Από την 1η Οκτωβρίου το νέο βαθμολόγιο-μισθολόγιο


Τι προβλέπει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την εργασιακή εφεδρεία

Μετά τη θέσπιση της εργασιακής εφεδρείας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την επέκτασή της στους υπερχρεωμένους δήμους, η κυβέρνηση, προχωρά με γοργούς ρυθμούς και στη βαθμιαία σύμπτυξη του στενού δημόσιου τομέα.

Ήδη, το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, για την................................
εργασιακή εφεδρεία, αλλά και το νέο βαθμολόγιο-μισθολόγιο, είναι έτοιμο και έχει σταλεί στο Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη, για την τελική επεξεργασία του και κυρίως την οικονομική του διάσταση, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Το σχέδιο περιλαμβάνει καταργήσεις ή συγχωνεύσεις οργανισμών και ΝΠΔΔ, που εποπτεύονται από το κράτος, καταργήσεις ειδικών γραμματειών και αναμόρφωση των 1.000 διευθύνσεων και χιλιάδων τμημάτων όλων των υπουργείων, στοχεύοντας αφενός στον περιορισμό των κρατικών δαπανών, αλλά και στην ορθολογική αξιοποίηση των υπαλλήλων, αποφεύγοντας επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και τη γραφειοκρατία, όπως προανήγγειλε και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας.

Οι υπάλληλοι, που υπηρετούν στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορείς, θα μεταταχθούν υποχρεωτικά σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου ή θα τεθούν υπό καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, στην περίπτωση που εργάζονται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν και προγράμματα εθελούσιας εξόδου ή μειωμένης εργασίας με αντίστοιχη μείωση του μισθού.

Στο μεταξύ, εντός των επόμενων ημερών η κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα και τις ρυθμίσεις για το νέο βαθμολόγιο-μισθολόγιο,. Με το νέο βαθμολόγιο θα υπάρξουν ακόμη δύο σημαντικές αλλαγές. Η πρώτη αφορά στην κινητικότητα για όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου και όχι μόνο τους διευθυντές που ισχύει σήμερα, καθώς θα μπορούν να καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης σε όλες ανεξαιρέτως τις υπηρεσίες, κάνοντας πράξη τον «κρατικό υπάλληλο». Η δεύτερη έχει σχέση με τη δραστική μείωση των διευθυντικών στελεχών του δημοσίου.

Παράλληλα, θα αλλάξει και το σημερινό σύστημα μισθολογικής προαγωγής των δημοσίων υπαλλήλων, που γινόταν αυτομάτως με τα χρόνια προϋπηρεσίας, καθώς με το νέο βαθμολόγιο, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα αξιολογούνται κάθε τριετία, με αντικειμενικά κριτήρια και υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, προκειμένου να αποκτήσουν το νέο τους βαθμό και να αλλάξουν μισθολογικό κλιμάκιο.

Τέλος, σημειώνεται ότι στο νέο βαθμολόγιο-μισθολόγιο, που σύμφωνα με πληροφορίες θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου, προβλέπεται το πριμ παραγωγικότητας, του οποίου το ύψος και ο τρόπος διαμόρφωσης ακόμη είναι άγνωστο.
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails