμήματα της Ιατρικής να βρεθούν κάτω από τα 19.000 μόρια.

5 ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Πτώση στα υψηλόβαθμα
150 – 350 μόρια
Στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο οι υποψήφιοι κατευθύνονται είτε από τη Θεωρητική είτε από την Τεχνολογική Κατεύθυνση. Αρα και εδώ ισχύουν όσα αναφέρονται για τις επιπτώσεις από τη μείωση του αριθμού των αριστούχων. Παράλληλα, στην κίνηση των βάσεων παίζουν ρόλο ακόμη τρία στοιχεία, σε σχέση με πέρυσι. Πρώτον, ο μειωμένος αριθμός των υποψηφίων που επέλεξαν το μάθημα Αρχών Οικονομικής Θεωρίας που οδηγεί στο 5ο Πεδίο. Δεύτερον, οι χαμηλότερες βαθμολογίες στο μάθημα αυτό που είναι αυξημένης βαρύτητας. Τέλος, οι χαμηλότερες επιδόσεις στο δεύτερο μάθημα αυξημένης βαρύτητας που είναι τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων θα ωθήσει τις βάσεις του Πεδίου προς τα κάτω. Η εκτίμηση είναι ότι στα περισσότερα υψηλόβαθμα τμήματα του 5ου Πεδίου θα έχουμε πτώση των βάσεων, που θα αρχίζει από τα 150 μόρια και θα φτάνει μέχρι και τα 350 κατά μέσο όρο.

ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Διαφορετικές ταχύτητες
στην κίνηση των βάσεων
Με διαφορετικές ταχύτητες θα κινηθούν οι βάσεις στα τμήματα με ειδικό μάθημα καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα δεν είναι μιας κατεύθυνσης. Για παράδειγμα, στις σχολές όπου απαιτούνται τα ειδικά μαθήματα της Αρμονίας και του Ελέγχου Μουσικών Ικανοτήτων είναι δύσκολο να μειωθούν οι βάσεις εισαγωγής καθώς οι φετινοί υποψήφιοι έχουν καλύτερους βαθμούς πρόσβασης από τους περσινούς σε αυτά τα μαθήματα, που είναι αυξημένης βαρύτητας. Αντίθετα, στα Τμήματα Αγγλικής Φιλολογίας και άλλα που έχουν μάθημα βαρύτητας τα Αγγλικά (π.χ., ΜΜΕ κ.λπ.), είναι βέβαιο ότι θα μειωθούν οι βάσεις εισαγωγής αφού για παράδειγμα στην κλίμακα 15-20 (βαθμός πρόσβασης) βρίσκονται πολύ λιγότεροι υποψήφιοι (2.900) σε σχέση με πέρυσι (4.743!).
Θολά είναι τα πράγματα για τις αρχιτεκτονικές σχολές για τις οποίες έχουν ενδιαφέρον πολλές εκατοντάδες υποψήφιοι. Φέτος στην κλίμακα 15-20 (βαθμός πρόσβασης) στο ειδικό μάθημα Ελεύθερο Σχέδιο βρέθηκαν 958 υποψήφιοι, ενώ πέρσι 1.078.
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails