Κάλαντα... απολύσεων με δικαστικό κλητήρα.



Διαπιστωτικές πράξεις απόλυσης από τα χέρια δικαστικών κλητήρων, αντί για παιδάκια που θα έλεγαν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, αντίκρισαν ακόμη και την τελευταία ημέρα του χρόνου εκατοντάδες υπάλληλοι του Δημοσίου, οι οποίοι εντάχθηκαν στην εργασιακή εφεδρεία και στο τέλος του 2012 θα οδηγηθούν στην ανεργία.

Παράλληλα, σοβαρά προβλήματα παρουσιάζονται στην......

εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, καθώς υπουργεία, δήμοι και νοσοκομεία δεν έχουν προχωρήσει στην επανακατάταξη των υπαλλήλων βάσει του νέου βαθμολογίου, προκαλώντας πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, απόλυση από το Δημόσιο ακόμη και ελάχιστες ώρες πριν από την αλλαγή του χρόνου από τα χέρια δικαστικών επιμελητών έλαβαν δεκάδες υπάλληλοι αορίστου χρόνου που υπηρετούσαν τα τελευταία χρόνια με διάφορες ειδικότητες στον οργανισμό ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική, εποπτείας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Με την κατάργηση του οργανισμού, βάσει του πρόσφατου νόμου και την υπαγωγή του στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), 55 υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με προϋπηρεσία έως και 13 χρόνια, κρίθηκαν ως πλεονάζοντες και από σήμερα και για έναν χρόνο βγαίνουν στην εργασιακή εφεδρεία για 12 μήνες, που σημαίνει στη συνέχεια απόλυση.

Συνολικά εκτιμάται ότι θα βγουν στην εφεδρεία από τους 44 καταργούμενους ή συγχωνευμένους οργανισμούς περίπου 500 υπάλληλοι από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως η ΑΓΡΟΓΗ, η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ), τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ), ο ΟΣΚ, η Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσοκομείων (ΔΕΠΑΝΟΜ), ο ΕΟΜΜΕΧ, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ) κ.ά.

Οι υπάλληλοι που είδαν την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο, με ειδικότητες όπως οδηγοί, κλητήρες, γραμματείς, διοικητικοί, σχεδιαστές και χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, ετοιμάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσφύγουν στα δικαστήρια, καθώς οι συμβάσεις αορίστου χρόνου υπέχουν στην ουσία θέσης μονιμότητας.

Την ίδια ώρα, σε φιάσκο καταλήγει το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, καθώς, ενώ είχε συμφωνηθεί με την τρόικα να απολυθούν μέχρι το τέλος του 2011 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι, έχουν οδηγηθεί σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και εργασιακή εφεδρεία περίπου 1.200! Επίσης, άλλοι 8.500 που συνταξιοδοτήθηκαν κανονικά μετά τον περασμένο Οκτώβριο λογίζονται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως έφεδροι, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να τους δεχτούν ως τέτοιους οι δανειστές μας και τα γκαουλάιτερ που έχουν εγκαταστήσει στη χώρα μας.

Προβλήματα με το μισθολόγιο μέχρι και χρεωστικά εκκαθαριστικά

Η αδυναμία και συνάμα η ανικανότητα της κυβέρνησης αλλά και μέρος της δημόσιας διοίκησης να υλοποιήσουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις φαίνεται και από το γεγονός ότι, ενώ η έναρξη ισχύος του νέου μισθολογίου - βαθμολογίου είναι από τον περασμένο Νοέμβριο, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι σε υπηρεσίες του Δημοσίου, οι οποίοι συνεχίζουν να πληρώνονται με το παλαιό μισθολόγιο, κάτι που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της πληρωμής του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου, στις 27 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, αιτία αυτής της σύγχυσης είναι ότι ορισμένα υπουργεία, όπως το υπουργείο Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά επίσης πολλοί δήμοι και νοσοκομεία δεν έχουν κάνει ακόμη την επανακατάταξη των υπαλλήλων με βάση το νέο βαθμολόγιο, επικαιροποιώντας έτσι και τις νέες αποδοχές τους, καθώς το βαθμολόγιο συνδέεται πλέον με το μισθολόγιο. Τα στοιχεία αυτά δεν τα έχουν αποστείλει ακόμη στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από την οποία πλέον μισθοδοτούνται κι έτσι εκτιμάται ότι πολλοί από αυτούς θα αρχίσουν να πληρώνονται με το νέο μισθολόγιο ακόμη και μέσα στον Φεβρουάριο.

Στις περιπτώσεις αυτές, εκτός από τις περικοπές που θα δουν λόγω του νέου μισθολογίου, θα πάρουν εκκαθαριστικά μισθοδοσίας σχεδόν χρεωστικά, καθώς θα συμπεριληφθούν και οι διαφορές που προκύπτουν από την 1η Νοεμβρίου, όταν και τέθηκε σε ισχύ το νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς οι δαπάνες δεν εμφανίζουν τις περικοπές που προβλέπονται από τον Προϋπολογισμό. Μάλιστα, για τον λόγο αυτό το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζήτησε με εγκύκλιό του μέχρι αύριο να μεριμνήσουν όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου ώστε να κάνουν τη βαθμολογική επανακατάταξη των υπαλλήλων και με αυτόν τον τρόπο αυτοί να πληρωθούν με το ενιαίο μισθολόγιο.

Πονοκέφαλος οι μετατάξεις, τρίζουν και άλλες καρέκλες

Σε πονοκέφαλο αναμένεται να μετατραπεί για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ακόμα και το θέμα των μετατάξεων καθώς στον Προϋπολογισμό περιγράφεται σαφώς ότι μετατάξεις, αποσπάσεις ή μετακινήσεις προσωπικού μπορούν να γίνουν μόνον εφόσον υπάρχουν επαρκείς πιστώσεις στην υπηρεσία που μετατάσσονται οι υπάλληλοι. Στον Προϋπολογισμό που έχει ψηφιστεί καθορίζεται όριο δαπανών για κάθε φορέα του Δημοσίου, χωρίς ωστόσο να του δίνεται η δυνατότητα να δαπανήσει όλα τα χρήματα.

Επιπλέον, ο κάθε φορέας υποχρεούται να ελέγχει την εκτέλεση του προϋπολογισμού του, έτσι ώστε να εντοπίζει έγκαιρα τις αποκλίσεις και να λαμβάνει διαρθρωτικά μέτρα. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η επόμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα εντός του Ιανουαρίου θα συνδυαστεί με αυστηρές συστάσεις και άμεση λήψη μέτρων, καθώς τα στοιχεία του Προϋπολογισμού καταγράφουν μεγάλες αποκλίσεις από τον στόχο κυρίως στο σκέλος των δαπανών.

Οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορούν να γίνουν πλέον φορολογικές παρεμβάσεις και δεν μπορούν να περάσουν οριζόντια μέτρα. Ολες οι παρεμβάσεις που ζητούν πλέον οι τεχνοκράτες είναι μόνο στις δημόσιες δαπάνες. Η εφεδρεία δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, οι μετατάξεις θεωρούνται προσλήψεις και πλέον η τρόικα θα ζητήσει να μπει μαχαίρι στον αριθμό των εργαζομένων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ανοίγοντας σαφώς τον δρόμο των απολύσεων.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

dimokratianews.gr
epirus.ellas.voula@gmail.com
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails