Ηλεκτροσόκ σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Έλενα Λάσκαρη, Γιώργος Φιντικάκης ΤΑ ΝΕΑ


Από την περασμένη Κυριακή, όταν ανακοινώθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ότι το ειδικό τέλος ακινήτων θα κυμαίνεται από 0,5 έως και 10 ευρώ, μέχρι χθες που ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες του μέτρου, το ειδικό τέλος «φούσκωσε» έως και τα 20 ευρώ ανά τετραγωνικό για τα νεόδμητα ακίνητα, προκειμένου να εισπραχθούν φέτος 2 με 2,5 δισ. ευρώ και άλλα τόσα το επόμενο έτος. Η μοναδική βελτίωση αφορά το........................ ποιος θα πληρώσει τη νέα φοροκεραμίδα, καθώς είναι πλέον σαφές ότι το νέο τέλος θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες και όχι τους ενοικιαστές, ενώ δεν τίθεται ζήτημα επιβάρυνσης των κοινόχρηστων χώρων, οι οποίοι εξαιρούνται. Το υπουργείο Οικονομικών ορίζει - σχετική διάταξη θα περιληφθεί στην τροπολογία η οποία κατατίθεται σήμερα στη Βουλή - ότι «αν ο χρήστης είναι μισθωτής, με την καταβολή επέρχεται αυτοδίκαια συμψηφισμός με οφειλόμενα ή μελλοντικά μισθώματα». Η διάταξη αυτή βέβαια δεν αποκλείει προστριβές μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών.
Από την άλλη πλευρά, οι προσδοκίες εφαρμογής συντελεστών παλαιότητας άρα και σταδιακής απομείωσης της αξίας των ακινήτων για τον προσδιορισμό του τέλους επιβεβαιώθηκαν, αλλά γύρισαν… ανάποδα. Το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε συντελεστές «παλαιότητας», αυξάνοντας τις επιβαρύνσεις όσο πιο καινούργιο είναι το ακίνητο. Οι συντελεστές προσαύξησης αρχίζουν από 5% για ακίνητα ηλικίας 20 έως 25 ετών και φτάνουν το 25% για νεόδμητα ακίνητα έως τεσσάρων ετών.
Παράλληλα δεν γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα σε εμπορικά και οικιακά ακίνητα, με τις επιβαρύνσεις για τους εμπόρους και τους επιχειρηματίες να αυξάνονται κατακόρυφα εξαιτίας των πολλών τετραγωνικών των καταστημάτων τους.
Με βάση την κλίμακα που ανακοινώθηκε, για ένα καινούργιο ακίνητο 100 τετραγωνικών μέτρων σε περιοχή με αντικειμενική αξία μεταξύ 2.001 και 2.500 ευρώ, όπως για παράδειγμα στην Αγία Παρασκευή, τη Νέα Σμύρνη, τον Χολαργό και τη Ραφήνα, το ειδικό τέλος ακινήτων φτάνει τα 1.000 ευρώ (100 τετραγωνικά επί 8 ευρώ επί συντελεστή 1,25), ενώ για ένα καινούργιο ακίνητο 120 τετραγωνικών στις πιο ακριβές περιοχές της χώρας με αντικειμενική αξία από 5.001 ευρώ και πάνω το ενιαίο τέλος φτάνει τα 2.400 ευρώ.
Στην κλίμακα, οι επιβαρύνσεις αρχίζουν από 0,5 ευρώ και φτάνουν έως τα 16 ευρώ. Το μυστικό όμως κρύβεται στους συντελεστές παλαιότητας που αυξάνουν τις επιβαρύνσεις ανά τετραγωνικό έως και κατά 25% για τα νεόδμητα ακίνητα, αυξάνοντας τα 16 ευρώ στα 20. Αλλωστε, η χαμηλότερη επιβάρυνση των 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό ισχύει μόνο για ευπαθείς ομάδες, ενώ τα ακίνητα σε χωριά με τιμή ζώνης έως 500 ευρώ, η φοροκεραμίδα είναι 3 ευρώ ανά τετραγωνικό. Ετσι, για ένα παλαιό ακίνητο 100 τ.μ. σε χωριό με τιμή ζώνης κάτω από τα 500 ευρώ, ο ιδιοκτήτης του θα κληθεί να πληρώσει 300 ευρώ.
Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το τέλος, η τροπολογία θα ορίζει ότι η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν στη διακοπή του ρεύματος και δεν το επαναχορηγούν μέχρι την εξόφλησή του. «Αν δεν ζητηθεί η επαναχορήγηση ρεύματος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές, αφού διαγράψουν τον υπόχρεο συνδρομητή, ενημερώνουν το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να μεριμνήσει για την είσπραξη του οφειλόμενου τέλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα για την Είσπραξη Δημοσίων Εσόδων, ενώ η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος δεν επιτρέπεται αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το ειδικό τέλος» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails