Οι εφορίες ανοίγουν λογαριασμούς καταθέσεων...



Τέλος στο τραπεζικό απόρρητο των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων βάζει ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της προσπάθειας για περιστολή της φοροδιαφυγής.

Αυτό περιλαμβάνεται... ούτε λίγο ούτε πολύ στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο και αναμένεται να συζητηθεί σήμερα Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο.

Παράλληλα, στο επίκεντρο των σημερινών διαπραγματεύσεων θα βρεθούν τα νέα αντικειμενικά κριτήρια υπολογισμού των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών.

Σύμφωνα με τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου, η εφορία θα βγάζει έναν αλγόριθμο που θα υπολογίζει στοιχεία όπως ο ΦΠΑ, τα έξοδα της επιχείρησης, τις δαπάνες του επιχειρηματία και τις τραπεζικές καταθέσεις και θα βγάζει το φόρο που αναλογεί στο φορολογούμενο επιχειρηματία.

Πιο αναλυτικά, για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των επιτηδευματιών θα λαμβάνονται υπόψη το είδος της δραστηριότητας, το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων, των επενδύσεων σε μετοχές και ομόλογα, ο τόπος και ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος, η επιφάνεια της επαγγελματικής εγκατάστασης, οι μισθολογικές δαπάνες, το μεικτό ποσοστό κέρδους ανάλογα με το είδος των πωλούμενων αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών και οι λειτουργικές δαπάνες.

Εφόσον το αποτέλεσμα του ελέγχου έχει εξαχθεί βάσει των πιο πάνω μεθόδων, ο έφορος πριν τον υπολογισμού του φόρου θα πρέπει να καλέσει τον φορολογούμενο σε ακρόαση, ο οποίος μπορεί να επικαλεστεί οποιοδήποτε στοιχείο, προκειμένου να αποδείξει πως ο φόρος που του καταλογίζεται δε έχει υπολογισθεί με βάση τα πραγματικά στοιχεία...

News247
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails