Επτά χαράτσια βαραίνουν τους φορολογουμένους...



Σε φορολογικό «κλοιό» θα βρεθούν 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι, καθώς καλούνται να εξοφλήσουν 7 χαράτσια το αργότερο έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Στο ειδικό τέλος ακινήτων, τις έκτακτες εισφορές, το.......................
τέλος επιτηδεύματος και τον φόρο εισοδήματος προστίθενται άμεσα τα τέλη κυκλοφορίας, η περαίωση, το ΕΤΑΚ του 2009 και ο ΦΑΠ της διετίας 2010 - 2011.

Οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι είναι:

1 Η τριπλή επιβάρυνση επί των ακινήτων. Το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας είναι προ των πυλών. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν τον φόρο τριών ετών. Περίπου 1,3 εκατ. ιδιοκτήτες θα πληρώσουν ΕΤΑΚ για το 2009, χρονιά κατά την οποία το τέλος επιβαλλόταν σε άγαμους με ακίνητη περιουσία άνω των 100.000 ευρώ και έγγαμους με περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.

2 Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποστολή των λογαριασμών της ΔΕΗ μέσω των οποίων θα εξοφληθεί και το ειδικό τέλος ακινήτων από όλους ανεξαιρέτως τους ιδιοκτήτες ακινήτων πλην ανέργων, ενώ ανάπηροι και πολύτεκνοι θα πληρώσουν μειωμένο τέλος 0,50 ευρώ ανά τ.μ. Από τους περίπου 7 εκατ. λογαριασμούς (σ.σ. μέχρι στιγμής έχουν ταχυδρομηθεί γύρω στα 2,5 εκατ.) αναμένουν έσοδα τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ. Η εξόφλησή του γίνεται σε δύο δόσεις.

3 Ταχυδρομούνται περίπου 5,5 εκατ. σημειώματα για την πληρωμή των αυξημένων τελών κυκλοφορίας 22 - 1.320 ευρώ από τους ιδιοκτήτες των οχημάτων. Η εξόφλησή τους θα γίνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011. Από την 1η Ιανουαρίου επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο της αξίας του τέλους που αναλογεί στο όχημα. Η μη πληρωμή του τέλους καθίσταται εφικτή με την κατάθεση των πινακίδων στην εφορία, επίσης μέχρι 31.12.2011.

4 Σε εξέλιξη βρίσκεται η πληρωμή του ετήσιου φόρου εισοδήματος, που προέκυψε από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Στους φορολογουμένους που εξοφλούν σε δόσεις τον φόρο προστέθηκαν από χθες και άλλοι 352.157 που θα παραλάβουν το εκκαθαριστικό σημείωμα εντός των προσεχών ημερών. Εξ αυτών 79.123 έχουν να πληρώνουν φόρο εισοδήματος και μάλιστα σε μια δόση, μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Απομένουν περίπου 600.000 δηλώσεις για εκκαθάριση.

5 Συνεχίζεται η αποστολή του πολυεκκαθαριστικού σημειώματος, το οποίο περιλαμβάνει και την έκτακτη εισοδηματική εισφορά αλληλεγγύης 1-4% σε φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα (πραγματικό και τεκμαρτό) άνω των 12.000 ευρώ το 2010.

Στο ίδιο εκκαθαριστικό περιλαμβάνεται η έκτακτη εισφορά 5% επί των τεκμηρίων, δηλαδή οχήματα άνω 1.929 κυβικών, πισίνες, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, ανεμόπτερα και ελικόπτερα. Της εισοδηματικής εισφοράς εξαιρούνται μόνο οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ και όσοι παίρνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Της εισφοράς τεκμηρίων εξαιρούνται επιβατικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των 10 ετών, αυτοκίνητα αναπήρων που απαλλάσσονται από τέλη κυκλοφορίας, καθώς και μηχανοκίνητα σκάφη ανοικτού τύπου, ταχύπλοα ή μη, μήκους μέχρι 6 μέτρα. Εξοφλείται είτε εφάπαξ με έκπτωση 5% είτε μέχρι 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωσή της. Από τον Ιανουάριο η έκτακτη εισφορά που αναλογεί στο εισόδημα του 2012 θα παρακρατείται κάθε μήνα με τον φόρο εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους.

6 Το πολυεκκαθαριστικό περιλαμβάνει και το τέλος επιτηδεύματος, ειδικά για φέτος 300 ευρώ (του χρόνου αυξάνει στα 500 ευρώ ή 400 ευρώ για πόλεις μέχρι 200.000 κατοίκους), για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Το τέλος μπορεί να γλιτώσουν όσοι δεν είχαν φέτος δραστηριότητα κι εφόσον πάνε στην εφορία να κλείσουν τα φορολογικά βιβλία και στοιχεία.

7 Ετοιμάζονται τα σημειώματα της περαίωσης για το κλείσιμο περίπου 500.000 ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων για τις χρήσεις 2000 - 2009. Η εξόφληση του ποσού γίνεται από 12 έως 36 δόσεις για οφειλές μέχρι 25.000 ευρώ και άνω των 150.000 ευρώ, αντίστοιχα.

real.gr

Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails