Αυθαιρεσίες στις Μπανιέρες – Ναυτικό Όμιλο Ναυπλίου: Ποιος έχει την ευθύνη για την εγκατάλειψη;


 Της Βάσως Χριστοπούλου

Στα πλαίσια της αρθρογραφίας μου τα προηγούμενα χρόνια για το θέμα των αυθαιρεσιών στις Μπανιέρες (Ναυτικό Όμιλο) Ναυπλίου (δείτε επίσης
εδώ και εδώ) το 2009 είχα γράψει μεταξύ άλλων τα εξής:

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου (ΔΛΤΝ) όχι μόνο ανέχεται τα παλιά αυθαίρετα, κλείνει τα μάτια σε νέες παρανομίες αλλά και κόπτεται να τα νομιμοποίησει ζητώντας μάλιστα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) να συνεργήσει στη νομιμοποίηση τους.

Τον Ιούλιο του 2006 το ΔΛΤΝ, υποβάλλει.............. ένσταση κατά της απόφασης της 25ης ΕΒΑ, που ζητούσε την απομάκρυνση όλων των αυθαιρέτων και την μόνιμη παύση της λειτουργίας τους, και ζητάει από το ΚΑΣ να γνωμοδοτήσει υπέρ της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων. Το ΚΑΣ ομόφωνα απορρίπτει την ένσταση και ο τότε Υπουργός Πολιτισμού κ. Λιάπης, υπογράφει στις 19/12/2007 απόφαση η οποία λέει: «Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία αυθαίρετα εντός αρχαιολογικών χώρων ουδέποτε νομιμοποιούνται, αλλά υποχρεωτικά κατεδαφίζονται».

Οι υπεράνω νόμων και Υπουργικών αποφάσεων όμως είχαν άλλη γνώμη και αυτή θέλουν να επιβάλλουν, υπέβαλαν νέα ένσταση κατά της Υπουργικής απόφασης και έφεραν πάλι το θέμα στο ΚΑΣ …Στη νέα συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 10/3/2009, ισχυρίσθηκαν πράγμα που δεν είναι αλήθεια ότι τα αυθαίρετα έχουν απομακρυνθεί[1]….

Οι απανωτές λοιπόν προσφυγές στο ΚΑΣ σκοπό είχαν να νομιμοποιήσουν την αυθαιρεσία και όχι να την αντιμετωπίσουν, να την τιμωρήσουν και να τη διορθώσουν.


Η νέα απόφαση βγήκε στις 5/5/2009 και ο κ. Σαμαράς τότε Υπουργός Πολιτισμού ζητούσε:


Να κατεδαφιστούν όλες οι αυθαίρετες κατασκευές και να υποβληθεί στην αρμόδια 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων νέα πρόταση που να συνάδει με το χαρακτηρισμό του χώρου ως αρχαιολογικού και αδόμητης ζώνης


Προσπαθώντας το 2009 να ανακαλύψω ποιος ευθύνεται για τη μη κατεδάφιση των αυθαιρέτων και την συνέχιση της λειτουργίας των καταστημάτων, παρά τις Υπουργικές αποφάσεις. Απευθυνόμενη στις διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες, ( ΔΛΤΝ, Κτηματική, Νομαρχία, Περιφέρεια κ.λπ.) έπεφτα πάνω στο γνωστό μπαλάκι που με πολύ τέχνη πετάει η μία υπηρεσία στην άλλη. Κανείς υπεύθυνος δηλαδή….


 Στο δικαστήριο σήμερα 2/3/2012,όπου είχα κληθεί να καταθέσω σαν μάρτυρας σε δίκη με κατηγορούμενα, για την παράνομη λειτουργία των καταστημάτων, τα μέλη του ΔΛΤΝ, ερωτήθηκα αν αυτά, είναι υπεύθυνα για τη λειτουργία τους…

Προφανώς και το δικαστήριο, προσπαθούσε να βρει την άκρη για το ποιος ευθύνεται..


Η υπεράσπιση, επιχειρηματολόγησε πως το ΔΛΤΝ έκανε το καθήκον του με τα πρόστιμα και το κλείσιμο για κάποιες ημέρες των καταστημάτων, που επέβαλε στους επιχειρηματίες. Ισχυρίσθηκε πως οι προσφυγές στο ΚΑΣ είχαν γίνει για αποκατάσταση της νομιμότητας και όχι της αυθαιρεσίας. Καταλόγισε ευθύνες στις αρμόδιες υπηρεσίες της αρχαιολογίας γιατί δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν τις αυθαιρεσίες αλλά και τις ανέχονταν για πολλά χρόνια, πριν από το 2006.


Παρακολουθώ την υπόθεση αυτή από το 2006, παραβρέθηκα και κατήγγειλα και στις δύο συνεδριάσεις του ΚΑΣ τις παρανομίες, πιστεύοντας πως αν δεν σεβόμαστε και προστατεύουμε τους αρχαιολογικούς μας χώρους τίποτα δεν πρόκειται να γλυτώσει σε τούτη τη χώρα (και επιβεβαιώνομαι με τις καταστροφικές ανατροπές που συμβαίνουν σε όλους τους τομείς).


Το δικαστήριο αθώωσε τα μέλη του ΔΛΤΝ. Δεν μπόρεσα να ακούσω το σκεπτικό της απόφασης.


Ελπίζω πως η απόφαση αυτή δεν θα χρησιμοποιηθεί ώστε να αποφύγουν την υποχρέωση που έχουν της απομάκρυνσης των παράνομων προσθηκών, σε συνεργασία με την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν πάλι τα καταστήματα. Είναι κρίμα να παραμένει ο χώρος στην άθλια κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.


Βάσω Χριστοπούλου

______

[
1] Ακόμα και σήμερα Μάρτιο του 2012 εξακολουθούν να υπάρχουν σφραγισμένα χωρίς να λειτουργούν. Τι περιμένουν άραγε;

kdrasi.wordpress.com
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails