Τι αλλάζει σε μισθούς, συντάξεις και εργασία με τα νέα μέτρα


Μειώνονται 20% οι κατώτερες αμοιβές. Καταργούνται κανονισμοί εργασίας και μονιμότητα στις ΔΕΚΟ.
Για τις 21:00 μετατίθεται η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Λουκά Παπαδήμο, ενώ μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να έχει συνταχθεί το τελικό σχέδιο του προσυμφώνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στα Μέσα Ενημέρωσης, τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν:............


  • Μείωση κατά 20% των κατώτερων αμοιβών που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η μείωση θα αφορά όλους τους εργαζόμενους.
  • Διατηρούνται οι ωριμάνσεις (διετίες, πολυετίες).
  • Τα βασικά επιδόματα (οικογενειακά, ανθυγιεινής εργασίας) διατηρούνται. Ωστόσο, θα αναπροσαρμοστούν με το ύψος της κατώτερης αμοιβής μετά τη μείωσή της.
  • Διασώζεται ο 13ος και 14ος μισθός.
  • Η “μετενέργεια” παραμένει σε ό, τι αφορά το βασικό μισθό και τα βασικά επιδόματα, όπως ορίζονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η “μετενέργεια” αφορά στο δικαίωμα του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων για έξι μήνες μετά τη λήξη τους.
  • Καταργούνται με νόμο όλοι οι κανονισμοί εργασίας στις ΔΕΚΟ και η μονιμότητα.
  • Μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις κατά 15%, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ίσως να υπάρξουν μειώσεις και στις κύριες.
  • Η μείωση του ύψους του εφάπαξ φαίνεται ότι μετατίθεται για αργότερα.


“Λερναία Ύδρα” οι διαπραγματεύσεις
Ο χαρακτηρισμός ανήκει στον υπουργό Οικονομικών ο οποίος μιλώντας για τις δραματικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα ανέφερε: “Είναι τόσο σκληρή που κλείνουμε συνεχώς μέτωπα και τα μέτωπα ανοίγουν σε άλλα σημεία, είναι μια Λερναία Ύδρα”.
Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι “Οι πολίτες καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα δραματικό και οξύ δίλημμα: Η σωτηρία της χώρας, η παραμονή της στο ευρώ, το PSI, η οριστικοποίηση της νέα δανειακής σύμβασης και η λήψη των χρημάτων που είναι ζωτικής σημασίας για τη σωτηρία της Ελλάδας, συνεπάγεται ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό κόστος, συνεπάγεται θυσίες. Από την άλλη μεριά, η αποτυχία των διαπραγματεύσεων, η αποτυχία του προγράμματος, η χρεοκοπία της χώρας, συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερες θυσίες.
Ο Ε. Βενιζέλος άσκησε κριτική για τη στάση των κυβερνητικών εταίρων λέγοντας χαρακτηριστικά: “Δυστυχώς, αντί να δούμε αυτό το τραγικό δίλημμα κατάματα και να μιλήσουμε με ειλικρίνεια, να καταλάβουμε τι έχει συμβεί τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας, γιατί φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση, είναι πάρα πολλοί αυτοί, οι οποίοι ξοδεύουν τις δυνάμεις τους σε μια συμβατική, ξεπερασμένη κομματική αντιπαράθεση, γεμάτη μικρότητες, σα να είμαστε στο 2009 ή στο 1999. Δυστυχώς, είμαστε αλλού και δεν λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό”.
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails