Ενας στους δέκα στην εφεδρεία Στο στόχαστρο είκοσι χιλιάδες από τους 200.000 εργαζομένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα


Μαζικές εκκαθαρίσεις σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα ετοιμάζει η κυβέρνηση με την εφαρμογή του μοντέλου της εργασιακής εφεδρείας, με το οποίο θα δοθεί ουσιαστικά «φύλλο πορείας» για την απόλυση έως και 20.000 εργαζομένων από τους συνολικά 200.000 απασχολουμένους σε ΔΕΚΟ και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου.
Στο πρώτο πακέτο των φορέων όπου θα εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία περιλαμβάνονται...............................10.000 εργαζόμενοι, που υπηρετούν σε φορείς όπως ΕΡΤ, ΟΣΚ, ΚΕΔ, ΕΘΙΑΓΕ, ΟΔΔΥ, Εθνικό Κέντρο Νεότητας κ.ά. Ηδη το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει να του αποσταλούν μέχρι σήμερα στοιχεία για το προσωπικό που υπηρετεί σε άλλους 160 φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι - όπως αναφέρεται - θα αποτελέσουν το δεύτερο πακέτο που θα τεθεί σε καθεστώς εξυγίανσης.
Μεταξύ αυτών είναι οι υπόλοιπες ΔΕΚΟ - για παράδειγμα στελέχη του Δημοσίου ανέφεραν τα ΕΛΤΑ -, φορείς όπως οι Οργανισμοί Λιμένος της χώρας, η ΔΕΘ ΑΕ, η ΑΕ Ελληνικό Φεστιβάλ, άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (π.χ. το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης που υπάγεται στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης) καθώς και δημοτικές επιχειρήσεις, για τις οποίες πρόσφατα δημοσιοποιήθηκαν μάλιστα στοιχεία σχετικά με υπέρογκες αμοιβές εργαζομένων.
Οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν από πλευράς τρόικας για επιτάχυνση της εξυγίανσης των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα οδήγησαν στις αποφάσεις του τελευταίου Υπουργικού Συμβουλίου, βάσει των οποίων καταργείται η 9μηνη προθεσμία που προέβλεπε ο νόμος προκειμένου οι φορείς να προχωρήσουν στην κατάρτιση νέων οργανογραμμάτων και να καθορίσουν ποιοι από τους εργαζομένους σε αυτούς αποτελούν πλεονάζον προσωπικό και πρέπει να μπουν σε εργασιακή εφεδρεία.
Το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας αποτέλεσε εξάλλου ένα από τα βασικά αγκάθια - μαζί με αυτό της προσωπικής διαφοράς που είχε ανακοινωθεί στο πλαίσιο του νέου μισθολογίου - κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τα θέματα του δημόσιου τομέα. «Υπήρξαν μεγάλες διαφωνίες καθώς η τρόικα ζητούσε εξυγίανση των φορέων και απόλυση τώρα του πλεονάζοντος προσωπικού», σημειώνουν στελέχη του Δημοσίου.

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ. Προκειμένου να αμβλύνει τις ενστάσεις της τρόικας, η κυβέρνηση αποφάσισε εκτός από την επιτάχυνση των διαδικασιών για τους 40 φορείς που είχαν ήδη ανακοινωθεί και περιληφθεί σε σχετικό νόμο του περασμένου Αυγούστου, να εντάξει και άλλους φορείς σε καθεστώς εξυγίανσης, διευρύνοντας έτσι και τη «δεξαμενή» του προσωπικού που θα βρεθεί σε εργασιακή εφεδρεία, δηλαδή σε έμμεση απόλυση. ΤΑ ΝΕΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΟΥΤΟΥΣΗ

Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails