ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ


Το μέτρο του αυτόφωρου ισχύει μεν για χρέη προς το Δημόσιο από 5.000 ευρώ και πάνω, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών θα κυνηγήσει «μόνο όσους οφείλουν πάνω από 150.000 ευρώ» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Παντελής Οικονόμου, ενόψει της εφαρμογής των.................
νέων ρυθμίσεων από τη Δευτέρα. Το μέτρο που ισχύει από την 1η Αυγούστου προβλέπει ότι οι οφειλέτες ποσών άνω των 5.000 ευρώ μπορεί να οδηγηθούν στο αυτόφωρο, επειδή το αδίκημα είναι διαρκές, ενώ προβλέπονται και ποινές φυλάκισης.

Πρόθεση, πάντως, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, είναι να κινηθεί αρχικά προς την κατεύθυνση των μεγαλοοφειλετών. Αυτό προκύπτει και από δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Παντελή Οικονόμου στην εφημερίδας Πρώτο Θέμα: «Δεν πρόκειται να πάνε στο αυτόφωρο όσοι οφείλουν στην Εφορία 5.000 και 10.000 ευρω. Εμείς θα κυνηγήσουμε όσους οφείλουν από 150.000 ευρώ και πάνω. Αυτή είναι η δέσμευσή μας» δηλώνει ο κ. Οικονόμου.

Οι οφειλέτες του Δημοσίου φτάνουν τις 900.000 και το συνολικό ποσό των οφειλών τους είναι 41,1 δισ. ευρω.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, από τη Δευτέρα οι οφειλέτες θα ειδοποιηθούν τηλεφωνικά για το χρέος τους και θα ενημερώνονται για τις δυνατότητες υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, με διαγραφή έως και του 90% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και καταβολή σε δόσεις που φτάνουν έως και τις 36. Στη συνέχεια, και ανάλογα με την αντίδραση των οφειλετών, θα ακολουθήσει η εφαρμογή του νόμου.

Οι εντολές που έχουν λάβει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι η προσπάθεια να εστιαστεί, πρώτα απ' όλους, στους μεγάλους οφειλέτες. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει ποια από τα νομικά πρόσωπα ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, και άρα πρόκειται για συμψηφιστική στην πραγματικότητα εγγραφή, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αποβιώσει ή βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης.

Οι οφειλέτες που θα απομείνουν -υπολογίζονται σε περίπου 10.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα- θα εξεταστούν κατ' απόλυτη προτεραιότητα.
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails