ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ EUROGROUP Εξετάζεται η επαναγορά ελληνικού χρέους


Εξετάζεται η επαναγορά ελληνικού χρέους Τη δυνατότητα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων ώστε να βοηθηθεί αποφασιστικά η Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της συζήτησαν -για πρώτη φορά "ανοιχτά"- οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στις Βρυξέλλες. Μελετάται ακόμη περαιτέρω μείωση των δανειακών επιτοκίων.

H συνεδρίαση δεν κατέληξε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα καθώς υπάρχουν ακόμη διαφορές μεταξύ των κρατών.
Είναι όμως η πρώτη φορά που υπουργοί οικονομικών και αξιωματούχοι της ευρωζώνης παραδέχονται ότι μελετούν την....................................................................
αλλαγή των όρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας ώστε αυτός να αποκτήσει την ευελιξία για επαναγορά ομολόγων.
Σθεναρή σε μία τέτοια προοπτική ήταν η αντίδραση του Ζαν Κλοντ Τρισέ που κατα τη διάρκεια της συνάντησης επανέλαβε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε κίνηση επαναγοράς ελληνικού χρεόυς.
Εξίσου κατηγορηματική και ενδεικτική της οριακής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι αποφάσεις της ευρωζώνης για την Ελλάδα ήταν η τοποθέτηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που υπέδειξε ότι η επιλεκτική χρεοκοπία δεν θεωρείται πια ταμπού για χώρα - μέλος της ευρωζώνης.
Ετσι, με την ανάθεση των "τεχνικών λεπτομερειών" σε μια ομάδα εργασίας και με την δέσμευση της πραγματοποίησης και νέου eurogroup εντός του Ιουλίου, οι 17 της ευρωζώνης, όπως δήλωσε ο πρόεδρός τους, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ναι μεν δεν αποφάσισαν, δήλωσαν όμως έτοιμοι να κινηθούν "το συντομότερο δυνατόν" για μέτρα όπως:
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Ιταλό ομόλογό του, Τζούλιο Τρεμόντι
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Ιταλό ομόλογό του, Τζούλιο Τρεμόντι
- διεύρυνση των πόρων του μηχανισμού στήριξης
- μείωση επιτοκίων
- επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής δανείων
- μείωση του συνολικού χρέους
- η συμμετοχή των ιδιωτών θεωρείται βέβαιη, παρότι το πώς θα γίνεια αυτό, παραπέμπεται στο μέλλον

"Ο λόγος που καταλήγουμε σε ένα γενικό ανακοινωθέν είναι διότι είναι πολύ αργά"... δήλωσε ο πρόεδρος του eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας πως είναι βέβαιη η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην νέα επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας, η οποία, ωστόσο, θα αποφασιστεί ... στο μέλλον.
Η συνέντευξη Τύπου του eurogroup, με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να έχει το λόγο
Η συνέντευξη Τύπου του eurogroup, με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να έχει το λόγο
Από την κατάληξη των συνομιλιών αλλά και δηλώσεις αξιωματούχων που διέρρευσαν πληροφορίες για τις διαπραγματεύσεις στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, γίνεται σαφές ότι οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών μελών παραμένουν.
Καρφιά... Σόιμπλε
Ενδεικτικό είναι ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι "αν ήταν στο χέρι της Γερμανίας μόνο, θα είχαμε έτοιμο ένα πρόγραμμα λύσης για την Ελλάδα. Αλλά δεν ήταν όλοι έτοιμοι"...

Ο πρόεδρος του eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, [αριστερά] με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλτον Τρισέ.
Ο πρόεδρος του eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, [αριστερά] με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλτον Τρισέ.
Βεβαίως, ο κ.Σόιμπλε, γνωρίζει τις επικρίσεις των εταίρων του για το γεγονός ότι το Βερολίνο είναι εκείνο που πρώτο θέλησε να μεταθέσει για τον Σεπτέμβριο την οριστικοποίηση του νέου ελληνικού πακέτου.
Μέσα σε αυτό το κάπως... θερινό κλίμα, είχε προηγηθεί η αποστολή δραματικής και επείγουσας επιστολής του Ελληνα πρωθυπουργου, Γιώργου Παπανδρέου, προς τον Γιούνκερ, με την οποία διατυπώνονταν το αίτημα της Αθήνας για "λύση τώρα", καθώς και παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με έκκληση στους ομολόγους του της ευρωζώνης για ολοκλήρωση όλων των λεπτομερειών στην επιχείρηση διάσωσης μέχρι τέλους Αυγούστου.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον πρόεδρο του eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον πρόεδρο του eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Οι φόβοι για την Ιταλία
Τα χρηματιστήρια είχαν σημειώσει τεράστιες απώλειες ενόψει της συνεδρίασης, αλλά και των φόβων για επέκταση της κρίσης στην Ιταλία. Πολύ περισσότερο που ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με δήλωσή του, προειδοποιούσε για ενδεχόμενη πολιτικο - οικονομική εμπλοκή, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι πιθανόν το πρόγραμμα των μέτρων λιτότητας να μην ψηφιστεί από το κοινοβούλιο.

Ωστόσο, οι 17 υπουργοί Οικονομικών, στο ανακοινωθέν τους, περιορίστηκαν να τονίσουν την αποφασιστικότητά τους να περιφρουρήσουν την σταθερότητα της ευρωζώνης και υποσχέθηκαν συντόμως νέα μέτρα, χωρίς όμως να δώσουν ημερομηνία.
"Οι υπουργοί είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν περαιτέρω μέτρα τα οποία θα βελτιώσουν την συστημική ικανότητα της ευρωζώνης να αντιταχθεί στον κίνδυνο της επέκτασης της κρίσης, μέτρα που θα συμπεριλαμβάνουν την ενίσχυση της ευελιξίας και του εύρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, την επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και τη μείωσης των επιτοκίων, με την κατάθεση εγγυήσεων από τις ενδιαφερόμενες χώρες, όπου χρειάζεται. Οι προτάσεις επ' αυτού θα παρουσιαστούν στους υπουργούς συντόμως" αναφέρεται στο ανακοινωθέν.
Οι 17 υπουργοί Οικονομικών δεν αφήνουν στο ελάχιστο να διαφανεί ότι κατέληξαν σε συμφωνία για το πώς θα κάνουν τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους άλλους ιδιώτες επενδυτές να μοιραστούν το κόστος της επιπλέον χρηματοδότησης της Ελλάδας.
Ομάδα εργασίας και πιθανό "κούρεμα" για Ελλάδα
Αντίθετα, έδωσαν εντολή σε μια ομάδα εργασίας να προτείνει τρόπους για την χρηματοδότηση του νέου προγράμματος για την Ελλάδα, τον περιορισμό του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους της, ύψους 340 δισ. ευρώ και την βελτίωση της βιωσιμότητάς του.

Αναλυτές έσπευσαν να σημειώσουν ότι η παραπάνω διατύπωση αποτελεί "σημάδι ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ίσως ανοίγονται σε νέες ιδέες για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους, καθώς αναφέρουν ότι θα αναζητήσουν τρόπους για τη μείωσή του και τη βελτίωση της βιωσιμότητάς του", όπως μετέδιδε το Bloombeerg.
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν των 17 υπουργών Οικονομικών "η Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα επανέλαβε την θέση της, η οποία είχε επαναδιατυπωθεί από τη διοίκησή της την περασμένη Πέμπτη, ότι θα πρέπει να αποφευχθούν ένα πιστωτικό γεγονός ή μια επιλεκτική χρεοκοπία".
Γιούνκερ: το συντομότερο δυνατόν
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι σαφώς θα εμπλακεί ο ιδιωτικός τομέας στη νέα διάσωση της Ελλάδας και ότι οι συνομιλίες για το πώς θα γίνει αυτό θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν.

"Εάν το βάρος του ελληνικού δημόσιου χρέους διορθωθεί προς τα κάτω, εάν τα επιτόκια πέσουν και εάν ο χρόνος αποπληρωμής επιμηκυνθεί, τότε έχουμε την εντύπωση ότι αυτό θα είναι μια σπουδαία βοήθεια στην Ελλάδα", είπε ο Γιούνκερ.

Οταν του ζητήθηκε να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα, ο Γιούνκερ δήλωσε: "Ο λόγος που δεν είμαστε περισσότερο συγκεκριμένοι είναι ότι είναι αργά".
Αναγνωρίζοντας την αναστάτωση στις αγορές για το θέμα της Ιταλίας, ο Γιούνκερ τόνισε:
"Κατανοούμε πλήρως ότι η Ιταλία και άλλες χώρες βρίσκονται στο επίκεντρο τμήματος των αγορών και πιστεύουμε ότι αυτό το γενικό ανακοινωθέν, διότι το ανακοινωθέν αυτό δεν περιορίζεται στην Ελλάδα, προσφέρει τις απαραίτητες απαντήσεις στα ερωτήματα που μπορεί να έχουν οι αγορές", πρόσθεσε ο Γιούνκερ, καταλήγοντας:
"Δεν αντιμετωπίσαμε ειδικά αυτό που αποκαλείτε "ιταλική κρίση". Αντιμετωπίσαμε τα πράγματα με συνολικό τρόπο, παρουσιάζοντας τα εργαλεία που διαθέτουμε. Πιστεύουμε ότι αυτά τα εργαλεία είναιικανά να σταματήσουν την επέκταση ενός της ευρωζώνης".
Η πρώτη ελληνική αντίδραση
Από ελληνικής πλευράς κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισαν θετικές τις κατευθύνσεις του Eurogroup, σημειώνοντας ότι είναι αποτέλεσμα της αυξημένης αξιοπιστίας που έχει η Ελλάδα μετά την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αποφάσεων του Eurogroup, δεν υπήρξαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, αν και οι πάντες διαβεβαίωσαν ότι οι συμπεριφορές των αγορών δεν επιτρέπουν χρονοβόρες διαδικασίες.  ΕΘΝΟΣ
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails