Η «άγνωστη» Ελληνίδα κατάσκοπος


Συμμετείχε στην αντίσταση εναντίον της εισβολής των ναζί στην Ελλάδα

Γεννήθηκε στην Αίγυπτο, μετανάστευσε στην Αυστραλία, ασχολήθηκε με το θέατρο, έπαιξε ως ηθοποιός σε αθηναϊκές παραστάσεις λίγο πριν τον πόλεμο, υπηρέτησε την αντίσταση κατά των Ναζί και κατέληξε κατάσκοπος των Βρετανών.

Το όνομά της είναι.................................
Όλγα Σταμπόλη και η συγκλονιστική ιστορία της μόλις τώρα γίνεται γνωστή, χάρη στο βιβλίο που έγραψε ο ελληνικής καταγωγής εγγονός της, Φιλ. Καυκαλούδης που φέρει τον τίτλο «Someone Else’s War - Ο πόλεμος κάποιου άλλου».

«Είναι ιστορίες που έχουν να κάνουν με το πώς η γιαγιά μου βοήθησε στην διάσωση συμμαχικών στρατιωτών, ιδίως Βρετανών και Αυστραλών πιλότων, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πως εκπαιδεύτηκε από τους Βρετανούς για να γίνει κατάσκοπος και πως αποχωρίστηκε από την οικογένειά της, που πίστευε ότι ήταν νεκρή», τόνισε.

Η γιαγιά του Όλγα Σταμπόλη, βρισκόταν στο Σίδνεϊ το 1936. Ήταν μητέρα τεσσάρων παιδιών και σύζυγος. Εξαφανίστηκε υπό μυστηριώδεις συνθήκες και κάποια στιγμή εμφανίστηκε στην Αθήνα, πάμπτωχη και μόνη.

Στην ελληνική πρωτεύουσα οι «ικανότητές της ως ηθοποιού και το γεγονός ότι μιλούσε πέραν της μιας γλώσσας, μιας και γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, τράβηξαν την προσοχή του βρετανικού υπουργείου των Εξωτερικών, που την εκπαίδευσε για να λάβει μέρος στην αντίσταση εναντίον της εισβολής των ναζί στην Ελλάδα», όπως αναφέρεται σε εισαγωγικό σημείωμα.Newsbeast.gr
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails