Εταιρίες-«φαντάσματα» οι μισές επιχειρήσεις της χώρας

Greek: Η παρούσα απεικονίζει τους κάδους υγιει... Τουλάχιστον 1-2 δισεκατομμύρια ευρώ, που χάνει κάθε χρόνο το κράτος από τη φοροδιαφυγή ή και από επιστροφές φόρου σε επιχειρήσεις-«φάντασμα», θέλει να γλιτώσει το υπουργείο Οικονομικών και απειλεί ότι από 1ης Σεπτεμβρίου θα θέσει «εκτός αγοράς» σχεδόν 1,5 εκατ. ασυνεπείς φορολογούμενους, επιχειρήσεις και επαγγελματίες, στερώντας τους τον ΑΦΜ επειδή δεν υποβάλλουν δηλώσεις ή δηλώνουν  μηδενικούς τζίρους και έσοδα.

Το δημόσιο χάνει τεράστια ποσά κάθε χρόνο από πλαστά και εικονικά τιμολόγια για δήθεν συναλλαγές με επιχειρήσεις-«σφραγίδα», εταιρίες που έκλεισαν προ πολλών ετών ή δεν λειτούργησαν πραγματικά ποτέ παρά μόνο στα χαρτιά και με σκοπό τη φοροδιαφυγή, αλλά και «αετονύχηδες» με 2 ή και 3 ΑΦΜ ο καθένας τους. Έως και 400 εκατ. το χρόνο πληρώνει και για επιστροφές φόρου σε επιχειρήσεις που εμφανίζονται να μην έχουν ούτε κέρδη ούτε ζημιές, παρά μόνο …......................

ΑΦΜ.

Από τους 8,3 εκατ. ΑΦΜ που αναγράφονται στα Μητρώα της εφορίας, τα 3,1 εκατ. φορολογούμενοι έχουν "επαγγελματικό" ΑΦΜ: γιατροί, δικηγόροι, τεχνίτες, έμποροι, εστιάτορες, ξενοδόχοι, βιοτέχνες, διαφημιστές, καλλιτέχνες κλπ.

Σχεδόν οι μισοί εξ αυτών –περίπου 1,4 εκατ. επιτηδευματίες- εμφανίζονται πως ζουν… χωρίς εισόδημα, δεν υποβάλλουν δηλώσεις στην εφορία ή δηλώνουν μηδενικά έσοδα.

Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και άλλες 97.000 από τις συνολικά 221.300 επιχειρήσεις της χώρας μας (σχεδόν 1 στις 2 δηλαδή) που δεν υποβάλλουν δηλώσεις υφίστανται χωρίς φαίνεται να λειτουργούν "αφιλοκερδώς" στην εφορία, χωρίς κέρδη –ούτε καν ζημιές.

Είναι τόσες πολλές -λένε στο υπουργείο Οικονομικών- που δεν μπορούν να ελεγχθούν ούτε οι ίδιες, ούτε τα εικονικά τιμολόγια με το ΑΦΜ τους, που κατακλύζουν την αγορά. Έτσι το κράτος πληρώνει δισεκατομμύρια κάθε χρόνο για έναν φοροεισπρακτικό μηχανισμό που απασχολεί χιλιάδες εφοριακούς, όχι για να τις κυνηγήσει αλλά… για να τις εξυπηρετεί!


Ξεκαθαρίζει το πεδίο της φοροδιαφυγής

Οι εταιρίες αυτές αποτελούν "πληγή" για  τα δημόσια έσοδα, αφού πχ το 2009 κλήθηκαν να πληρώσουν 52 εκατ. για φόρους, αλλά τους επιστράφηκαν στο τέλος 437 εκατ. ευρώ.

Το χειρότερο όμως είναι ότι πίσω από τους περίπου 1,5 εκατ. «αδρανείς» ΑΦΜ, κρύβονται συχνά βιομηχανίες "ξεπλύματος" χρήματος. Ενώ δηλαδή μια εταιρία φαίνεται αδρανείς και φορολογικά ασήμαντη, μπορεί να προμηθεύει με χιλιάδες τιμολόγια μια μεγάλη επιχείρηση, προκειμένου αυτή να εμφανίζει δαπάνες και να γλιτώνει φόρους.

Τουλάχιστον 200.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις εντοπίστηκαν στην διετία 2008-2010 που, αν και δεν υποβάλλουν σχεδόν ποτέ δηλώσεις, εμφανίζονταν (εν αγνοία τους ή όχι) από άλλες επιχειρήσεις ως προμηθευτές, ακόμα και από πολυεθνικές! Ο αριθμός τους διαρκώς αυξάνεται, λόγω κρίσης αλλά και ύστερα από νέες διασταυρώσεις.

Γίνεται όμως έτσι πιο δύσκολο το έργο των ελεγκτών που, όταν διενεργούν ελέγχους σε επιχειρήσεις, έρχονται αντιμέτωποι με τιμολόγια και πληθώρα από παραστατικά, την γνησιότητα και προέλευση των οποίων δεν μπορούν να ελέγξουν, αφού σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις της χώρας έχουν ΑΦΜ και σφραγίδα αλλά …. δεν έχουν πραγματική δραστηριότητα.

Στο υπουργείο Οικονομικών, ακόμα και οι… επικριτές των φορομπηχτικών μέτρων, αναγνωρίζουν πως τα βαριά χαράτσια θα ήταν μια καλή αφορμή ώστε πολλοί να δηλώσουν στην εφορία την αδράνεια ή την διακοπή των εργασιών τους, για να ξεκαθαρίσει το πεδίο ελέγχων της εφορίας. Κάτι ανάλογο έπραξαν πολλοί στα τέλη του 2010, όταν τους ήρθε να πληρώσουν Φόρο Περαίωσης για εισόδημα που ποτέ δεν είχαν ή επιχειρήσεις που αποτελούν πια παρελθόν. Το ίδιο θα συμβεί και φέτος, με το τέλος επιτηδεύματος των 300-500 ευρώ που θα κληθούν να τα πληρώσουν αν και δεν είχαν καθόλου έσοδα πέρυσι ή φέτος, όσοι δεν είχαν δηλώσει στην εφορία ότι έχουν τεθεί σε αδράνεια.
Share/Save/Bookmark

Enhanced by Zemanta

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails