Υπερψηφίστηκε η νέα δανειακή σύμβαση











Με 199 ψήφους υπέρ ψηφίστηκε επί της αρχής η νέα δανειακή σύμβαση. Σε σύνολο 278 βουλευτών που ψήφισαν, «όχι» δήλωσαν οι 74 βουλευτές και 5 βουλευτές δήλωσαν «παρών».Το άρθρο 1 για τα εργασιακά ψηφίστηκε με 190 «ναι», 83 «όχι» και 5 «παρών». Το άρθρο 2 ψηφίστηκε με 201 ψήφους «ναι», 74 «όχι» και 3 «παρών». Το άρθρο 3 ψηφίστηκε με 199 «ναι», 74 «όχι», 5 «παρών». Το άρθρο 4 ψηφίστηκε με 202 «ναι», 74 «όχι» και 2 «παρών».
Οι διαρροές οδήγησαν 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκτός Κ.Ο. και άλλους 21 εκτός της Κ.Ο. της ΝΔ
Μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας τέθηκαν..........
εκτός Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ όλοι οι βουλευτές που ψήφισαν «όχι» και «παρών» επί της αρχής ή που ήταν απόντες. Πρόκειται για τους 22 βουλευτές κ.κ. Σπύρο Κουβέλη, 'Αννα Βαγενά, Λούκα Κατσέλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Βάσω Παπανδρέου, Λάμπρο Μίχο, Μαρία Κυριακοπούλου, Ανδρέα Τριανταφυλλόπουλο, Βασίλη Τόγια, Γιώργο Κασσάρα, Χάρη Καστανίδη, Κυριακή Τεκτονίδου, Χρήστο Κατσούρα, Γιάννη Μιχελογιαννάκη, Θεόδωρο Παραστατίδη, Αλέξανδρο Αθανασιάδη, Γιώργο Παπαμανώλη, Οδυσσέα Βουδούρη, Μαντατζή Τσετίν, Ηλία θεοδωρίδη, Γιάννη Αμοιρίδη, Χρήστο Μαγκούφη. Προς διαγραφή ήταν και ο Αργύρης Λαφαζάνης αλλά παραιτήθηκε αυτοβούλως από βουλευτής.
Ειδικότερα, «όχι» ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Κουβέλης, 'Αννα Βαγενά, Λούκα Κατσέλη, Βάσω Παπανδρέου, Βασίλης Τόγιας, Οδυσσέας Βουδούρης, Μάντατζη Τσετίν, Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, Χρήστος Κατσούρας, Θεόδωρος Παραστατίδης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης.
Εκτός «γραμμής» κινήθηκαν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε παρούσα επί της αρχής και είπε «όχι» στο άρθρο ένα για τα εργασιακά. Ο Γιώργος Κασσάρας παρών επί της αρχής, όχι στο άρθρο 1 για τα εργασιακά, παρών στα άρθρα 2 και 3 και ναι στο 4 άρθρο. Ο Γιάννης Κουτσούκος δήλωσε «ναι» επί της αρχής, παρών στο άρθρο 1 για τα εργασιακά και «ναι» στα υπόλοιπα. Ο Παναγιώτης Αντωνακόπουλος «παρών» στο άρθρο 1 για τα εργασιακά και ψήφισε «ναι» στα υπόλοιπα άρθρα. Ο Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος ψήφισε «όχι» στο άρθρο 1 για τα εργασιακά. Ο Βασίλης Κεγκέρογλου δήλωσε όχι στο άρθρο 1 για τα εργασιακά. Όχι στο άρθρο 1 δήλωσε ο Χρύσα Αράπογλου. Παρών επί της αρχής δήλωσε ο Γιάννης Παπαμανώλης, «όχι» στο άρθρο 1 και «ναι» στα υπόλοιπα. «Ναι» επί της αρχής αλλά «παρών» στο άρθρο για τα εργασιακά δήλωσε ο Δημήτρης Κουσελάς. «Ναι» επί της αρχής δήλωσε ο Δημήτρης Καρύδης αλλά καταψήφισε το άρθρο 1. Η Μαρία Μίχου ψήφισε ναι επί της αρχής αλλά καταψήφισε το άρθρο 1. «Ναι» επί της αρχής αλλά «παρών» στο άρθρο 1 δήλωσε Μιχάλης Τζελέπης. «Παρών» επί της αρχής δήλωσε ο Χρήστος Μαγκούφης και «όχι» στο άρθρο 1
Από το ΠΑΣΟΚ απουσίαζαν από την ψηφοφορία, όπως είχαν προαναγγείλει, οι βουλευτές κ.κ. Χάρης Καστανίδης, Λάμπρος Μίχος, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, Μαρία Κυριακοπούλου, Κυριακή Τεκτονίδου, Ηλίας Θεοδωρίδης, Αργύρης Λαφαζάνης.
Τη δανειακή σύμβαση καταψήφισαν 20 βουλευτές της ΝΔ οι Έλενα Κουντουρά, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Δημήτρης Σταμάτης, Κώστας Παπασιώζος, Γιώργος Βλάχος, Μιχάλης Γιαννάκης, Μαργαρίτης Τζίμας, Τσαμπίκα Ιατρίδη, Κώστας Μαρκόπουλος, Κώστας Γκιουλέκας, Ζήσης Τζηκαλάγιας, Χρήστος Ζώης, Σπύρος Γαληνός, Παναγιώτης Μελάς, Γιώργος Καρασμάνης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Αναστάσιος Καριπίδης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Γιώργος Βαγιωνάς, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος . Απών ήταν ο Μανώλης Κεφαλογιάννης. Όλοι τους διεγράφησαν από την Κ.Ο. της ΝΔ. Ο πρόεδρος τους παρέπεμψε όλους τους ως άνω βουλευτές και μαζί και τον Πάνο Καμμένο που είχε ήδη γίνει ανεξάρτητος, στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής από μέλη της ΝΔ.
Απόντες από την ψηφοφορία ήταν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ σύμφωνα με την απόφαση που είχε ληφθεί εκτός από τους κ.κ. Μάκη Βορίδη και 'Αδωνη Γεωργιάδη που παρέμειναν και ψήφισαν «ναι» .
«Ναι» στη σύμβαση είπαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές που στηρίζουν τη Δημοκρατική Συμμαχία εκτός από τον κ. Λευτέρη Αυγενάκη ο οποίος δήλωσε «παρών».
Κατά της δανειακής σύμβασης στο σύνολό της τάχθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Αριστεράς και όλοι ανεξάρτητοι πλην της κ. Μπακογιάννη και Γιώργου Κοντογιάννη ενώ παρών δήλωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης.
«Ικανοποιητικό» δεδομένης της δυσκολίας του χαρακτήρισαν κυβερνητικές το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το νέο οικονομικό πρόγραμμα. Εκτιμούσαν δε ότι θα το αποτέλεσμα αυτό θα πείσει τους «έξω» .
Όσον αφορά στις κινητοποιήσεις, κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν ότι η συμμετοχή σε αυτές ήταν περιορισμένη, κάτι που δείχνει τη στήριξη του κόσμου στην κυβέρνηση.
Σχετικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Κέντρο της Αθήνας, εκτιμούσαν ότι επρόκειτο για αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου ακραίων ομάδων.
Οι διαγραφές
Επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο απέστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με την οποία ανακοινώνει την διαγραφή 22 βουλευτών από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Ο κ Παπανδρέου διέγραψε όσους είχαν καταψηφίσει την δανειακή σύμβαση ή ήταν απόντες από την ψηφοφορία ή δήλωσαν παρόν επί της αρχής.
Οι βουλευτές που διεγράφησαν είναι: Βάσω Παπανδρέου Σπύρος Κουβέλης, 'Αννα Βαγενά Λούκα Κατσέλη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Λάμπος Μίχος, Μαρία Κυριακοπούλου, Ανδρέας Τριανταφυλόπουλος, Βασίλης Τόγιας, Γιώργος Κασάρας Κυριακή Τεκτονίδου Χάρης Καστανίδης Χρήστος Κατσούρας, Γιάννης Μιχελογιαννακης, Θόδωρος Παραστατίδης Αλεξάνδρος Αθανασιάδης, Γιώργος Παπαμανώλης, Οδυσσέας Βουδούρης Τσετίν Μάτατζιν Ηλίας Θεοδορίδης Γιάννης Αμοιρίδης Χρήτος Μαγκούφης
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπόλοιποι 9 που διαφοροποιήθηκαν σε επιμέρους διατάξεις του ν/σ θα κληθούν σε απολογία με ισχυρό ενδεχόμενο να μην συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια στις επόμενες εθνικές εκλογές. Πριν από την ψηφοφορία, ο βουλευτής Χαλκιδικής Αργύρης Λαφαζάνης υπέβαλε την παραίτηση του από το βουλευτικό αξίωμα.
Παράλληλα, διεγράφησαν με απόφαση του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά οι 21 βουλευτές του κόμματος που καταψήφισαν το πακέτο μέτρων στην ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή.
Είναι οι κ.κ.: Έλενα Κουντουρά, Δημήτρης Σταμάτης, Κώστας Παπασιώζος, Γιώργος Βλάχος, Μιχάλης Γιαννάκης,Τσαμπίκα Ιατρίδου, Μαργαρίτης Τζίμας, Κώστας Μαρκόπουλος, Κώστας Γκιουλέκας, Ζήσης Τζηκαλάγιας, Χρήστος Ζώης, Σπύρος Γαληνός, Παναγιώτης Μελάς, Γιώργος Καρασμάνης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Αναστάσιος Καρυπίδης, Μαρία Κόλια, Γιώργος Βαγιωνάς, Ελίζα Βόζενμπεργ, Δερμετζόπουλος Αλέξανδρος και Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Οι βουλευτές αυτοί καθώς και ο εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά μέλος του κόμματος Π. Καμμένος παραπέμπονται από τον κ. Σαμαρά στα κομματικά όργανα με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής.
Τέλος, από το κόμμα του ΛΑΟΣ, διεγράφησαν οι κ. Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης.
Έπραξα κατά τη συνείδηση μου σε μια κρίσιμη για το έθνος ψηφοφορία είπε πριν από λίγο ο διαγραφείς βουλευτής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης . Όπως είπε ο βουλευτής πράττει κατά το Σύνταγμα και τόνισε ότι τώρα πρέπει να προχωρήσουμε ως έθνος στα βήματα που είναι απαραίτητα, ενώ τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα επαναφοράς του στην κυβέρνηση. Επίσης είπε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για ένταξή του στη ΝΔ.
Παριστάμενος στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, δηλωθείς ως απών από την ψηφοφορία, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Έχω ήσυχη την συνείδησή μου. Η Νέα Δημοκρατία είναι το σπίτι μας και η στάση μου αυτή, βοηθά την Νέα Δημοκρατία και την Ελλάδα»
Εκτός ψηφοδελτίων θέτει με απόφασή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εννέα βουλευτές, τους κ.κ. Γιάννη Κουτσούκο, Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, Παναγιώτη Δημητρουλόπουλο, Βασίλη Κεγκέρογλου, Χρύσα Αράπογλου, Δημήτρη Κουσελά, Δημήτρη Καρύδη, Μαρία Μίχου, Μιχάλη Τζελέπη που ψήφισαν ναι επί της αρχής του νομοσχεδίου και δεν υπερψήφισαν συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου. Επίσης οι βουλευτές αυτοί παραπέμπονται στην Επιτροπή Δεοντολογίας.
Ένταση και διαξιφισμοί
Υψηλοί τόνοι, ένταση, λεκτικές αντιπαραθέσεις πρωτοφανείς, συνεχείς διακοπές, πνεύματα οξυμένα που έφθασαν και σε ακραίες συμπεριφορές χαρακτήρισαν την πιο κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης.
Η πιο χαρακτηριστική στιγμή σημειώθηκε στην αρχή της συνεδρίασης όταν ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος εκσφενδόνισε στα υπουργικά έδρανα όπου βρισκόταν ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και υπεραμυνόταν για τον χαρακτήρα του επείγοντος της διαδικασίας των 700 σελίδων νομοσχέδιο.
Ένα άλλο εξίσου έντονο επεισόδιο σημειώθηκε ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο όταν ο τελευταίος τον αποκάλεσε πολλές φορές ψεύτη στο επιχείρημα ότι δεν συσχετίζεται ο μισθός με την ανταγωνιστικότητα.
Λ. Παπαδήμος: «Είναι η ώρα των αποφάσεων»
«Κρινόμαστε από την Ιστορία - και αν δεν καταφέρουμε να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, δεν θα μας το συγχωρήσει. Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, ποιο είναι το πατριωτικό μας καθήκον, και θα το πράξετε με την ίδια αποφασιστικότητα και ευθύνη που έχετε επιδείξει». Με τον παραπάνω τρόπο, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, έκλεισε την ομιλία του. Προηγουμένως, είχε εκτιμήσει πως το οικονομικό πρόγραμμα που δρομολογείται με το νομοσχέδιο, δεν πρόκειται να αποτύχει - και είχε προδιαγράψει την καταστροφή που εγκυμονούσε κατά την άποψή του, μια ενδεχόμενη καταψήφιση.
Το πρόγραμμα αυτό δεν θα αποτύχει - σημείωσε ο πρωθυπουργός. Πρώτος στόχος του, είναι η δημοσιονομική εξυγίανση, που αποσκοπεί στην εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος, απαραίτητου για την σταδιακή μείωση του δημοσίου χρέους. «Οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα θα συμβάλουν στον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος και στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης. Οι μεταρρυθμίσεις των ασφαλιστικών ταμείων και η προσαρμογή των συντάξεων, αποσκοπούν στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ταμείων με τρόπο που προφυλάσσει κυρίως τους χαμηλο-συνταξιούχους», ανέφερε ο κ. Παπαδήμος.
Δεύτερος στόχος του προγράμματος, είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας. Η μείωση του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με την διεθνή εμπειρία, <<θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε αύξηση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας και επομένως, στην ενίσχυση του μέσου εισοδήματος των εργαζομένων. Δεν συνεπάγεται αυτόματη προσαρμογή των μισθών που καθορίζονται από τις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις». Άλλωστε «το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς εργασίας πρέπει να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο το συμφέρον όσων έχουν εργασία, αλλά και του ενός εκατομμυρίου ανέργων, και των εκατοντάδων χιλιάδων που απασχολούνται σε συνθήκες μαύρης εργασίας», οι οποίοι θα διευκολυνθούν στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας από την μείωση του κατώτατου μισθού.
Τρίτος στόχος του προγράμματος, είναι η ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης και ευρωστίας των τραπεζών, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους και της παρατεταμένης ύφεσης. «Αυτό θα γίνει με τρόπο που προάγει το δημόσιο συμφέρον και σέβεται την επιχειρηματική αυτονομία των τραπεζών», διευκρίνισε ο κ. Παπαδήμος.
«Οι εξελίξεις αυτές θα οδηγούσαν, αργά ή γρήγορα, στην έξοδο από το ευρώ. Από χώρα του πυρήνα της Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα καταντούσε χώρα αδύναμη, στο περιθώριο της Ευρώπης. Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα - και η υπόμνησή της δεν αποτελεί εκβιασμό, αλλά υποχρέωση ευθύνης όλων μας απέναντι στον ελληνικό λαό», εκτίμησε ο κ. Παπαδήμος.
Μπεγλίτης: Θετικό μήνυμα το αποτέλεσμα της χθεσινοβραδινής ψηφοφορίας
Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Πάνος Μπεγλίτης, καλώντας ταυτόχρονα το σύνολο του πολιτικού κόσμου να απομονώσει αυτά τα φαινόμενα και αυτές τις πρακτικές.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Παπουτσής, ο κ. Μπεγλίτης απάντησε «όχι βέβαια», ενώ ερωτηθείς για ευθύνες για τα συμβάντα αυτά είπε ότι αυτές θα διερευνηθούν.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ δεν θέλησε να μιλήσει περαιτέρω για ευθύνες, καθώς διευκρίνισε ότι δεν έχει πλήρη εικόνα των όσων διημείφθησαν στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.
Ο κ. Μπεγλίτης χαρακτήρισε «θετικό μήνυμα» το αποτέλεσμα της χθεσινοβραδινής ψηφοφορίας στην Βουλή.
Ερωτηθείς αν μετά τις διαγραφές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και δοθέντος ότι κάποιοι θεωρούν ότι το Κίνημα έχει απωλέσει την πλειοψηφία, πρέπει η χώρα να πάει σε εκλογές, ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι οι προϋποθέσεις για την διεξαγωγή εκλογών έχουν τεθεί επαρκώς και επανειλημμένως.
Σε ότι αφορά την πορεία του ΠΑΣΟΚ από τούδε και στο εξής, ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι μαζί με τους βουλευτές της ΝΔ που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί η εθνική προσπάθεια σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση.
Γ. Παπανδρέου: «Ο εχθρός είναι εντός των τειχών»
Την υπερψήφιση του δευτέρου Μνημονίου και του PSI, προκειμένου να μην χαθούν για το λαό οι θυσίες της τελευταίας διετίας, αλλά και να υπάρξει «η δυνατότητα ενός κοινωνικού αντισταθμίσματος όταν ορθοποδήσει η χώρα», ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας παράλληλα πως η αρνητική ψήφος «δεν μπορεί να είναι χωρίς συνέπειες».
«Τα προβλήματα της χώρας δεν δημιουργήθηκαν ξαφνικά την τελευταία διετία. Η τελευταία διετία δεν ήταν το πρόβλημα, αλλά η αρχή της λύσης, η αρχή της μάχης», υπογράμμισε ο κ Παπανδρέου. Στο ίδιο πλαίσιο, απευθυνόμενος προς τα αριστερά του πολιτικού φάσματος, και με δεδομένη την παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη και του Μανώλη Γλέζου στα έδρανα των επισήμων επισκεπτών, ο κ Παπανδρέου τόνισε πως «ο εχθρός δεν είναι κάπου έξω - κι αν υπάρχουν εχθροί εκεί έξω, δικές μας αδυναμίες εκμεταλλεύονται. Ο εχθρός είναι εντός των τειχών. Και ο στόχος μας είναι να φτιάξουμε κράτος που θα εγγυάται δικαιοσύνη, διαφάνεια και ισονομία. Και ναι! - χρειαζόμαστε τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη ή το θάρρος του Μανώλη Γλέζου, αλλά δεν έχουμε τα τανκς των Ιταλών και των Γερμανών απέναντί μας, ούτε υπάρχει ο σωτήρας της Ανατολής που θα μας σώσει».
«Λένε κάποιοι πως είναι προτιμότερη η χρεοκοπία. Μιλάμε για χάος, για καταστροφή, με συνέπειες εντελώς ανεξέλεγκτες, τις οποίες δεν θα προσδιορίζει καθόλου το Κοινοβούλιο, με μια Ελλάδα απομονωμένη, ανίκανη να βρει συμμάχους, υποχρεωμένη να καταπολεμά τη φτώχεια - αλλά με ποια εργαλεία; Απευθύνομαι σε όλη την εθνική αντιπροσωπεία: Πρέπει να στηρίξουμε αυτή τη συμφωνία, γιατί έχουμε διαχρονικά ευθύνη…».
Αντ. Σαμαράς: «Ανοίγουμε τον δρόμο για άμεσες εκλογές»
Θέμα κομματικής πειθαρχίας έθεσε στους βουλευτές του για τη ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι με την ψήφο μας αποτρέπουμε τη χώρα από το χείλος του γκρεμού, ενώ ξεκαθάρισε τη θέση του για εκλογές, προσδιορίζοντας τις τρεις εβδομάδες αμέσως μετά το κλείσιμο της συμφωνίας για το PSI.
«Με την σημερινή μας ψήφο ανοίγουμε το δρόμο για άμεσες εκλογές που θα λειτουργήσουν λυτρωτικά για τη χώρα. Αν όμως δεν κάνουμε κάτι για να σταθεροποιήσουμε την οικονομική κατάσταση και να οδηγήσουμε την Ελλάδα μακριά από το χείλος του γκρεμού, δεν μπορούν να γίνουν ομαλά. Ήδη ζήτησα να προσδιοριστούν από τώρα οι εκλογές τρεις εβδομάδες μετά το κλείσμιο του PSI», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.
Στο θέμα της κομματικής πειθαρχίας ο κ. Σαμαράς ήταν κατηγορηματικός: «Ο καθένας σας γνωρίζει προσωπικά την εκτίμηση και την αγάπη που τρέφω για τον καθένα σας. Όμως η Ελλάδα πήρε λάθος μονοπάτια. Είμαστε στο τελευταίο σκαλοπάτι. Δεν έβαλα θέμα πριν για να μην χωρίσουμε οι δρόμοι μας. Θα το κάνω όμως τώρα γιατί δεν θέλω η Ελλάδα να χάσει για πάντα το δρόμο της. Άλλωστε από το λαό εκλέχτηκα και αυτόν οφείλω να προστατεύσω και να δίνω λογαριασμό. Ο ελληνικός λαός οφείλει να γνωρίζει τι πάμε να αποτρέψουμε», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, χαρακτήρισε την σημερινή ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης ως τη πιο κρίσιμη και τη πιο δύσκολη πολιτικά και συνειδησιακά, όπως είπε, για όλους και απάντησε σε όσους τον κατηγορούν ότι άλλαξε στάση σε σχέση με τη θέση που είχε το κόμμα του στο πρώτο μνημόνιο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ψηφίζουμε σήμερα τη νέα δανειακή σύμβαση γιατί σήμερα έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Τώρα η χώρα βρέθηκε δεμένη χειροπόδαρα. Το χρέος μας έγινε μη βιώσιμο...».
Βενιζέλος: Δεν μας φταίνε οι ξένοι
Μια δική του σύγκριση των επιπτώσεων της υπερψήφισης και της καταψήφισης του Μνημονίου και του PSI, επεχείρησε ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ Βενιζέλος εξέφρασε την πεποίθησή του πως με τα σκληρά μέτρα που λαμβάνονται, μπαίνουν τουλάχιστον τα θεμέλια μιας νέας ανάπτυξης. Απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, σημείωσε πως «μας λοιδορούν, μας βρίζουν, μας φτύνουν, αλλά οι ίδιοι άνθρωποι είναι αυτοί που δεν θα μας συγχωρέσουν εάν δεν στείλουμε τα σωστά μηνύματα στην διεθνή κοινότητα. Κρινόμαστε με μεγέθη ιστορικά».
«Μήπως υπάρχει λύση παραμονής στο ευρώ χωρίς περιορισμούς και πρόγραμμα; Αυτό είναι αδύνατο σύμφωνα με νέο δημοσιονομικό σύμφωνο και σύμφωνο σταθερότητας. Μήπως μπορούμε να διαγράψουμε 200 δις με συντεταγμένη χρεοκοπία; Αυτό προϋποθέτει ακόμα σκληρότερο πρόγραμμα και βαθύτερες διαρθρωτικές αλλαγές, γιατί δεν μπορεί να γίνει χωρίς συνεχή, έντονη στήριξη απ' την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τι απομένει δυστυχώς; Η ασύντακτη χρεοκοπία.»
«Όποιος πιστεύει πως έχει να πει κάτι περισσότερο ή διαφορετικό στο λαό, ας το πει. Αν πιστεύει πως υπήρχαν καλύτεροι διαπραγματευτές, μπορεί να το πει και να το δοκιμάσει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ Βενιζέλος. «Δεν μας φταίνε οι ξένοι. Η θεωρία συνωμοσίας, μας απαλλάσσει από ευθύνες που πρέπει να τις αναλάβουμε και ο κάθε Έλληνας πολίτης να αναλάβει έναν μικρό κόκκο άμμου ευθύνης», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως.
Παπαρήγα: Μονομερής διαγραφή του χρέους
«Τώρα η ευθύνη βρίσκεται στα χέρια του λαού», είπε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, προειδοποιώντας ότι τα χειρότερα έρχονται και καλώντας τον λαό να ξεκινήσει τώρα αγώνες ώστε να τα αποτρέψει. «Αποδέσμευση και μονομερής διαγραφή του χρέους. Δεν υπάρχει άλλη λύση για το λαό» είπε με κατηγορηματικότητα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ επισημαίνοντας πως βεβαίως δεν μπορεί να το επιβάλλει ή να πείσει το λαό, αλλά εκτίμησε ότι αργά ή γρήγορα ο λαός θα πεισθεί. Προέτρεψε όμως «να μην χαθεί άλλος χρόνος», αιτιολογώντας «διότι και η πολιτική αστάθεια θα έρθει και η χρεοκοπία και ο πόλεμος θα έρθει».
Αναφέρομενη εξάλλου στα σημερινά γεγονότα στο Σύνταγμα, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ είπε πως εκτίμησε ότι μέσα στο σχεδιασμό της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως επιχειρείται πλέον το Σύνταγμα να γίνει υγειονομική ζώνη για να παύσουν οι διαδηλώσεις του κόσμου.
Για άνωθεν εκβιαστές μίλησε ο Γ. Καρατζαφέρης
«Ελεύθεροι σκοπευτές και άνωθεν εκβιαστές δεν επέτρεψαν σε αυτή τη συνεργασία να έχει συνέχεια», αιτιολόγησε την αποχώρηση του κόμματός του από την κυβέρνηση ο Γ. Καρατζαφέρης δηλώνοντας ταυτόχρονα ανυποχώρητος στο «όχι» στη νέα δανειακή σύμβαση και δίνοντας το έναυσμα της αποχώρησης του κόμματός του από τη Βουλή.
 http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_11/02/2012_427239
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails