ΠΑΤΡΑ: Kαι ιερέας στο κύκλωμα με τις "μαϊμού" δωρεές...



Μέχρι και ιερέας εμπλέκεται στο κύκλωμα με τις «μαϊμού» δωρεές που έχουν κάνει εκατοντάδες Πατρινοί υποτίθεται για εκκλησίες και μοναστήρια και το οποίο αποκάλυψε ο υποδιευθυντής ελέγχου της Β΄ ΔΟΥ Πατρών Ιωάννης Ψαρράς. Μόνο στη συγκεκριμένη εφορία το συνολικό ποσό των «μαϊμού» δωρεών φθάνει τα 5.000.000 ευρώ.

Η................


είδηση έχει ήδη κάνει τον γύρο της πόλης, αφού η εφορία κατάφερε μεγάλο χτύπημα σε κύκλωμα πλαστογράφησης, ενώ αρκετοί Πατρινοί έχουν χάσει τον ύπνο τους φοβούμενοι... πως θα καθίσουν στο εδώλιο για απάτη κατά του δημοσίου! Η υπηρεσία έχει στα χέρια της ονόματα τουλάχιστον 300 πατρινών φορολογούμενων οι οποίοι εισέπρατταν χιλιάδες ευρώ ως επιστροφή φόρου από δωρεές σε εκκλησίες, τις οποίες όμως δεν είχαν κάνει ποτέ!

Τις πλαστές αποδείξεις των δωρεών είχε κατασκευάσει ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες του «Κόσμου» εργάζεται σε περιοχή της Ηλείας. Πλαστογράφος όμως είναι ένας ακόμη άνδρας από την περιοχή της Πάτρας.
Η εφορία κάλεσε τους Πατρινούς να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για να πληρώσουν ποσό φόρου που οφείλουν, αφού από την έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε πως οι δωρεές στις οποίες προέβησαν... δεν έγιναν ποτέ! Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο Ελέγχου της Β΄ ΔΟΥ η έρευνα ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου, όταν παρατηρήθηκε πως κάποιοι κατέθεταν αποδείξεις με μεγάλα ποσά για δωρεές στην εκκλησία, πράγμα ασυνήθιστο στις μέρες μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι φορολογούμενος είχε καταθέσει απόδειξη για δωρεά σε Μοναστήρι ύψους 40.000 ευρώ! Μόνο στη Β΄ ΔΟΥ Πατρών εντοπίστηκαν 300 περιπτώσεις για τα οικονομικά έτη 2008, 2009, και 2010. Οι φορολογούμενοι που εμπλέκονται στην υπόθεση δήλωναν εισόδημα από 70.000 έως και 200.000 ευρώ!


Ποιοι είναι οι «δωρητές»
Οι φορολογούμενοι που κατέθεταν τις μαϊμού αποδείξεις, είναι γνωστοί επιχειρηματίες, έμποροι αλλά και εισοδηματίες. Επίσης και κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι! Μάλιστα, ένας εξ αυτών έχει άμεση σχέση (η εργασία του) και με δικηγόρους. Ένας ακόμη γνωστός Πατρινός είναι φυσικοθεραπευτής, ενώ στη λίστα με τα ονόματα των 300 εμφανίζονται δικηγόροι, γιατροί αλλά και έμποροι! Φαίνεται πως ο ένας... έλεγε στον άλλον το κόλπο και απευθύνονταν στους πλαστογράφους. Μεταξύ των ονομάτων στη λίστα που έχει στη διάθεσή της η Β΄ ΔΥΟ είναι και ένας ιερέας! Μέχρι χθες η έρευνα δεν μπορούσε να αποδείξει τον ρόλο που διαδραμάτιζε! Αν δηλαδή είχε ο ίδιος κάνει δωρεά για να γλιτώσει φόρο ή αν μοίραζε... δωρεές σε φίλους και γνωστούς (μπορεί και με το αζημίωτο)!


Από την Πάτρα... μέχρι το Άγιον Όρος
Ο διενεργών τον έλεγχο υποδιευθυντής ελέγχου της Β' ΔΟΥ Γιάννης Ψαράς δήλωσε πως όταν υπάλληλοι της εφορίας απευθύνθηκαν στους ναούς και στα μοναστήρια, οι ηγούμενοι και οι ιερείς,.. δήλωσαν παντελή άγνοια! Δεν υπήρχε κανένα παραστατικό που να δήλωνε δωρεά. Άρα το κύκλωμα είχε πλαστογραφήσει ακόμη και τα παραστατικά αποδείξεων είσπραξης. Θα πρέπει να σημειωθεί πως για το θέμα μίλησε στον «Max Fm» ο Αρχιμανδρίτης Χρύσανθος Στελλάτος, ο οποίος... έπεσε από τα σύννεφα ακούγοντας το «μαντάτο»: Θα είχαμε κάνει μεγάλο φιλανθρωπικό έργο αν μας είχαν δωρίσει τόσα πολλά χρήματα! Θα πρέπει να τονισθεί πως οι δωρεές γίνονταν σε εκκλησίες της Πάτρας, της Αχαΐας γενικότερα, σε μοναστήρια της περιοχής αλλά και σε ιερές μονές... στο Άγιον Όρος!


Έπαιρνε το 10%
Εγκέφαλος των πλαστογραφήσεων, φέρεται άτομο στα ίχνη του οποίου βρίσκεται η εφορία στο νομό Ηλείας. Ο πλαστογράφος εισέπραττε το 10% του ποσού που αναγραφόταν στην απόδειξη. Αν τώρα οι φορολογούμενοι δεν προσέλθουν στην εφορία για να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί, τότε αυτός θα υπολογίζεται με την γνωστή προσαύξηση κατά μήνα, αφού ήδη τους έχει καταλογισθεί. Και βέβαια την σκυτάλη παίρνει η Ασφάλεια Πατρών για την εξάρθρωση του κυκλώματος.

Έλεγχοι και στις άλλες ΔΟΥ
Ήδη από χθες έχουν ειδοποιηθεί και οι άλλες δύο εφορίες της Πάτρας για να ξεκινήσουν ελέγχους. Υπολογίζεται πως τα ονόματα των εμπλεκόμενων Πατρινών... θα τριπλασιαστούν! Όπως επίσης (κατ' αναλογία) και το ύψος της κομπίνας (ενδέχεται να φθάσει τα 15 εκατομμύρια ευρώ). Ήδη στην Α΄ ΔΟΥ ο κ. Σωτήρης Σαξάμης έδωσε σχετική εντολή στην κυρία Μυλωνοπούλου, ενώ ανάλογες κινήσεις γίνονται και από το διευθυντή της Γ΄ ΔΟΥ Διονύση Αναστασίνη...
www.dete.gr

Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails