6.250 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ανά τρίμηνο


6.250 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ανά τρίμηνο
Του Ηλία Μπενέκου
«Διαθεσιμότητα» και «κινητικότητα» είναι οι δύο λέξεις που θα συνοδεύσουν χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Με τη συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας για τον τελικό αριθμό των απομακρύνσεων να φτάνει στην τελική της μορφή, προκρίνοντας 2.000 άμεσες αποχωρήσεις μέσα στο επόμενο δίμηνο και άλλες 25 χιλιάδες το 2013 (6.250 ανά τρίμηνο), με τελικό στόχο τις 150 χιλιάδες μέχρι το 2015, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καλείται να οριστικοποιήσει τις «δεξαμενές» από τις οποίες θα προέλθουν οι υποψήφιοι για αποχώρηση.
Υπό το φως των...............................................
εξελίξεων, όπως όλα δείχνουν, σφίγγει ο κλοιός ακόμη και γύρω από τους απασχολουμένους στο στενό δημόσιο τομέα. Και αυτό, γιατί από τις δραστικές περικοπές σε δομές και υπηρεσίες των υπουργείων που έχουν εξαγγελθεί και οι οποίες αναμένεται να φθάσουν το 50%, παρά τις μαζικές μετατάξεις, θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να προκύψει πλεονάζον προσωπικό, το οποίο αν δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε θέση ανάλογη των προσόντων του σε κάποια άλλη υποστελεχωμένη υπηρεσία, τότε αναγκαστικά θα δει την πόρτα την εξόδου. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα λειτουργούν 157 Γενικές Διευθύνσεις, 1.978 Διευθύνσεις και 5.027 τμήματα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 20% των τμημάτων της κεντρικής διοίκησης δεν έχουν κανέναν υπάλληλο, ενώ σχεδόν το 55% έχουν το πολύ μέχρι 3 υπαλλήλους. Στο πλαίσιο της αξιολόγησης των δομών που θα επιφέρει και τη μείωση του αριθμού τους, αλλά και της αξιολόγησης του προσωπικού που θα ακολουθήσει, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην κινητικότητα των υπαλλήλων (mobility), η οποία εξάλλου ρητώς αναφέρεται και στο κείμενο της συμφωνίας με τους δανειστές. Έτσι, λοιπόν, αναμένονται μαζικές υποχρεωτικές μετατάξεις ακόμη και σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, κάτι που διευκολύνεται και από το γεγονός ότι έχει καταργηθεί ο διαχωρισμός μεταξύ των υπαλλήλων των υπουργείων και έχουν καταστεί «κρατικοί υπάλληλοι». Το εύρος και τα κριτήρια των μετατάξεων αναμένεται να καθοριστούν νομοθετικά, ωστόσο μία πρόσφατη δήλωση εκπροσώπου της task force στην Ελλάδα τα περιέγραφε ανάγλυφα. «Οι υπάλληλοι για να κρατήσουν τις δουλειές τους θα πρέπει να δεχτούν να αλλάξουν δουλειά ή ακόμη και πόλη» είχε τονίσει, αναφερόμενος στο θέμα. Κατά συνέπεια είναι αυτονόητο πως ενδεχόμενη «άρνηση» υπαλλήλου να μεταταγεί θα ισοδυναμεί με άμεση απόλυση. Ακόμη και έτσι όμως, η κινητικότητα δεν αποκλείει τις απομακρύνσεις, αφού τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων είναι βέβαιο ότι δεν θα «χωρέσουν» όλους τους υπαλλήλους. Αν και από την ελληνική πλευρά κατεβλήθη μεγάλη προσπάθεια και τελικώς επετεύχθη να μην περιληφθεί στο τελικό κείμενο η λέξη «απολύσεις», ωστόσο το σίγουρο είναι ότι οδηγούμαστε σε ένα μαζικό πρόγραμμα διαθεσιμότητας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι πλεονάζοντες υπάλληλοι θα συνεχίσουν να αμείβονται για ένα χρόνο με μειωμένες απολαβές (ως υποκατάστατο της αποζημίωσης) και μετά την πάροδο ενός έτους, αν δεν κατορθώσουν να μεταφερθούν σε άλλο φορέα, θα αποχωρούν. Από την κρησάρα της αξιολόγησης βέβαια, δεν θα γλιτώσουν ούτε οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς πλήθος φορέων (ΝΠΙΔ και δημοτικές επιχειρήσεις) θα οδηγηθούν σε συγχωνεύσεις και «λουκέτα», συμπαρασύροντας και τους υπαλλήλους που υπηρετούν σε αυτούς. Υπενθυμίζεται πως ήδη βρίσκεται προ των πυλών ένα κύμα συγχωνεύσεων περίπου 250 φορέων, στους οποίους υπηρετούν 20 χιλιάδες υπάλληλοι.
Παράλληλα, με συνοπτικές διαδικασίες θα οδηγηθούν εκτός Δημοσίου, οι επίορκοι υπάλληλοι και οι αδικαιολογήτως απόντες. Σε ό,τι αφορά αυτές τις κατηγορίες πάντως, παρά τους αρχικούς «φιλόδοξους» υπολογισμούς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ότι μπορούν να αποτελέσουν μία σημαντική «δεξαμενή» χιλιάδων υποψήφιων προς αποχώρηση υπαλλήλων, στην πραγματικότητα εκείνοι που άμεσα θα φύγουν δεν ξεπερνούν τις μερικές εκατοντάδες, αφού μόνο για αυτούς υπάρχουν οριστικές αποφάσεις από τα πειθαρχικά συμβούλια.
Πέρα από τις απομακρύνσεις, στο ακέραιο θα συνεχίσει να ισχύει και η δέσμευση για αυστηρό έλεγχο των προσλήψεων. Ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις παραμένει ενεργός, ενώ αναμένεται να υπάρξει και «φίλτρο» στις προσλήψεις των αποφοίτων από σχολές που εξασφαλίζουν την άμεση πρόσβαση στο Δημόσιο (όπως στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές).
Σε κάθε περίπτωση, οι ελεγκτές της τρόικας εμφανίζονται αποφασισμένοι, μετά και το φιάσκο της περυσινής «επιχείρησης» εφεδρείας, αυτή τη φορά το σχέδιο για μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο να είναι αποτελεσματικό και με σαφή χρονοδιαγράμματα. Για τον λόγο αυτό μάλιστα έχουν φροντίσει ώστε στο κείμενο της συμφωνίας να συμπεριληφθεί και «ρήτρα απόκλισης», ώστε σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο προβλεπόμενος στόχος μείωσης του προσωπικού να «αυξήσουμε τον αριθμό των στοχευμένων απομακρύνσεων».
 http://www.imerisia.gr
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails