Αιχμές Παπανδρέου για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης


 

Μήνυμα στη Δικαιοσύνη, ότι πρέπει να κάνει το καθήκον της, ώστε να μπει τέλος στη συνεχή αίσθηση ατιμωρησίας που έχει κυριαρχήσει στην ελληνική κοινωνία, έστειλε ο πρωθυπουργός. Την αφορμή έδωσε η συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο του νομοσχεδίου για την «Εκδίκαση Πράξεων Διαφθοράς Πολιτικών και Κρατικών Αξιωματούχων».
"Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα υπολείπονται των προσδοκιών μας, αλλά και των προσδοκιών και της απαίτησης της ελληνικής κοινωνίας", τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.
Πρόσθεσε ότι...............................................
η κυβέρνηση παρεμβαίνει σήμερα, για να εξασφαλίσει δια της νομοθετικής οδού πια, ότι οι υποθέσεις που αφορούν σε πράξεις διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων,  καθώς και τα αδικήματα τα οποία στρέφονται κατά ιδιαιτέρως μεγάλου αριθμού πολιτών ή είναι εξαιρετικού δημοσίου ενδιαφέροντος, θα εκδικάζονται σε εύλογο χρονικό διάστημα.
"Αυτή τη μάχη θα τη συνεχίσουμε με κάθε τρόπο", κατέληξε στη δήλωσή του.
Το νομοσχέδιο, το οποίο έλαβε την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, προβλέπει διαδικασίες-εξπρές για την εκδίκαση υποθέσεων διαφθοράς, τα οποία διαπράττονται από πολιτικά πρόσωπα και δεν υπάγονται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.
 Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το σχέδιο νόμου σε διαδικασίες-εξπρές υπάγονται:
1. Όλα τα κακουργήματα τα οποία διαπράττουν υπουργοί ή υφυπουργοί, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, επωφελούμενοι από την ιδιότητά τους, εκτός από αυτά που τελούνται από τους ίδιους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και δικάζονται βάσει του νόμου περί υπουργών
2. Όλα τα κακουργήματα τα οποία διαπράττουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή επωφελούμενοι από την ιδιότητά τους αυτή, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων και οι διοικητές (π.χ. πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι, γενικοί διευθυντές κ.λπ.) οργανισμών του δημοσίου τομέα και τα αιρετά μονοπρόσωπα όργανα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (εξαιρούνται τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων)
3. Όλα τα κακουργήματα σε υποθέσεις μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος δημοσίου συμφέροντος που χαρακτηρίζονται ως τέτοιες με πράξη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Το σχέδιο νόμου θα τεθεί από αύριο σε δημόσια διαβούλευση.
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails