«Σχολίασε τις προθέσεις των οίκων αξιολόγησης» Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση για την «τεχνητή παρεξήγηση» των δηλώσεων του πρωθυπουργού

The Lisbon Treaty formalised Jean-Claude Junck... «Μικροκομματικό παιχνίδι τεχνητών παρεξηγήσεων» καταγγέλλει η κυβέρνηση, μετά τον αντίκτυπο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στους Financial Times Deutschland περί επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Ο Γ.Παπανδρέου δήλωσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί επακριβώς το ζήτημα μιας μερικής αδυναμίας πληρωμών, αναλύοντας ότι «θεωρητικά, μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο προκαλώντας πολύ μεγαλύτερη ζημία».

Η δήλωση αυτή του πρωθυπουργού, σε συνδυασμό με την τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος την Τρίτη ότι δεν θα πρέπει να τρομάζει η φράση «επιλεκτική χρεοκοπία», φανερώνει την ένταση με την οποία συζητείται το ενδεχόμενο στους κόλπους της Ευρωζώνης, καθώς και το γεγονός ότι πλέον η κυβέρνηση συζητά ακόμη κι αυτή τη λύση, σε περίπτωση που υπάρξουν εγγυήσεις για ουσιαστική αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος παρείχε....................................

διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «σχολίασε τις προθέσεις των οίκων αξιολόγησης», ενώ έστρεψε τα βέλη του κατά όσων αντέδρασαν στο άκουσμα αυτής της τοποθέτησης.

Ο κ. Μόσιαλος επισήμανε: «Την ώρα που η χώρα δίνει μία μάχη να προστατέψει τα συμφέροντά της, να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της και να βγει
από την κρίση, κάποιοι αρέσκονται να παίζουν με τις λέξεις.

»Τώρα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τη δημοσιογραφική απόδοση της συνέντευξης που έδωσε ο πρωθυπουργός στους Financial Times Deutschland, συνέντευξη στην οποία ο πρωθυπουργός σχολίασε τη δεδηλωμένη πρόθεση των οίκων αξιολόγησης να αξιολογήσουν το ελληνικό δημόσιο χρέος στο επίπεδο selective default [επιλεκτική χρεοκοπία] εάν υπάρξει συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

»Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σαφή θέση της χώρας, όπως αυτή διατυπώθηκε τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και στο Eurogroup. Όποιοι σπαταλούν τις δυνάμεις τους σε ένα εσωτερικό μικροκομματικό παιχνίδι τεχνητών παρεξηγήσεων, ας σεβαστούν την ανάγκη της χώρας και των πολιτών για ψυχραιμία και ασφάλεια και ας συστρατευτούν σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης μέσα από κατάλληλους χειρισμούς, σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον».

Σύμφωνα με την εφημερίδα
Τα Νέα, η δήλωση του πρωθυπουργού φανερώνει την αλλαγή στάσης της Αθήνας, να δημοσιοποιεί τις αντιδράσεις και να μην αφήνει πολλά περιθώρια για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος στη συνέντευξή του στους FT υπογράμμισε ότι η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων «δεν βοηθά να βγούμε από την κρίση», αναμένεται να επαναλάβει αυτή τη θέση της κυβέρνησης στη νέα δημόσια τοποθέτηση που θα κάνει το πρωί κατά την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο.


Η συνεδρίαση αποφασίστηκε το βράδυ της Τετάρτης, μετά το τέλος της σύσκεψης που συγκάλεσε ο κ. Παπανδρέου με τη συμμέτοχη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλου, του υπουργού Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδη, και άλλων, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκε επί τάπητος η στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί στο εξής, με βάση την παραδοχή ότι η πρωτοφανής αδυναμία της ΕΕ να λάβει αποφάσεις βάζει τη χώρα σε μεγάλες περιπέτειες.


Η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι οι όροι της είναι τρεις και απολύτως σαφείς:
1. Εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, με σημαντική μείωσή του έως και 50%.
2. Εξασφάλιση μικρότερου κόστους για το ελληνικό χρέος.
3. Προστασία της χώρας, των πολιτών και των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, αν αυτοί οι όροι εκπληρωθούν στο ακέραιο, μαζί προφανώς με την απαλλαγή της χώρας από την υποχρέωση να λάβει και νέα πρόσθετα μέτρα λιτότητας, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να συζητήσει το ενδεχόμενο μιας επιλεκτικής χρεοκοπίας, η οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα μπορούσε να σημάνει -σε εντελώς τεχνικό επίπεδο- στάση πληρωμών για τους κατόχους ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου για μια - δυο ημέρες και αμέσως μετά επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας με το δεύτερο πακέτο βοήθειας. ΤΑ ΝΕΑ
Share/Save/Bookmark
Enhanced by Zemanta

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails