Συνεχίζεται το πάρτι της φοροδιαφυγής



Την ώρα που οι εισπράξεις του Δημοσίου καταγράφουν πτώση, το πάρτι της φοροδιαφυγής συνεχίζεται. Έξι στα δέκα νυχτερινά κέντρα εντοπίζονται από το ΣΔΟΕ να μην κόβουν αποδείξεις και να μην αποδίδουν το ΦΠΑ, ενώ έκπληκτοι μένουν οι φοροελεγκτές κάθε φορά που ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς υπόπτων για φοροδιαφυγή.
Η τελευταία έρευνα που διενεργεί το ΣΔΟΕ αποκάλυψε μια γιαγιά η οποία δήλωνε στην εφορία επάγγελμα οικιακά και πενιχρά εισοδήματα αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, ασκούσε και ένα εντελώς διαφορετικό επάγγελμα: Την τοκογλυφία! Στο λογαριασμό της 92χρονης βρέθηκαν...............................
16,4 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί από τα εισοδήματα που δήλωνε στην εφορία. Τα εισοδήματα που εμφάνιζε στις φορολογικές δηλώσεις από το 2001 ήταν εισοδήματα φτώχειας (το 2001 είχε δηλώσει μηδενικό εισόδημα, 986 ευρώ το 2002, 4.310 ευρώ το 2003, 6.156 ευρώ το 2004, 1.200 ευρώ το 2005). Ενώ η έρευνα και η διασταύρωση των φορολογικών δεδομένων ήταν σε εξέλιξη, η γιαγιά 92 ετών απεβίωσε. Ο τραπεζικός λογαριασμός έχει δεσμευτεί και τώρα οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, επικεντρώνουν την έρευνά τους στο γιο της.
Ελεγχοι σε μπαρ
Το ΣΔΟΕ σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και να ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα και κυρίως τις εισπράξεις του ΦΠΑ που βρίσκονται στο «κόκκινο», ξεκίνησε εφόδους σε κέντρα διασκέδασης, μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες.

Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκαν 73 έλεγχοι σε κέντρα διασκέδασης και μπαρ. Από τους ελέγχους εντόπισαν 46 φοροπαραβάτες δηλαδή 6 στους 10 πιάστηκαν με φορολογικές παραβάσεις. Συνολικά διαπιστώθηκαν 2.058 παραβάσεις.
Δηλαδή κατά μέσο όρο ο καθένας είχε διαπράξει 45 παραβάσεις. Οι περισσότερες από τις παραβάσεις αφορούσαν στη μη έκδοση αποδείξεων και εισιτηρίων και μη απόδοση ΦΠΑ. Οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν τώρα την επιβολή πρόσθετων φόρων και προστίμων.
Στη φυλακή
Στο μεταξύ στη φυλακή οδηγήθηκε ένας επιχειρηματίας από την Καβάλα ο οποίος είχε εκδώσει την περίοδο 2001-2008 εικονικά τιμολόγια 26,4 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση εκδικάστηκε από το τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θράκης. Ο επιχειρηματίας κρίθηκε ένοχος και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 9 ετών.

Παράλληλα υποχρεώθηκε στην καταβολή 50.000 ευρώ προς το Δημόσιο ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης. Ο επιχειρηματίες δραστηριοποιούνταν στο εμπόριο μαρμάρων και οι λήπτες των εικονικών τιμολογίων ήταν από της περιοχής της Μακεδονίας και της Θράκης.
Το ΣΔΟΕ αποκάλυψε άλλη μια υπόθεση διακίνησης λαθραίων τσιγάρων. Οι παράνομες ποσότητες διακινούνταν στις λαϊκές αγορές της Ροδόπης με τους διαφυγόντες δασμούς και φόρους να ανέρχονται σε 78.947 ευρώ. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ συνέλαβαν τρία άτομα τα οποία οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο. Το τριμελές πλημμελειοδικείο Ροδόπης τους επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών στον καθένα και χρηματική ποινή 1.000 ευρώ. Παράλληλα το ΣΔΟΕ κατάσχεσε το ποσό των 56.741 ευρώ το οποίο είχε δεσμευτεί στον τραπεζικό λογαριασμό τους ως προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας.
http://www.imerisia.gr
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails