ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ Η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές το 2014


Σε αναδιατυπώσεις στο σώμα του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών προχώρησε ο υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος. Έως τις αρχές Οκτωβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες του νέου πακέτου διάσωσης της χώρας μας, η οποία θα μπορέσει να ξαναβγεί στις αγορές το 2014, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας παράλληλα ότι οι εξελίξεις στην ευρωζώνη δεν είναι καθησυχαστικές. Στο μεταξύ, ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ σήμερα στη Βουλή.

Σε αναδιατυπώσεις στο σώμα του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών προχώρησε ο υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος.
"Τα πράγματα στην Ευρώπη δεν.........................................
εξελίσσονται με καθησυχαστικό τρόπο. Υπάρχει πίεση στην καρδιά του ευρώ", δήλωσε ο κ. Βενιζέλος σε ομιλία του κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της οικονομικής επιτροπής της Βουλής, ενώ σχετικά με τις διαδικασίες του νέου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι "είναι μια επιχείρηση κολοσσιαίων διαστάσεων, απολύτως πρωτότυπη".
"Δείτε πόσοι πρέπει να συμπράξουν, πόσες χώρες, οργανισμοί, τράπεζες, οίκοι αξιολόγησης, και όλο αυτό θα ολοκληρωθεί, υπολογίζουμε, έως τις αρχές Οκτωβρίου", δήλωσε σε ομιλία του κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της οικονομικής επιτροπής της Βουλής.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι: "Η Ελλάδα μπορεί να ξαναβγεί στις αγορές" και ερωτώμενος από βουλευτές πότε θα μπορούσε να γίνει αυτό είπε: "Το 2014, ας πούμε".
Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο
Στο μεταξύ, υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τους βουλευτές της πλειοψηφίας στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, αφού προηγουμένως ο υπουργός, Ευάγγελος Βενιζέλος, προχώρησε σε αναδιατυπώσεις στο σώμα του πολυνομοσχεδίου.

Στις αλλαγές περιλαμβάνονται τα εξής:
* Προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα -και μάλιστα αναδρομικά- στο υπουργείο Οικονομικών, "όταν συντρέχουν λόγοι γενικού συμφέροντος και ειδικότερα λόγοι σχετικοί με την συστημική ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος και ανάλογα με την κατάσταση και τις πρακτικές της διατραπεζικής αγοράς, να τοποθετεί για τον αναγκαίο χρόνο τα διαθέσιμα, κατά τρόπο που να διασφαλίζει την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και τα στρατηγικά χρηματοοικονομικά συμφέροντα του Δημοσίου".

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη διάταξη στο άρθρο 18 του πολυνομοσχεδίου, προβλέπεται να έχει αναδρομική ισχύ, από την 11η Δεκεμβρίου του 1997.
* Οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών σκαφών, που αποδείχθηκε πως ήσαν σκάφη αναψυχής, προτείνεται να έχουν δυνατότητα υπαγωγής στην ρύθμιση του άρθρου 19 του νομοσχεδίου, ακόμα και αν οι υποθέσεις τους έχουν συζητηθεί ενώπιον των ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων.
* Προτείνεται η προσθήκη στον Κανονισμό Διεξαγωγής και Ελέγχου των Παιγνίων, αξίωσης (με κυρώσεις για τους παραβάτες), η διαφήμισή των παιχνιδιών "να εξασφαλίζει ένα ιδιαιτέρως αυστηρό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών και σε κάθε περίπτωση να είναι λελογισμένη και να περιορίζεται αυστηρώς σε ό,τι απαιτείται προκειμένου να κατευθυνθούν οι καταναλωτές προς τα ελεγχόμενα δίκτυα παιγνίων. Η διαφήμιση δεν θα πρέπει να αποσκοπεί στην ενίσχυση της φυσικής ροπής των καταναλωτών προς τα παίγνια μέσω της ενθάρρυνσης της ενεργού συμμετοχής τους σε αυτά καθιστώντας μεταξύ άλλων κοινότυπα τα παίγνια, ή προβάλλοντας μια θετική εικόνα σε σχέση με το γεγονός ότι τα πραγματοποιούμενα έσοδα προορίζονται για δραστηριότητες γενικού ενδιαφέροντος, ή ακόμα αυξάνοντας τη δύναμη έλξης των παιγνίων, μέσω διαφημιστικών μηνυμάτων που προβάλλουν παραπλανητικώς σημαντικά κέρδη".
* Για τις εταιρείες στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων του διαδικτύου, που είναι νόμιμα εγκατεστημένες σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. και του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου και κατέχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας και παροχής αντίστοιχων υπηρεσιών, προτείνεται να διατηρήσουν την δυνατότητα δραστηριοποίησής τους, υπό τον όρο να υπαχθούν αμέσως και οικειοθελώς στο φορολογικό καθεστώς που υπαγορεύεται στο νομοσχέδιο.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, τη διαφωνία τους με αρκετές από τις διατάξεις του συζητούμενου στην Ολομέλεια της Βουλής πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, στηλίτευσε τις ρυθμίσεις για τα σκάφη αναψυχής που δηλώθηκαν ως επαγγελματικά, την νέα περαίωση, την παύση των επιδοτήσεων πρώτης κατοικίας των δημοσίων υπαλλήλων που υπηρετούν στις ακριτικές περιοχές, τη μείωση των μισθώσεων που καταβάλλει το Δημόσιο (για την οποία έχει εκφράσει αντιρρήσεις επί τη βάσει του Συντάγματος η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής), καθώς και ολόκληρο το κεφάλαιο για τα φρουτάκια, λέγοντας πως "δεν δεχόμαστε να γίνει η Ελλάδα ένα απέραντο καζίνο".
"Παραδίδετε γη και ύδωρ στο μεγάλο κεφάλαιο και όλα αυτά μέσα σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης", ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, εκτιμώντας ότι με τις προωθούμενες διατάξεις μόνοι κερδισμένοι θα είναι επιχειρηματικοί όμιλοι.
"Πάτε να εγκαθιδρύσετε στη χώρα ένα καθεστώς ιδιότυπης δικτατορίας", κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Άδωνις Γεωργιάδης, χρεώνοντας στην κυβέρνηση το δόγμα "μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, επειδή είμαστε σε κρίσιμη φάση".
Για "σφαγιασμό των δημοσίων υπαλλήλων που δεν έχει προηγούμενο από τη γέννηση του ελληνικού κράτους", έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Σε σχέση δε με το κλείσιμο οργανισμών και νομικών προσώπων, ο κ. Λαφαζάνης κατήγγειλε ότι με μια γενική εξουσιοδότηση, η κυβέρνηση διαλύει, κατά το δοκούν, οποιοδήποτε πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, ενώ στις ρυθμίσεις για την τουριστική κατοικία διέκρινε "δώρο" στους μεγαλοξενοδόχους.
Κονταροχτυπήματα για τον ΟΠΑΠ
Σχετικά με τον ΟΠΑΠ, ο κ. Λαφαζάνης παρατήρησε πως "αντί ο αμαρτωλός αυτός οργανισμός να μείνει 100% στο δημόσιο προς όφελος του λαού, η κυβέρνηση δίνει τα πάντα στον μελλοντικό ιδιοκτήτη του και εξασφαλίζει και την περίφημη ΙΝΤΡΑΛΟΤ".

Παράλληλα, σχετικά με τις ρυθμίσεις για τα τυχερά παίγνια και την τύχη του ΟΠΑΠ ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Θ. Καράογλου, προέβλεψε πως θα υπάρξει "νέο, βαρύτερο πρόστιμο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας για τα τυχερά παίγνια, καθώς 35.000 μηχανήματα βιντεολόττο και καζινομηχανές δίνονται στον ΟΠΑΠ, μια διαδικασία προδήλως αντικοινοτική, που προφανώς εγείρει πολλά ερωτήματα".
Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο Παύλος Μαρκάκης ανέφερε πως για τη συγκεκριμένη αγορά "ήρθαν τρία διαφορετικά νομοσχέδια και κάποιος αναρωτιέται, ποια συζήτησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ".
Την Τρίτη, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, είχε διακρίνει διαπάλη συμφερόντων για το "αν θα έχει τα τυχερά παιχνίδια ο ΟΠΑΠ, με τα ιδιωτικά κεφάλαια που έχει από πίσω του και σε πορεία ιδιωτικοποίησης ή οι πολύ μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον χώρο αυτό".
Έντονη ήταν και η κριτική του κ. Δημήτρη Παπαδημούλη από το ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος καταφέρθηκε και κατά του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Δ. Λιντζέρη, υπενθυμίζοντας πως "για το νομοσχέδιο Παπακωνσταντίνου έλεγε στο ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ, πως "καζινοποιεί τη χώρα" με 30.000 "φρουτάκια" και τώρα πανηγυρίζει για το νομοσχέδιο με τα 35.000".
"Προσυπογράφω την πρότασή σας για επανακρατικοποίηση του 51% της ΟΠΑΠ Α.Ε.. Βρείτε τα κονδύλια να το αγοράσουμε", απάντησε ο κ. Λιντζέρης.  ΕΘΝΟΣ
Share/Save/Bookmark
Enhanced by Zemanta

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails