ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2015 Στην έξοδο 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι


  Εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας άμεσα σε 50.000 υπαλλήλους και επιτάχυνση των διαδικασιών συγχωνεύσεων και καταργήσεων δημόσιων οργανισμών θα αποτελέσουν μέρος των μέτρων που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρουσιάσει σήμερα στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος με την τρόικα


Απολύσεις 100.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο μέχρι το 2015, εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας άμεσα σε 50.000 υπαλλήλους και κατάργηση 65 φορέων του Δημοσίου, με επιτάχυνση των διαδικασιών συγχωνεύσεων και καταργήσεων δημόσιων οργανισμών, θα αποτελέσουν μέρος των μέτρων που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρουσιάσει σήμερα στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος με την τρόικα.....................
Μετά τις δραματικές εξελίξεις στο τελευταίο Eurogroup, όπου οι Ευρωπαίοι εταίροι ζήτησαν την άμεση εφαρμογή μέτρων που θα συμβάλουν στη μείωση των δημοσίων δαπανών, η κυβέρνηση φαίνεται να οδηγείται στην ανάληψη δραστικών μέτρων για να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες ακόμα και με απολύσεις προσωπικού.
Συντάξεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, 100.000 υπάλληλοι (μόνιμοι και συμβασιούχοι) θα βρεθούν εκτός του "στενού" και του ευρύτερου δημόσιου τομέα μέχρι το 2015, επιπλέον από τους 150.000 υπαλλήλους οι οποίοι θα αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του Μεσοπρόθεσμου, όπως έχει υπολογίσει η κυβέρνηση.

Η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα πραγματοποιηθεί είτε με καταγγελίες συμβάσεων αορίστου και ορισμένου χρόνου αλλά και με καταργήσεις οργανικών θέσεων στον στενό δημόσιο τομέα.
Στην έξοδο 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι
Επειδή η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα, δεν αποκλείονται οι διακοπές συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ωρομισθίων ακόμα και αορίστου χρόνου εργαζομένων, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 24.000, και έχουν προσληφθεί τα τελευταία δύο χρόνια.
Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνουν ότι οι προσλήψεις που έχουν γίνει φέτος βρίσκονται εντός των ορίων που έχει θέσει το Μεσοπρόθεσμο (περίπου 2.000 μόνιμοι και 25.000 συμβασιούχοι) και αποκλείουν το ενδεχόμενο απολύσεων υπαλλήλων που έχουν προσληφθεί το 2010 και το 2011.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας 40-50.000 υπάλληλοι αορίστου χρόνου
Στόχος της κυβέρνησης είναι να τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας 40-50.000 υπάλληλοι αορίστου χρόνου
Επισημαίνουν, επίσης, ότι έχουν υπογραφεί οι σχετικές αποφάσεις της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής για την περικοπή των συμβασιούχων κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, καθώς και την εφαρμογή της αναλογίας "1 πρόσληψη ανά 10 αποχωρήσεις".
Επιστολή Πεντάζου στους αρμόδιους υπουργούς
Αμεσο λουκέτο 65 Οργανισμών και κατάργηση ή συγχώνευση 10 φορέων

Το άμεσο κλείσιμο 65 Οργανισμών, καθώς και την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που αφορούν την κατάργηση ή τη συγχώνευση των 10 από τους 11 φορείς που έχουν προβλεφθεί στο Μεσοπρόθεσμο, ζητεί με ηλεκτρονική επιστολή που έχει στείλει από την Παρασκευή στους αρμόδιους υπουργούς ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλ. Πεντάζος.
Μεταξύ των 15 μέτρων για τα οποία ζητεί άμεση απάντηση μέχρι σήμερα, προκειμένου να ενημερωθεί ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, πριν από την τηλεδιάσκεψη με την τρόικα, ο κ. Πεντάζος ζητεί την άμεση έκδοση των κοινών υπουργικών αποφάσεων -όπως προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου- οι οποίες θα καθορίσουν αν θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν οι οργανισμοί:
Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) ΑΕ, Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ), Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) ΑΕ, Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ) ΑΕ, Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων Α.Ε., Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε., ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ, Ελληνικός Οργανισμός Μικρών Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας Α.Ε. (ΕΟΜΜΕΧ) και Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας. Οι φορείς αυτοί που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα απασχολούν μαζί με την ΕΡΤ περίπου 7.000 εργαζομένους και αμέσως μετά την υπογραφή των κοινών υπουργικών αποφάσεων θα προχωρήσουν στην αξιολόγηση του προσωπικού, όπου στην πρώτη φάση αναμένεται να τεθούν σε εφεδρεία 700 υπάλληλοι.
Στην επιστολή του ο κ. Πεντάζος αναφέρει την κατάργηση και συγχώνευση 35 φορέων που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και το κλείσιμο επιπλέον 30 οργανισμών. Το "λουκέτο" σε δημόσιους φορείς μπορεί να σημάνει και την άμεση απόλυση προσωπικού λόγω της κατάργησης των οργανικών θέσεων όπως προβλέπει το Σύνταγμα.
Υπενθυμίζεται ότι στον εφαρμοστικό νόμο προβλεπόταν η κατάργηση και συγχώνευση 35 οργανισμών και υπηρεσιών του Δημοσίου χωρίς όμως να προβλέπεται εργασιακή εφεδρεία, αλλά αυτόματη μεταφορά του προσωπικού στους διάδοχους οργανισμούς ή στα εποπτευόμενα υπουργεία.
Υποψήφιοι 200.000 υπάλληλοι
Σε εργασιακή εφεδρεία 50.000 υπάλληλοι αορίστου χρόνου

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, η εργασιακή εφεδρεία θα εφαρμοστεί άμεσα και στις δημοτικές επιχειρήσεις που αριθμούν 12.000 υπαλλήλους αορίστου χρόνου
Στο "μάτι του Κυκλώνα" των νέων μέτρων μπαίνουν οι περίπου 200.000 υπάλληλοι αορίστου χρόνου του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, εκ των οποίων οι 150.000 είναι σε ΔΕΚΟ και οι 50.000 υπάλληλοι με την ίδια σχέση εργασίας στον στενό δημόσιο τομέα, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν την αξιολόγηση και το ενδεχόμενο να τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας 40-50.000 υπάλληλοι αορίστου χρόνου.
Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου να επεκτείνει τον θεσμό της εργασιακής εφεδρείας και στις "παρυφές" του στενού δημόσιου τομέα που αφορά τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου των ΝΠΔΔ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, η εργασιακή εφεδρεία θα εφαρμοστεί άμεσα και στις δημοτικές επιχειρήσεις που αριθμούν 12.000 υπαλλήλους αορίστου χρόνου.
Το 10%
Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί το 10% του προσωπικού των 151 ΔΕΚΟ που θα τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία, ενώ θα επισπευσθεί η διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού των φορέων που έχουν προσωπικό πάνω από 100 άτομα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και όχι μέχρι τα τέλη Νοέμβρη όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Παράλληλα θα επιταχυνθεί η ανάδειξη του πλεονάζοντος προσωπικού και στις εισηγμένες ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Αγροτική Τράπεζα, ΕΛΠΕ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΘ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΕΛΤΑ) εντός του Νοεμβρίου.
Στόχος της άμεσης εφαρμογής του μέτρου είναι να τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία τουλάχιστον 50.000 υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2011, γεγονός που θα οδηγήσει σε καθεστώς "απόλυσης εν αναμονή" τους 39.000 οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να απασχοληθούν ως συμβασιούχοι ή δεν θα μπορέσουν να μεταταχθούν σε μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο.
Μετατάξεις
Υπενθυμίζεται ότι μόνο το 10% των συνολικών ετήσιων προσλήψεων θα καλυφθεί με μετατάξεις προσωπικού που βρίσκονται σε εφεδρεία και το 30% των συμβασιούχων.

Εάν πραγματοποιηθούν φέτος 50.000 αποχωρήσεις μόνιμου προσωπικού και με δεδομένο ότι του χρόνου οι συμβασιούχοι στο Δημόσιο θα είναι περίπου 33.300, τότε θα απορροφηθούν μόνο 1.000 "έφεδροι" στο σύνολο των 10.000 προσλήψεων που θα γίνουν το 2012, και περίπου 9.990 συμβασιούχοι από τις λίστες του ΑΣΕΠ.
Οι υπόλοιποι 39.000 θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ μιας θέσης μερικής απασχόλησης και της ανεργίας, αφού μετά το 12μηνο θα μπορούν να βρίσκονται στις λίστες του ΑΣΕΠ χωρίς όμως να λαμβάνουν αποζημίωση του 60% από τον βασικό μισθό τους.
Προσλήψεις
"Τηρείται η δέσμευση του 1 προς 10"

Για τήρηση των δεσμεύσεων του Μεσοπρόθεσμου όσον αφορά τις προσλήψεις και μείωση των μισθοδοτούμενων (μονίμων και συμβασιούχων) από το Δημόσιο κατά 200.000, από το 2009 μέχρι σήμερα, κάνει λόγο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Κύκλοι του υπουργείου αναφερόμενοι στο θέμα των 24.000 προσλήψεων που έχουν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια παραπέμπουν στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του αρμόδιου υπουργού κ. Δ. Ρέππα στις 14 Σεπτεμβρίου απαντώντας στους ισχυρισμούς του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ κ. Γ. Μιχελάκη.
Αποχώρησαν
Συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι "το 2010 αποχώρησαν 53.336 μόνιμοι υπάλληλοι, άρα για το 2011 μπορούν να προσληφθούν 5.334 (με βάση την αναλογία "1 προς 10"). Οι εγκρίσεις νέων προσλήψεων που δόθηκαν από 1/1/2011 έως 13/9/2011 είναι συνολικά 2.195". Υπογραμμίζεται επίσης ότι "το 2010 είχαμε 74.289 εγκρίσεις προσλήψεων για συμβασιούχους και ορισμένου. Αυτές πρέπει να μειωθούν το 2011 σε 37.145. Από την 1/1/2011 έως 13/9/2011 έχουν δοθεί 34.851 εγκρίσεις. Υπολείπονται 2.294 ακόμη εγκρίσεις, που αντιστοιχούν σε 42.658 ανθρωπομήνες".

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ ΕΘΝΟΣ
Share/Save/Bookmark
Enhanced by Zemanta

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails