"ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΖΑΡΙ" ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΘΩΝΑ



Ποιοι επενδυτές έχουν εκφράσει ενδιαφέρον – Πώς θα χρηματοδοτηθούν τα νέα σχέδια, πού «βγαίνουν» πωλητήρια
Του Ηλια Γ. Μπελλου
Τη συμμετοχή ξένων επενδυτών σε δεκάδες σχέδια στην Ελλάδα, αλλά και σε στοχευμένες αποκρατικοποιήσεις, επιδιώκει να εξασφαλίσει εντός του πρώτου εξαμήνου, με κατ' ιδίαν συναντήσεις, η αντιπροεδρία της κυβέρνησης σε συνεργασία με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, αλλά και τις ειδικές γραμματείες που εμπλέκονται.
Η επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών είναι αυτονόητη με δεδομένη τη μεγάλη καθυστέρηση που έχει ήδη σημειωθεί -σε πολλές περιπτώσεις έχουν περάσει οι προθεσμίες- και το πιεστικό χρονοδιάγραμμα που έχει περιληφθεί στο Μνημόνιο και στο Μεσοπρόθεσμο. Τροχοπέδη, πάντως, αποτελεί ήδη το ζήτημα των αποτιμήσεων.
Οι επαφές, που...............................
έχουν χαρακτήρα ελληνικού roadshow, περιλαμβάνουν τόσο νέα σχέδια, όπως μαρίνες και εταιρείες διαχείρισης απορριμμάτων, όσο και κρατικές εταιρείες, μεγάλα έργα υποδομών, όπως η οδική σύνδεση της Σαλαμίνας και της Λευκάδας, ακίνητα -πολλά εκ των οποίων επιχειρείται να δοθούν με τη μορφή sale and lease back- αλλά και δικαιώματα παραχώρησης. Η νέα εξέλιξη στην ελληνική προσπάθεια είναι ότι όλα αυτά έχουν «πακεταριστεί» σε ενιαία παρουσίαση και προωθούνται συνολικά σε κάθε δυνατό ενδιαφερόμενο, ενώ φαίνεται πως για κάποια από αυτά έχει ήδη «μπει το νερό στο αυλάκι», τουλάχιστον σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις.
Νέος κύκλος επαφών
Στον νέο αυτό κύκλο επαφών έχουν ήδη περιληφθεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και το Κουβέιτ, ενώ σε προηγούμενη φάση έγινε παρουσίαση και σε γαλλικά funds, αλλά και επί μέρους παρουσιάσεις σε κινεζικών και νοτιοκορεατικών συμφερόντων επιχειρήσεις.
Επιπλέον, στη λίστα των γνωστών ακινήτων έχουν προστεθεί, όπως προκύπτει, και άγνωστα μέχρι στιγμής στο ευρύ κοινό κτίρια και εκτάσεις του Δημοσίου, όπως δεκάδες κτίρια οικονομικών υπηρεσιών σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και, ως γνωστόν, τα κτίρια του υπουργείου Εξωτερικών στην Ακαδημίας, στη Βασιλίσσης Σοφίας και στη Ζαλοκώστα.
Στη λίστα αυτή, με τα κτίρια του Δημοσίου τα οποία επιχειρείται να πουληθούν μαζί με μακροχρόνιες μισθώσεις από το ελληνικό Δημόσιο, υπάρχουν ακόμα αστυνομικά τμήματα, υπουργεία και υπηρεσίες. Συνολικά η έκτασή τους ανέρχεται σε 348.000 τετραγωνικά μέτρα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ήδη αραβικών συμφερόντων funds έχουν διατυπώσει προφορικό ενδιαφέρον για ορισμένα εξ αυτών, όπως και για δημόσιες εκτάσεις και τουριστικά ακίνητα. Τα «φιλέτα» αυτά είναι συγκεκριμένα, οι Aλυκές Αναβύσσου, το γκολφ στην Αφάντου και το κτήμα της παραλίας Τσαμπίκα στη Ρόδο, το Ξενία και το κάμπινγκ στο Παλιούρι της Χαλκιδικής, το κτήμα και το κάμπινγκ στην Επανομή της Θεσσαλονίκης, το κτήμα στους Αγίους Αποστόλους, στα Χανιά, η Καραθόνα στην Αργολίδα, οι ιαματικές πηγές στα Καμένα Βούρλα, στην Υπάτη, στις Θερμοπύλες και στον Καϊάφα και το Κουνουπέλι. Οπως έχει επίσης αποφασιστεί, παρουσιάζονται προς πώληση τα ξενοδοχεία Ξενία που βρίσκονται στην Ανδρο, στη Θάσο, στην Καστοριά, στην Κοζάνη, στη Σάμο, στη Σκιάθο, στην Τσαγκαράδα, στη Χίο στην Κύθνο, στην Ολυμπία και στο Ηράκλειο.
Σημείο του ελληνικού χαρτοφυλακίου ακινήτων το οποίο αποδεικνύεται πως προσελκύει έντονη προσοχή είναι βέβαια οι δύο μαρίνες του Αλίμου και της Θεσσαλονίκης.
Ηδη οι επαφές που έγιναν μεταξύ των funds των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του επικεφαλής του Οργανισμού Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας Κώστα Μητρόπουλου και της ομάδας του, για πολλά από τα παραπάνω, εκτιμάται από την αντιπροεδρία ότι θα οδηγηθούν σε απτό αποτέλεσμα τους αμέσως επόμενους μήνες.
 http://argolida-net.blogspot.com/2012/01/blog-post_22.html?spref=tw
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails