TI ΑΛΛΑΖΕΙ ΦETOΣ Η νέα ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι


Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου Με τις ρυθμίσεις που ίσχυαν και πέρυσι ξεκινά στις 20 Αυγούστου η κυνηγετική περίοδος. Ποια είναι τα επιτρεπόμενα θηράματα και οι ημερομηνίες

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου
Χωρίς σχεδόν την παραμικρή μεταβολή όσον αφορά το πλαίσιο που διέπει τη θήρα τα τελευταία χρόνια, αλλά με......................................
άγνωστο ακόμα το ύψος των τελών του Δημοσίου για την ανανέωση των κυνηγετικών αδειών, θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες η νέα ρυθμιστική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για το κυνήγι.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του "Εθνους", ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωσταντίνου έχει ήδη καταλήξει σε μια "ισορροπημένη" απόφαση που φιλοδοξεί να υπερβεί τις εντάσεις που παραδοσιακά υφίστανται κάθε χρόνο μεταξύ των κυνηγετικών και των ζωοφιλικών οργανώσεων, καθώς η αποχώρηση της προκατόχου του Τ. Μπιρμπίλη από το υπουργείο... αποφόρτισε το κλίμα από "ιδεολογικές" προκαταλήψεις και εμμονές προσωπικού τύπου.
Πρώτιστο μέλημα του κ. Παπακωσταντίνου ήταν η νέα ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι να είναι απόλυτα "ταυτισμένη" με τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γι' αυτό και όλες οι διατάξεις και διατυπώσεις της λαμβάνουν υπόψη τις ημερομηνίες και περιόδους θήρας που έχει ήδη εγκρίνει από χρόνια το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Οι φετινές ρυθμίσεις δεν αλλάζουν τίποτα από το πλαίσιο της απόφασης που είχε υπογράψει πέρυσι ο τέως υφυπουργός Περιβάλλοντος Θ. Μωραΐτης, αφού αυτή η περσινή απόφαση έτυχε καθολικής αποδοχής και δεν πρόκειται να προσβληθεί ή να αμφισβητηθεί από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα.
Η νέα ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι
Ταυτόχρονα, τα θηρεύσιμα είδη και οι περίοδοι θήρας τους συνοδεύονται από ένα πλήθος επιστημονικών μελετών και στοιχείων που φρόντισε η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας να προσκομίσει στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και στο γραφείο του υπουργού, ώστε να τεκμαίρεται ότι νέες ρυθμίσεις για το κυνήγι σέβονται τις φυσικές ισορροπίες και την αειφορική διαχείριση των θηραματικών πληθυσμών.
Το ύψος των τελών για την ανανέωση των κυνηγετικών αδειών δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα... εγείρει έριδες μεταξύ του υπουργείου και των κυνηγετικών οργανώσεων!
Το υπουργείο εξετάζει την πιθανότητα να αυξήσει κλιμακωτά από 4, 5 και 20 ευρώ τα τέλη για τις τοπικές, περιφερειακές και γενικές άδειες κυνηγίου αντίστοιχα, κάτι που προσπαθεί να αποτρέψει η ΚΣΕ εκπροσωπώντας τους περίπου 250.000 κυνηγούς της χώρας.
Η έναρξη της κυνηγετικής περιόδου θα είναι όπως πάντα η 20ή Αυγούστου, ενώ ως ημερομηνία λήξης της ορίστηκε η 29η Φεβρουαρίου.
  • Η σεζόν παρατείνεται μέχρι τις 10 Μαρτίου μόνο για το αγριοκούνελο, όπου ο υπερπληθυσμός του σε κάποια νησιά προκαλεί ζημιές στην αγροτική παραγωγή.
  • Στην Πελοπόννησο επίσης το κυνήγι του αγριόχοιρου θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου, με ανώτατο αριθμό θηρευμένων ζώων τα 3 κατά εξόρμηση (στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι 4).
  • Στους Νομούς Χίου και Λέσβου το κυνήγι της πέρδικας θα επιτρέπεται μόνο 9 Κυριακές, το διάστημα από 18 Σεπτεμβρίου μέχρι 13 Νοεμβρίου, ενώ στον Νομό Σάμου και στην Περιφέρεια Κρήτης και Δωδεκανήσου το κυνήγι της πέρδικας θα επιτρέπεται από 15 Σεπτεμβρίου μέχρι 30 Νοεμβρίου.
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails