Εφορία: πρώτα έλεγχος και μετά περαίωση


Νέες πρακτικές χρησιμοποιεί πλέον το υπουργείο οικονομικών για να εισπράξει περισσότερα έσοδα. Όπως είναι γνωστό, με πρόσφατο νόμο επέκτεινε το εύρος των φορολογουμένων, οι οποίοι δύνανται να υπαχθούν στην περαίωση. Πρόκειται για................

  • επιχειρήσεις με τζίρο από 20 έως και 40 εκατομμύρια ευρώ,
  • τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο, με τον ίδιο πάντα περιορισμό στα ακαθάριστα έσοδα, και
  • τους ελεύθερους επαγγελματίες, που είναι υπόχρεοι στο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
 Όμως, στην εγκύκλιο που εξεδόθη σήμερα, προβλέπεται ότι όλοι αυτοί δεν απειλούνται απλά με έλεγχο αν πουν "Όχι" στη ρύθμιση, αλλά η εφορία θα αρχίσει πρώτα να τους ελέγχει και στη συνέχεια θα τους ρωτήσει αν επιθυμούν να πληρώσουν το χαράτσι της περαίωσης. 
Συγκεκριμένα, κάθε ελεγκτικό κέντρο θα υποδείξει τις επιχειρήσεις αυτές, που μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, και θα ενημερώσουν σχετικά τις αρμόδιες εφορίες. Οι Δ.Ο.Υ. με τη σειρά τους θα επιλέξουν τις υποθέσεις με βάση την εξής σειρά:
  • πρώτα οι μεγαλύτεροι φορολογούμενοι,
  • μετά οι περιπτώσεις με περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ, 
  • και τέλος όσες από λάθος περαίωσαν λιγότερες χρήσεις από όσες ήθελαν. 
Κατόπιν, εκδίδεται εντολή ελέγχου και ο επιτηδευματίας καλείται στην εφορία για αυτό το λόγο. Ο ελεγκτής του επιδίδει το εκκαθαριστικό της περαίωσης και θεωρεί τα βιβλία για έναρξη ελέγχου. Αν ο φορολογούμενος αποδεχθεί το σημείωμα μέσα σε πέντε μέρες, ο έλεγχος θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε. Αν το εκκαθαριστικό δεν γίνει αποδεκτό, τότε ο έλεγχος συνεχίζεται. Για την ταχύτερη διεκπεραίωση όλων αυτών, δίνεται η δυνατότητα το σημείωμα να εκδίδεται χειρόγραφα. Στην όλη διαδικασία θα υπαχθούν και όσοι εντάχθηκαν στην περυσινή περαίωση, αλλά έχουν τουλάχιστον δύο δόσεις ληξιπρόθεσμες.

Νεκτάριος Β. Νώτης

24h NewsRoom
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails