ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΓΙΑ 150.000 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΚΕΣ


Ρεπορτάζ : Αλέξανδρος Αυλωνίτης
(από την Ημερησία)
Τη λήψη ριζικών νομοθετικών μέτρων που αναμένεται να φέρουν σημαντικές ανατροπές στο χώρο της Δικαιοσύνης συζήτησαν χθες η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και η ηγεσία του Αρείου Πάγου, σε τετράωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο.................................

ανώτατο δικαστήριο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πολύ καλή συνεργασία που έχει με τις ηγεσίες των ανωτάτων δικαστηρίων, καθώς συμμερίζονται την άποψη για ριζικές αλλαγές που θα ενσωματωθούν σε «πολυνομοσχέδιο» το οποίο θα προωθηθεί σε 2-3 μήνες για ψήφιση, ώστε να επιταχυνθεί πραγματικά η απονομή της δικαιοσύνης χωρίς να θιγεί η ποιότητα.
Εσοδα
Κατά τον Μ. Παπαϊωάννου υπάρχει στοχοδιάγραμμα για τις περίπου 150.000 εκκρεμείς φορολογικές δίκες -από τις οποίες το Δημόσιο προσδοκά σημαντικά έσοδα- ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει τελειώσει ένα ποσοστό 15%, ενώ μέχρι τον Ιούνιο του 2013 με συνεχή ανά τρίμηνο παρακολούθηση θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων στα διοικητικά δικαστήρια μέσα και από τη βοήθεια που θα δώσουν οι πρότυπες-δίκες (δίκες-πιλότοι) στο Συμβούλιο της Επικρατείας απ΄ όπου θα προκύπτει κατευθυντήρια γραμμή για τα κατώτερα δικαστήρια, ώστε να μην ξοδεύονται οι πολίτες σε άσκοπες δίκες.
Στο «τραπέζι του διαλόγου» τέθηκε χθες η αποποινικοποίηση διαφόρων αδικημάτων, η επέκταση του ωραρίου των δικαστηρίων για 2 ώρες, η ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας, ο περιορισμός των συχνότατων αναβολών, η αύξηση των δικαστικών δαπανών, ενώ αναπτύχθηκαν απόψεις και για πιο ριζικές αλλαγές με την ίδρυση μονομελών Εφετείων για κακουργήματα ή με την εισαγωγή ξένων θεσμών που ενισχύουν το ρόλο του εισαγγελέα έναντι του ανακριτή, που επιτρέπουν στον εισαγγελέα να διαπραγματεύεται με τον κατηγορούμενο την ποινή του εφόσον δεχθεί να ομολογήσει ή να δώσει κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία (όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ), κ.λπ.
Πέρα από την επέκταση της αποποινικοποίησης και σε άλλα αδικήματα, προτάθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- να γίνουν διορθώσεις και να τιμωρούνται αυστηρότερα (και όχι ως πταίσματα) αδικήματα που σχετίζονται με υγειονομικές παραβάσεις, πρόκληση θορύβου (διαταραχή ησυχίας) κ.λπ.
Στοιχεία
Ο υπουργός εμφανίστηκε θετικός να βρεθεί λύση για να ιδρυθεί Δικαστική Αστυνομία που θα βοηθήσει στην επαρκή συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων για την πάταξη της εγκληματικότητας.
Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο υφυπουργός Γ. Πεταλωτής, οι γραμματείς του υπουργείου Ν. Κανελλόπουλος, Ι. Ιωαννίδης, Μ. Σκανδάμης και αρκετοί αντιπρόεδροι και αντεισαγγελείς Αρείου Πάγου.fimotro
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails