«Αμελλητί» στην... παραγραφή Τα τέσσερα σκάνδαλα - αγκάθια για την κυβέρνηση που έχουν έντονο πολιτικό άρωμα

Τέσσερις καυτές δικογραφίες με έντονο πολιτικό άρωμα, που τους τελευταίους μήνες βρίσκονται στο επίκεντρο της Δικαιοσύνης, αποτελούν αγκάθια για την κυβέρνηση. Ως υπόθεση υψηλότερου κινδύνου θεωρείται η δικογραφία για τη Μονή Βατοπεδίου, ενώ ακολουθούν με σειρά... επικινδυνότητας οι υποθέσεις για την εξαγορά της εταιρείας Γερμανός από την Cosmote, τα μαύρα ταμεία της Siemens και τα γαλάζια ομόλογα.

Ανεξάρτητα από τα στοιχεία που θα συγκεντρώσουν τώρα οι ανακριτές, οι δικογραφίες αντί να διαβιβαστούν στη Βουλή, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, θα καταλήξουν «αμελλητί» στις ελληνικές καλένδες.ΒΑΤΟΠΕΔΙ
Όπως εκτιμούν νομικοί, υψηλότερο βαθμό επικινδυνότητας για την κυβέρνηση είχε η δικογραφία για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Υπέρ αυτού συνηγορεί η εκπεφρασμένη άποψη διαφορετικών εισαγγελέων που ασχολήθηκαν με την υπόθεση και κατέληξαν στον ίδιο παρονομαστή, κρίνοντας ότι η διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή αποτελεί μονόδρομο για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ευθυνών πολιτικών προσώπων.
Η εφέτης- ειδική ανακρίτρια κ. Ειρήνη Καλού, μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης, θα άρχιζε την ουσιαστική διερεύνηση για τις «ιερές ανταλλαγές». Η δικαστική λειτουργός, όπως λένε οι συνάδελφοί της, είχε το δικαίωμα πριν ακόμη προβεί σε οποιαδήποτε ανακριτική πράξη να διαβιβάσει άμεσα η ίδιακαι όχι μέσω του κ. Σανιδά- τη δικογραφία στη Βουλή, όπως έκανε πρόσφατα ο 20ός τακτικός ανακριτής Απ. Ζαβιτσάνος για την υπόθεση του πρώην υπουργού Αιγαίου Αρ. Παυλίδη.
Προς την πλευρά των πολιτικών έχουν δείξει εξάλλου με τα υπομνήματά τους τόσο μέλη της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) όσο και η διευθύντρια Πολιτικής Γης Σταματούλα Μαντέλη, η οποία υποστηρίζει ότι ενήργησε με βάση ρητή προφορική εντολή που της έδωσε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευ. Μπασιάκος.
ΓΕΡΜΑΝΟΣ - CΟSΜΟΤΕ
Κινούμενη βόμβα για την κυβέρνηση μπορούσε να αποδειχθεί και η δικογραφία για την εξαγορά της Γερμανός από την Cosmote. Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής μάλιστα... φούντωσαν οι φήμες ότι ο ανακριτής κ. Ζαβιτσάνος βρισκόταν ένα βήμα πριν από τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, ο δικαστικός λειτουργός δεν φαίνεται να έχει καταλήξει για την τύχη της δικογραφίας, καθώς συνεχίζει την εξέταση των μαρτύρων.
Στη δικογραφία υπάρχει τουλάχιστον μία κατάθεση με αναφορά σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Συγκεκριμένα, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Στέλιος Ματζαπετάκης εξεταζόμενος από την εισαγγελέα εφετών κ. Ευσταθία Σπυροπούλου είχε πει μεταξύ άλλων: «Στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, κατά τη συνεδρίαση της 19-7-2006, από την κατάθεση του κ. Π. Βουρλούμη απεδείχθη ότι είχε ενημερώσει τέσσερις μήνες προ της εξαγοράς τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη και τόνισε ότι τον αρμόδιο υπουργό κ. Μ. Λιάπη τον ενημέρωσε, όπως είπε, όταν έπρεπε αποδεικνύοντας ότι δεν έπρεπε να τον ενημερώσει γρηγορότερα».
ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ SΙΕΜΕΝS
Πληροφορίες που συνδέονται άμεσα με τις εξελίξεις για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens και κυρίως με τις ύποπτες πληρωμές που συνεχίζονταν μετά το 2004 και αφορούν την εκτέλεση της σύμβασης για το σύστημα ασφαλείας C4Ι ενδέχεται να έφτασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου. Άγνωστος Χ παραμένει επιπλέον για την κυβέρνηση η στάση πρώην στελεχών της γερμανικής εταιρείας και του ΟΤΕ που έχουν κληθεί να απολογηθούν αύριο στον ανακριτή, οπότε, εκτός άλλου απροόπτου, θα αποφασιστεί η ποινική μεταχείριση των πρώτων επτά κατηγορουμένων.
ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Στην πυραμίδα των επικίνδυνων υποθέσεων συμπεριλαμβάνονται και τα γαλάζια ομόλογα. Θέμα ημερών είναι οι απολογίες των πρώην διοικήσεων ασφαλιστικών ταμείων και άλλων χρηματιστών που ενεπλάκησαν στο «ταξίδι» του κρυφού ομολόγου των 280 εκατομμυρίων ευρώ, που υπερτιμολογημένο κατέληξε σε τέσσερα ταμεία.




ευχαριστούμε για την επίσκεψη

Reblog this post [with Zemanta]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails