ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ «Θα πάρουμε όποια απόφαση χρειαστεί για να μην κινδυνεύσει η πατρίδα»


«Θα πάρουμε όποια απόφαση χρειαστεί για να μην κινδυνεύσει η πατρίδα» "θα κάνω όποια αλλαγή απαιτείται για να αλλάξει η χώρα", διαβεβαίωσε ο Γ. Παπανδρέου κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 76ης ΔΕΘ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα πάρει όποια απόφαση χρειαστεί για να μην κινδυνεύσει η Ελλάδα" και θα πράξει "ό,τι απαιτείται για να κλειδώσει η συμφωνία του Ιουλίου"

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι "ούτε γίνονται ούτε θα γίνουν μαζικές απολύσεις" στον δημόσιο τομέα, αλλά διεμήνυσε ότι όταν ανοίξει η σχετική συνταγματική συζήτηση για τη μονιμότητα, αυτή θα γίνει χωρίς ταμπού. Ανέφερε σχετικά:....................................


"Ούτε μαζικές απολύσεις γίνονται. ούτε θα γίνουν. Ούτε στο μισό πάει ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων. Θεσπίζεται όμως το ενιαίο μισθολόγιο και βαθμολόγο. Δεν μπορεί ένας κλητήρας υπουργείου να παίρνει περισσότερα από τον διευθυντή ενός άλλου υπουργείου ή έναν καθηγητή. Πρέπει να πάμε σε ένα ενιαίο μισθολόγιο. Στο στενό δημόσιο τομέα πράγματι υπάρχει η μονιμότητα. Δεν υπάρχει ο φόβος της απόλυσης. Ομως έχει ήδη μειωθεί ο δημόσιος τομέας. Κατά 100.000 τα τελευταία δύο χρόνια. Πότε έχει ξαναγίνει αυτό; Το μισθολογικό κόστος των δημοσίων υπαλλήλων αυξήθηκε όμως κατά 110% τα τελευταία 10 χρόνια. Και αυτό είναι ένα δείγμα του σπάταλου δημόσιου τομέα. Δεν πρέπει να υπάρχει λοιπόν ταμπού στο τι θα συζητήσουμε.


Ο κ.Παπανδρέου είπε επίσης:


Για τη συμφωνία του Ιουλίου και τα σενάρια χρεοκοπίας

"Βρισκόμαστε σε μια οικονομική θύελλα και δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας απειλήσει, δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει εξιλαστήριο θύμα. Εμείς θα τηρήσουμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. "Δεν θα κάνω όμως τη χάρη σε κανέναν να αφήσω τη χώρα να καταρρεύσει. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά, να διαφυλάξουμε τη συμφωνία του Ιουλίου, που όταν εφαρμοστεί, θα καταστήσει το χρέος μας πλήρως διαχειρίσιμο".

«Θα πάρουμε όποια απόφαση χρειαστεί για να μην κινδυνεύσει η πατρίδα»
Τέλος, τόνισε: "Είμαστε κοντά στον στόχο και μπορούμε να φτάσουμε στον στόχο, να κλειδώσουμε μια συμφωνία. Δεν είναι θέμα της τρόϊκας, μην ψάχνουμε για εχθρούς άλλους".

Για τα ανακοινωθέντα μέτρα

Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα που λίγα λεπτά νωρίτερα είχε ανακοινώσει ο κ. Βενιζέλος, επισήμανε ότι τα μέτρα αυτά θα είναι επαρκή για το 2011 και τι 2012 εφόσον θα είμαστε συνεπείς. "Πρέπει να είμαστε συνεπείς σε αυτά που ψηφίζουμε διαφορετικά θα πρέπει να λαμβάνονται διαρθρωτικά μέτρα", σημείωσε.

«Θα πάρουμε όποια απόφαση χρειαστεί για να μην κινδυνεύσει η πατρίδα»

Για το ενδεχόμενο εκλογών
"Εμείς δεν φυγομαχούμε, δεν πετάμε καυτή πατάτα στον άλλον, όπως έκαναν άλλοι. Αναλάβαμε και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Ο λαός δεν θέλει εκλογές, θέλει αλλαγές. Κρινόμαστε κάθε μέρα και δίνουμε μεγάλη μάχη", σημείωσε.

Για τη Νέα Δημοκρατία
"Δεν μιλάμε για συγκυβερνήσεις και εκλογές", επισήμανε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως δοκίμασε τις ευρύτερες συναινέσεις, αλλά δεν είδε ωριμότητα από την πλευρά της ΝΔ, διότι "η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολουθεί τη λογική της κυβέρνησης της ΝΔ και θέλει να μεταθέτει τις ευθύνες αλλού". Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχουν στελέχη της ΝΔ, που "θα ήθελαν να βάλουν πλάτη" στην προσπάθεια της κυβέρνησης.

Για το ενδεχόμενο τμηματικής καταβολής της 6ης δόσης και τα σενάρια στάσης πληρωμών
"Εάν πράγματι υπήρχε παύση δανειοδότησης της χώρας μας, μόνο τότε δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε συντάξεις, σύστημα υγείας, καθηγητές. Για αυτό είναι σημαντικό να φτάσουμε στο πρωτογενές πλεόνασμα. Τότε θα μπορούμε να πληρώσουμε τα έξοδά μας. Το πρόβλημα δεν είναι η τρόϊκα. Θέλετε να τη διώξουμε; Αύριο.. Αλλά αυτό είναι το πρόβλημά μας; Νομίζετε ότι η τρόικα θέλει να αποτύχει η Ελλάδα; Αυτοί μας δημιούργησαν την αδιαφάνεια, την κακοδιοίκηση, τα πανεπιστήμια που έχουμε, τη γεωργία που δεν παράγει; Εμείς όμως έχουμε τη δικιά μας ευθύνη και πατριωτική υποχρέωση να σταθούμε στα πόδια μας και να δείξουμε ότι μπορούμε". ΕΘΝΟΣ


Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails