Οργιάζει η φοροδιαφυγή...* Ανασφάλιστος ένας στους τέσσερις Έλληνες* Εκθεση - σοκ της Τράπεζας της Ελλάδος...
«Σοκ» προκαλεί έκθεση της ΤτΕ σύμφωνα με την οποία η φοροδιαφυγή ανέρχεται ετησίως στο 4% του ΑΕΠ, ενώ η παραοικονομία προσεγγίζει το 30% του ΑΕΠ. Ένας στους τέσσερις εργάζεται ανασφάλιστος.
Στο κενό έχει πέσει η πολυθρύλητη προσπάθεια και οι κούφιες υποσχέσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας καθώς παρά.................

τις πολλές δεσμεύσεις που έχουν δοθεί αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για την ανάκαμψη της οικονομίας, λιγοστές είναι οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί. Αποτέλεσμα αυτού, η είσπραξη των φόρων να παραμένει ένα μεγάλο “αγκάθι” ενώ από την άλλη τα ασφαλιστικά ταμεία να αιμορραγούν.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη το σύνολο των φορολογούμενων, αποκρύπτει τα εισοδήματα του κατά τουλάχιστον 10%, οδηγώντας σε μικρότερα φορολογικά έσοδα κατά 26% (λόγω της προοδευτικότητας της φορολογίας).
Η ίδια μελέτη δείχνει ως “πρωταθλητές” της φοροδιαφυγής του αυτοαπασχολούμενους (ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες) οι οποίοι φαίνεται να δηλώνουν εισοδήματα που αποκλίνουν γύρω στο 1/3 από το πραγματικό!.
ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΤΤΕ
1. Απλούστευση της νομοθεσίας και δημιουργία ενός ευέλικτου και ορθολογικού ρυθμιστικού πλαισίου με ταυτόχρονο περιορισμό των ερμηνευτικών εγκυκλίων.
2. Επανεξέταση των 980 φοροαπαλλαγών που ισχύουν.
3. Συστηματική ηλεκτρονική παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων, των καταναλωτικών δαπανών και των οφειλών των φορολογούμενων έναντι του Δημοσίου με την απευθείας σύνδεση με το σύστημα Elenxis του υπουργείου Οικονομικών διαφόρων αρχών και υπηρεσιών όπως του Κτηματολογίου, του υπουργείου Μεταφορών, των ασφαλιστικών εταιρειών και εντατικότερη συνεργασία με αρχές του εξωτερικού.
4. Εισαγωγή και ευρεία χρήση ενός «Μοναδικού Προσωπικού Αριθμού Ταυτοποίησης» κάθε πολίτη κατά τα πρότυπα του «αριθμού κοινωνικής ασφάλισης» που εφαρμόζεται σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, ο οποίος θα επέτρεπε μεταξύ άλλων τη διαχείριση των φορολογικών του θεμάτων κατά ενιαίο τρόπο
5. Απόλυση των ελεγκτών οι οποίοι εμπλέκονται σε χρηματισμό, η απαγόρευση επαναπρόσληψής τους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και η άμεση άσκηση ποινικής δίωξης (αντί μετάθεσής τους όπως συνηθίζεται μέχρι τώρα)
6. Πλήρη διαχωρισμό των φοροελεγκτικών αρχών από τις φοροεισπρακτικές υπηρεσίες και η παρακολούθηση του έργου και των δύο από τρίτο, ανεξάρτητο σώμα,
7. Περιορισμό του μεγάλου αριθμού των τοπικών εφοριών.
8. Πλήρη αυτοματοποίηση βασικών φορολογικών λειτουργιών, όπως η εγγραφή των φορολογουμένων και η παρακολούθηση της υποβολής δηλώσεων.
9. Αυτοματοποίηση της απόδοσης του ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο (real time), δηλαδή κατά την πραγματοποίηση της συναλλαγής, και την πληρωμή των ελεύθερων επαγγελματιών με διαμεσολάβηση ιδιωτικής λογιστικής εταιρείας για την έκδοση του λογαριασμού και με αποκλειστική χρήση τραπεζικού λογαριασμού για την εξόφληση, ανεξάρτητα από το ποσότης οφειλής.
www.eleftheria.gr
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails