Nέες απολύσεις στο Δημόσιο- «Μαχαίρι» στους μισθούς των ΔΕΚΟ- Στα ύψη οι αντικειμενικές


Nέες απολύσεις στο Δημόσιο- «Μαχαίρι» στους μισθούς των ΔΕΚΟ- Στα ύψη οι αντικειμενικές
Σε νέα σκληρότερα μέτρα σε δημόσιο και ιδιωιτκό τομέα οδηγεί η «μαύρη τρύπα» των πρόσθετων ελλειμμάτων που δημιουργούν οι προβλέψεις για την βαθύτερη του αναμενομένου 2,5% ύφεσης της οικονομίας κατά το 2012 καθώς και η αβεβαιότητα για το ποσοστό του «κουρέματος» του δημοσίου χρέους, που βρίσκεται προ των πυλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες................................................
, η τρόικα εκτιμά ότι το φετινό έλλειμμα θα κινηθεί εκτός στόχου, στο 9,1% του ΑΕΠ, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ή ενός μεγαλύτερους κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Στην κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πέμπτη αποστολή επανεξέτασης στην Ελλάδα, που θα εκδοθεί σήμερα, Τρίτη, θα αναφέρεται μεν ότι μετά τη συζήτηση των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων και των πολιτικών που απαιτούνται προκειμένου να διατηρηθεί η πορεία υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος, η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία σε επίπεδο κλιμακίου εκπροσώπων επί μιας δέσμης οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι στόχοι.

Κατά τις πληροφορίες, στις συναντήσεις που είχαν οι εκρπόσωποι των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, έμφαση δόθηκε στον περιορισμό των δαπανών του κράτους μέσω νέων απολύσεων από το δημόσιο που θα γίνουν το 2013 και το 2014 (πέραν των όσων ενταχθούν εφέτος σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας) και την περαιτέρω περικοπή επιχορηγήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι στο νέο πακέτο περιλαμβάνεται «μαχαίρι» 50% στα εδικά μισθολόγια όλων ανεξαιρέτως των ΔΕΚΟ. Παραλλήλως αποφασίστηκε η επέκταση του Ενιαίου Μισθολογίου σε επιχειρήσεις των οποίων το διοικητικό συμβούλιο διορίζεται κατά πλειοψηφία από το Δημόσιο, ή έχουν στο παρελθόν επιχορηγηθεί από τον Προϋπολογισμό. Δηλαδή σε επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΛΘ, ο ΟΛΠ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΕΥΑΘ και τα ΕΛΤΑ αλλά και τράπεζες όπως η ΑΤΕ Bank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Κανείς όμως δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει τα μέτρα μέχρι την κατάθεση του αναθεωρημένου μεσοπρόθεσμου προγράμματος στη Βουλή.

Από τη πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή «Ανατροπή» του τηλεοπτικού σταθμού Mega, τόνισε ότι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα

O υπουργός υποστήριξε την ανάγκη να ενισχυθούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις, ενώ προανήγγειλε τη δημιουργία νέου φορολογικού συστήματος.

Ο κ. Βενιζέλος εστίασε τα σχέδιο της κυβέρνησης κυρίως στην άμεση είσπραξη των οφειλών από τους φοροφυγάδες αλλά και την αύξηση της βάσης υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών, βάσει της οποία η τιμή της εφορίας θα αυξηθεί σημαντικά για να φτάσει στην εμπορική.

Ωστόσο η επιβάρυνση, διευκρίνισε ο κ.Βενιζέλος, για τους περισσότερους δεν θα είναι σημαντική, επειδή θα αλλάξουν οι συντελεστές φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Οι αλλαγές αυτές θα περιληφθούν και στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα δημοσιοποιηθεί στα τέλη του μηνός.


Πηγή: Newpost.gr/ tovima/kathimerini/in.gr
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails