ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ 10% ΤΗΣ ΔΕΗ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Στα χέρια του 40ού πλουσιότερου Βρετανού βρίσκεται πλέον το 10% της ΔΕΗ, γεγονός που τον καθιστά τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο μετά το Ελληνικό Δημόσιο σε μια στιγμή μάλιστα που επίκειται η περαιτέρω αποκρατικοποίηση της επιχείρησης. Ο κύριος 10% της...........

ΔΕΗ ονομάζεται Stephen Butt, ελέγχει κατά το ήμισυ το αγγλοαμερικανικό fund Silchester International Investors που διαχειρίζεται περί τα 20 δισ. ευρώ διεθνώς και σύμφωνα με τους «Sunday Times» ειδικεύεται στην αγορά μεγάλων πακέτων μετοχών εταιρειών όταν είναι υποτιμημένες - όπως συμβαίνει αυτή τη περίοδο στην περίπτωση της ΔΕΗ και όλων των εισηγμένων.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η μετοχή της ΔΕΗ κινούνταν σε πολύ χαμηλές τιμές, κάτω από τα 6 ευρώ, καθημερινά άλλαζαν χέρια γύρω στα 600.000 τεμάχια, ενώ ακόμη και χθες διακινήθηκαν 772.551 τεμάχια, δείγμα ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον.
Στην περίπτωση της Silchester, έξι συνολικά funds που ελέγχονται από αυτήν ανέβασαν τη συμμετοχή της στη ΔΕΗ από το 6,37% που κατείχε από τον Νοέμβριο του 2010 στο 10,02% - ή στα 23 εκατ. μετοχές. Πλέον, η Silchester γίνεται ο πρώτος ιδιώτης θεσμικός επενδυτής με δεύτερη τη Fidelity Investments (αμερικανικό fund) που ελέγχει το 5%, ενώ το ποσοστό του Δημοσίου στη ΔΕΗ παραμένει στο 51,49%. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να πωλήσει ποσοστό 17% της επιχείρησης όχι μέσω Χρηματιστηρίου, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Παπακωσταντίνου, αλλά μέσω στρατηγικού επενδυτή, χωρίς να αποκλείεται και η πώληση θυγατρικών της (π.χ. της ΔΕΗ Ανανεώσιμες).


Ποιος είναι ο κ. 10%. Ο 60χρονος Stephen Butt, στον οποίο ανήκει κατά 50% το fund Silcester, είναι πρώην επικεφαλής επενδύσεων της Morgan Stanley που παραιτήθηκε το 1994 για να στήσει τη δική του εταιρεία. Συνεταίρος του είναι ένα επίσης πρώην στέλεχος της Morgan Stanley, o Michael JJ Cowan.
Ο κύριος Butt sυγκαταλέγεται στη λίστα των 1.000 πλουσιότερων βρετανών για φέτος («Sunday Times», Μάιος 2011) κατέχοντας την 40ή θέση. Η αξία της εταιρείας του αποτιμάται σε περίπου 578 εκατ. ευρώ, και το δικό του μερίδιο σε 289 εκατ., ενώ με κάποια μερίσματα φτάνει τα 375 εκατ. Η εταιρεία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, «διαθέτει 100 -150 επενδύσεις με σημαντική διαφοροποίηση από χώρα σε χώρα και από κλάδο σε κλάδο. Πρόκειται «για καλές εταιρείες, σε λογικές και καλές τιμές», και προσθέτει ότι «δεν έχουμε προκατάληψη όσον αφορά στην κεφαλαιοποίηση των εταιρειών, αλλά αναζητούμε ευκαιρίες σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις». fimotro
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails