Πρόταση από Γκουρία για μείωση του ελληνικού χρέους


Πρόταση από Γκουρία για μείωση του ελληνικού χρέους

Πώς μπορεί να γίνει βιώσιμο

Μία τριπλή πρόταση ώστε να μειωθεί το υπέρογκο ελληνικό χρέος εξέφρασε ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), A. Γκουρία, στο περιθώριο της συνεδρίασης των G20 στο Μέξικο Mexico City, επισημαίνοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσω της μείωσης των επιτοκίων που δανείζεται η Ελλάδα και μέσω της απομείωσης των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον Γκουρία δε.....................................
χρειάζεται να ενταθούν οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ώστε να αποδεχτούν τη διαγραφή μέρους των κεφαλαίων που έχουν δανείσει την Ελλάδα, όπως έχει προτείνει το ΔΝΤ.

Αν η ΕΚΤ αποδεχτεί να δώσει το κέρδος της από τα ελληνικά ομόλογα, δηλαδή να μην τη ζητήσει στο άρτιο αποπληρωμή των ομολόγων, αλλά την τιμή κτίσης τους, τότε η ελάφρυνση για την Ελλάδα θα είναι σημαντική χωρίς να έχει κάποιος χάσει.


Παράλληλα, αν μειωθούν τα επιτόκια που δανείζεται η χώρα από τις χώρες της ΕΕ, τότε και πάλι αυτό θα σημάνει τη μείωση των τόκων που αποδίδει η χώρα. Θα έχουν δηλαδή μια συνολική μείωση του ελληνικού χρέους χωρίς οδυνηρές ζημίες από κανέναν.


Παράλληλα, ο Γκουρία έθεσε επί τάπητος και τη λύση που έχει ξανασυζητηθεί στο παρελθόν, αυτή της επαναγοράς κρατικού χρέους από την ίδια την Ελλάδα.


Τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται περίπου στα 32 σεντς, γεγονός που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να τα επαναγοράσει με σημαντικό discount. Με αυτό τον τρόπο η ελληνική κυβέρνηση θα «ξεφορτωθεί» σημαντικό μέρος του χρέους της μέσω της επαναγοράς ομολόγων με discount. 
 http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/439037/protasi-apo-gouria-gia-meiosi-tou-ellinikou-hreous-/
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails