Τα διλήμματα του Γιώργου για τη συνδιάσκεψη


Σκουρής Βασίλης REAL-FM









Το δίλημμα αν στη συνδιάσκεψη της 3ης του Σεπτέμβρη θα ανοίξει σειρά μετώπων ή θα απευθύνει απλώς μία πολιτική - ιδεολογική ομιλία έχει να αντιμετωπίσει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Στενοί του συνεργάτες θεωρούν πως στη συνδιάσκεψη πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά του σε θέματα, όπως ο εκλογικός νόμος και το δημοψήφισμα, άλλοι, όμως, κρίνουν πως απαιτείται μία ομιλία για το πώς βλέπει το ΠΑΣΟΚ την εποχή της τρόικας, που θα θέτει τις βάσεις ενόψει και της εμφάνισής του στη ΔΕΘ στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου.


Ο πρωθυπουργός έχει.............................................
ζητήσει σημειώματα από κορυφαίους υπουργούς ενόψει της συνδιάσκεψης, ενώ σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου, πάντως, αναμένεται να αναφερθεί στην «παραγωγική Ελλάδα», επιδιώκοντας να συνδέσει την πολιτική που ακολουθεί με οραματικά στοιχεία, ώστε να κρατήσει στο κόμμα του την εναπομείνασα βάση, ενώ στα στρογγυλά τραπέζια που θα πραγματοποιηθούν θα κληθούν να συμμετάσχουν και προσωπικότητες που δεν ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ.

Στο μεταξύ, την αντίδραση του κομματικού μηχανισμού -καθώς οργανωμένη βάση ουσιαστικά δεν υπάρχει- στις επιλογές της ηγεσίας αναμένεται να φέρει στην επιφάνεια η Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, το άλλο Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου, στην επέτειο ίδρυσης του κόμματος.


Παρότι η Συνδιάσκεψη, όπως διεξάγεται, μοιάζει να έχει απλώς διεκπεραιωτικό χαρακτήρα, για την εκτόνωση κυρίως της κομματικής βάσης, ο Γιώργος Παπανδρέου αλλά και οι «δελφίνοι» του κόμματος αναμένεται να δεχθούν έντονη κριτική από στελέχη του κομματικού μηχανισμού και συνδικαλιστές, ενώ μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ενδέχεται ούτε καν να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση στο Τάε Κβο Ντο.


Δυναμικές παρεμβάσεις, π.χ., ετοιμάζουν οι δυο πιο οργανωμένες ομάδες του μηχανισμού, η «Αριστερή Πρωτοβουλία» του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου και οι «εκσυγχρονιστές» που έχουν αναφορά κυρίως στον Γιώργο Φλωρίδη, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα δεν θα λάβει μέρος στις εργασίες της Συνδιάσκεψης.


Η «Αριστερή Πρωτοβουλία» αναμένεται να καταθέσει κείμενο με πολλές δεκάδες υπογραφές, με σκληρή κριτική, που θα στρέφεται πλέον προσωπικά κατά του πρωθυπουργού. Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, που ίσως αυτή τη στιγμή ελέγχει το μεγαλύτερο τμήμα της -εναπομείνασας- οργανωμένης βάσης, πρόκειται να μιλήσει για «κατοχή» της χώρας και για «κυβέρνηση yes men», ενώ θα ζητήσει Συνέδριο όχι μόνο ιδεολογικό και οργανωτικό, αλλά και εκλογικό, για ανάδειξη δηλαδή οργάνων σε όλα τα επίπεδα. Υπενθυμίζεται ότι Συνέδριο για εκλογή, βάσει των προβλέψεων του Καταστατικού, έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί στο τέλος της περασμένης άνοιξης, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου δεν αντιμετωπίζει θέμα επανεκλογής για το διάστημα που είναι πρωθυπουργός.


Κείμενο αναμένεται να παρουσιάσουν και οι «εκσυγχρονιστές» που έχουν αναφορά στον Γιώργο Φλωρίδη και που «οργανωτικός εγκέφαλός» τους είναι ο Λευτέρης Κατσικαρέλης. Οι «εκσυγχρονιστές» διατηρούν επαφές και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ είχαν την ευκαιρία ευρύτερων συζητήσεων το βράδυ μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία του Νίκου Θέμελη, συγγραφέα και στενότερου συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.


Το «παρών» αναμένεται να δώσουν και οι συνδικαλιστές, τόσο από τον ιδιωτικό, όσο και από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ, μάλιστα, αναμένεται να καταθέσουν κείμενο, με το οποίο θα εκφράζουν τη βαθειά τους αντίθεση με την κυβερνητική πολιτική.


Παρόντες και οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ (άγνωστο τι θα πράξει ο -μέχρι πρότινος- Πρόεδρος Σπύρος Παπασπύρος), χωρίς, όμως, ακόμη να αποφασίσουν αν θα καταθέσουν κείμενο ή όχι. Συνολικότερα, πάντως, οι συνδικαλιστές και κυρίως εκείνοι του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα του ΠΑΣΟΚ, αντιμετωπίζουν προβλήματα αξιοπιστίας, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα αποτελούσαν ισχυρό παράγοντα στήριξης της ηγεσίας και συνδιαλλαγής μαζί της, ενώ το γεγονός ότι την ίδια ώρα οι «Αγανακτισμένοι» θα είναι στις πλατείες και οι ίδιοι στη Συνδιάσκεψη του κυβερνώντος κόμματος θα μεγεθύνει το έλλειμμα εμπιστοσύνης.


Ενδιαφέρον εμφανίζει το αν θα αποφασίσουν να μιλήσουν στην… «αρένα» -όπως ονομάζεται στην κομματική αργκό η αίθουσα των κεντρικών ομιλιών- και κορυφαία στελέχη του κόμματος ή θα επιλέξουν για μια ακόμη φορά να μην διαφοροποιηθούν ευθέως από τον Γιώργο Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, π.χ., η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου έχει αποφασίσει να μην παρέμβει, αντιθέτως ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης προσανατολίζεται να μιλήσει, θέτοντας την πλατφόρμα του για την ιδεολογία και φυσιογνωμία του κόμματος.
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails