ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΚΟ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ «Κ» Σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου


Σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου  Προβλέπει μείωση του χρέους κατά τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ με έκδοση ομολόγων με εγγύηση κρατική περιουσία. Το κράτος διατηρεί τη δυνατότητα να πάρει πίσω τα ακίνητα, εφόσον αποπληρώσει τα δάνεια που έλαβε

Ενα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, το οποίο μπορεί να οδηγήσει αμέσως σε μείωση του ελληνικού χρέους κατά τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ, μελετά αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση.
Αυτό προβλέπει την έκδοση ομολόγων, με εγγύηση...................................................
κρατική περιουσία. Το Δημόσιο διατηρεί τη δυνατότητα να πάρει πίσω τα ακίνητα που δεσμεύει ως εγγύηση εφόσον διαθέτει τα κεφάλαια για να αποπληρώσει τα δάνεια που έλαβε. Τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν από την έκδοση των ομολόγων, και υπολογίζονται σε περισσότερα από 100 δισ. ευρώ, θα διατίθενται για τη μείωση του χρέους. Το σχέδιο επεξεργάστηκε η Πρωτοβουλία "Κ", μια μη κυβερνητική οργάνωση στην οποία συμμετέχουν ο Στ. Μάνος, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γ. Στουρνάρας, στελέχη από τον δικηγορικό χώρο και την αγορά του real estate, και έχει σταλεί στο γραφείο του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.
Πιο αναλυτικά, η πρόταση για την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας και τη μείωση του δημοσίου χρέους προβλέπει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
  • Η ακίνητη περιουσία θα ομαδοποιηθεί σε 15 εταιρείες, η κάθε μία από τις οποίες θα εκδίδει ομόλογο, από δεκαετή διάρκεια και άνω, με εγγύηση τα ακίνητα.
Αυτό το ομόλογο, παρότι εκδίδεται από την Ελλάδα, έχει τα εχέγγυα να ξεφύγει από τη χαμηλή κατηγορία αξιολόγησης στην οποία ανήκουν οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι, με δεδομένο ότι "κουβαλάει" τεράστιες εξασφαλίσεις.
Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γ. Στουρνάρας και ο Στ. Μάνος, στελέχη από τον δικηγορικό χώρο και την αγορά του real estate συμμετέχουν στην ΜΚΟ Πρωτοβουλία «Κ» που επεξεργάστηκε το σχέδιο
Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γ. Στουρνάρας και ο Στ. Μάνος, στελέχη από τον δικηγορικό χώρο και την αγορά του real estate συμμετέχουν στην ΜΚΟ Πρωτοβουλία «Κ» που επεξεργάστηκε το σχέδιο
  • Με την αγορά του ομολόγου, είτε από διεθνείς επενδυτές, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία κ.ά., ίσως και από το ίδιο το EFSF, όπως προβλέπει μια εκδοχή του σχεδίου, το Δημόσιο θα πάρει ζεστό χρήμα, με το οποίο θα μπορέσει να αποπληρώσει απευθείας μέρος του χρέους, ενδεχομένως με προτεραιότητα τα δάνεια που έχουν ήδη ληφθεί από την τρόικα.
  • Στη λήξη του κάθε ομολόγου, εάν το Δημόσιο μπορεί να πληρώσει, κεφάλαιο και τόκους, η περιουσία που έχει δοθεί ως εγγύηση θα επιστρέφει σε αυτό. Στη λήξη τα ομόλογα θα μετατρέπονται αυτόματα σε μετοχές των εταιρειών-οχημάτων που δόθηκαν ως εγγύηση με την έκδοση του ομολόγου. Παρέχεται η δυνατότητα στο Δημόσιο να επανακτήσει την περιουσία νωρίτερα, εάν διαθέτει τα κεφάλαια. Εάν το Δημόσιο παρουσιάσει αδυναμία πληρωμής, όποιος έχει αγοράσει το ομόλογο αυτόματα γίνεται κάτοχος της περιουσίας που δόθηκε ως εγγύηση.
Η ΑΞΙΑ
Σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου
Διεθνείς αποτιμητές Η αξία της ακίνητης περιουσίας θα υπολογιστεί από τουλάχιστον δύο διεθνείς αποτιμητές, ώστε να προσεγγιστεί με όσο το δυνατόν ακριβέστερο τρόπο, όπως προβλέπεται στην πρόταση που έχει ήδη υποβληθεί προς την κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι έως σήμερα στην Ελλάδα δεν έχει καταστεί δυνατό να καταγραφεί πλήρως και να αποτιμηθεί το σύνολο της αξίας της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Μέχρι τώρα όλες οι προβλέψεις, ακόμη και αυτές που περιέχονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015, επί του οποίου έχουμε δεσμευτεί στην τρόικα, γίνονται κατ' εκτίμηση.
ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΕΡΚΕΛ
"Εύρηκα" από τους Γερμανούς

Επικεντρωμένο στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για την άμεση μείωση του χρέους είναι και το σχέδιο "Εύρηκα" το οποίο έχει παρουσιαστεί από την εταιρεία συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης "Roland Berger".
Προβλέπει μεταξύ άλλων τη συγκέντρωση όλων των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων, αξίας κοντά στα 125 δισ. ευρώ, σε έναν φορέα που στη συνέχεια θα εξαγοραστεί από ένα ευρωπαϊκό όργανο το οποίο θα χρηματοδοτείται από τις χώρες-μέλη της ΕΕ και θα αναλάβει να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις έως το 2025.
Τα 125 δισ. ευρώ που θα προκύψουν θα κατευθυνθούν στην εξαγορά υποχρεώσεων προς την ΕΚΤ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτό το πρόγραμμα θα συνδυαστεί με τη διάθεση κεφαλαίων για την αναβάθμιση των ελληνικών επιχειρήσεων και ακινήτων καθώς και με ευνοϊκά δάνεια.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως η ελληνική κυβέρνηση καλείται να έχει στα χέρια της ένα σχέδιο-αντιπρόταση σε τυχόν απαιτήσεις που θα εγείρουν οι Ευρωπαίοι, όσον αφορά στην παροχή εξασφαλίσεων για να δοθεί το "πράσινο φως" σε μια ευρύτερη λύση για το ελληνικό χρέος.
Κώστας Τσαχάκης ΕΘΝΟΣ
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails