Φόροι σε ακίνητα, μαχαίρι σε απαλλαγές και νέα τεκμήρια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΠΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΕΛΗΣ
Φωτογραφία
Φωτογραφία
Νέα εισπρακτικά μέτρα με επίκεντρο τα ακίνητα και τα εισοδήματα που σήμερα φορολογούνται με αυτοτελείς χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές επιφυλάσσει στους φορολογουμένους για τον Οκτώβριο το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Πρόκειται για τα μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει επιπλέον φορολογικά έσοδα 3 δισ. ευρώ για το 2010.
Με το δεύτερο αυτό πακέτο το οποίο θα συμπληρώνει τους νέους φόρους, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει τις Βρυξέλλες για την πρόθεσή της να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2010, όπως απαιτείται για να αρθεί το καθεστώς κοινοτικής επιτήρησης στο οποίο βρίσκεται για δεύτερη φορά η ελληνική οικονομία. Τη λήψη των νέων μέτρων προανήγγειλε ουσιαστικά και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου κατά την παρουσίαση της πρόσφατης φοροεπιδρομής, λέγοντας ότι τα λεγόμενα «διαρθρωτικά» μέτρα μόνιμης μείωσης του ελλείμματος θα ληφθούν τον Οκτώβριο. Είπε ότι μαζί με τον προϋπολογισμό θα κατατεθεί και φορολογικό νομοσχέδιο, φωτογραφίζοντας έτσι τις κυβερνητικές προθέσεις για την επιβολή νέων φόρων.
Το εύρος του νέου φοροεισπρακτικού πακέτου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εισπρακτική απόδοση των μέτρων που ανακοινώθηκαν την περασμένη Πέμπτη αλλά και τη γενικότερη πορεία του προϋπολογισμού ο οποίος, σημειωτέον, το πρώτο εξάμηνο του έτους κινήθηκε εκτός στόχων παρουσιάζοντας τεράστια υστέρηση εσόδων και υπέρβαση ρεκόρ στις δαπάνες.
Οι εισηγήσεις για το δεύτερο πακέτο..................

Στο συρτάρι του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών βρίσκονται οι φάκελοι με όλες τις εισηγήσεις για το δεύτερο φορολογικό πακέτο.
Στις εισηγήσεις αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται τα εξής φορολογικά μέτρα:
● Κατάργηση του ενιαίου συντελεστή φορολόγησης του Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) και αντικατάστασή του με φορολογική κλίμακα προκειμένου να επιβαρύνονται αναλογικά περισσότερο όσοι έχουν μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία. Σήμερα τα ακίνητα που ανήκουν στους φορολογουμένους (φυσικά πρόσωπα) φορολογούνται με ενιαίο συντελεστή 0,1% επί της αντικειμενικής αξίας. Στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν δοθεί οδηγίες για τη δημιουργία σεναρίων καθιέρωσης φορολογικής κλίμακας στο Ενιαίο Τέλος Ακινήτων. Έτσι, μετά το αφορολόγητο όριο των 100.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας για τους άγαμους και 200.000 ευρώ για τους έγγαμους, εξετάζεται να θεσπιστεί κλιμακωτός συντελεστής που θα αρχίζει από το υφιστάμενο 0,1% και θα αυξάνεται ακόμη και στο 0,5 ή και 0,8% για τους έχοντες σημαντική ακίνητη περιουσία. ● Αύξηση του συντελεστή φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών. Από 1% που ισχύει σήμερα για τις κληρονομιές και γονικές παροχές ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 95.000 ευρώ, ο συντελεστής μελετάται να αυξηθεί ακόμη και στο 5%. Να σημειωθεί ότι από την ουσιαστική κατάργηση του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών στα τέλη του 2007 ωφελήθηκαν κυρίως όσοι κληρονόμησαν ή μεταβίβασαν στα παιδιά τους μεγάλη ακίνητη περιουσία και το Δημόσιο έχασε σημαντικά φορολογικά έσοδα.
● Επανεξέταση των φοροαπαλλαγών. Οι πάσης φύσεως φοροαπαλλαγές κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό περισσότερα από 7 δισ. ευρώ και για ορισμένες μελετάται να μπει μαχαίρι.
● Θέσπιση νέου τύπου τεκμηρίων διαβίωσης που θα αφορούν, μεταξύ άλλων, τα πολυτελή Ι.Χ., τα σκάφη αναψυχής, τα ακίνητα, την απασχόληση οικιακών βοηθών και τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων. Τα τεκμήρια, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, θα αποτελούν αντικειμενικό ή πραγματικό κόστος χρήσης και θα αθροίζονται για κάθε φορολογούμενο. Στην περίπτωση που το εισόδημα που δηλώνει ο φορολογούμενος είναι χαμηλότερο από αυτό που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια, τότε θα φορολογείται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα (άθροισμα των τεκμαρτών δαπανών).
● Νέες αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων, οινοπνευματωδών ποτών και τσιγάρων. Χαρακτηριστικό των προθέσεων της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών είναι ότι ο υπουργός δήλωσε ότι παρά την τελευταία αύξηση στον φόρο των καυσίμων η ελληνική φορολογία στα καύσιμα εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
● Αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης εισοδημάτων από το 40% στο 45% ή και 50%. Εναλλακτικά εξετάζεται να καταβληθεί και για το 2010 η έκτακτη εισφορά σε όσους έχουν δηλώσει εισοδήματα υψηλότερα των 60.000 ευρώ.
● Πάγωμα και για το 2010 των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων, προκειμένου να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες.
Κομισιόν: Περιμένουμε περισσότερα και μόνιμα το φθινόπωρο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣOΛΩΡΑ
Πολλή φασαρία για το τίποτα θεωρούν στις Βρυξέλλες ότι έγινε για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την περασμένη Πέμπτη, καθώς σε μεγάλο βαθμό αποδίδουν έσοδα προσωρινού χαρακτήρα, που δεν θα επαναληφθούν το 2010.
Με τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει από την κυβέρνηση να καταθέσει ένα νέο πακέτο, που θα περιορίζει το έλλειμμα κατά τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ και σε μόνιμη βάση. Επιπλέον περιμένει και μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, όπως τα ονομάζει, για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Από τα μέτρα της περασμένης εβδομάδας, μόνιμο χαρακτήρα έχουν αυτά που αφορούν την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης βενζίνης και των τελών κινητής τηλεφωνίας, την επιβολή ειδικού φόρου στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και τα σκάφη αναψυχής και την αύξηση του φόρου στα κέρδη από τυχερά παιχνίδια. Συνολικά όλα αυτά προβλέπεται να αποδώσουν 670 εκατ. ευρώ φέτος, ήτοι μόλις 0,26% του ΑΕΠ. Σε ετήσια βάση θα αποδώσουν 0,52% του ΑΕΠ. Μόνιμου χαρακτήρα μέτρο, αλλά αβέβαιης αποτελεσματικότητας, είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, από την οποία η κυβέρνηση ελπίζει να εισπράξει 447 εκατ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ. Συνολικά δηλαδή τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα στην καλύτερη περίπτωση αντιπροσωπεύουν 0,72% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.
Τα υπόλοιπα μέτρα- η ρύθμιση των ημιυπαίθριων που υπολογίζεται να αποδώσει 1,15 δισ. ευρώ και η μείωση της αναπτυξιακής βοήθειας στις τρίτες χώρες κατά 120 εκατ. ευρώ- είναι προσωρινού χαρακτήρα.
Συνεπώς από το 2010 το έλλειμμα θα έχει μειωθεί στην καλύτερη περίπτωση από το 5% στο 4,28% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,28% του ΑΕΠ ή 3 δισ. ευρώ υψηλότερα από τον στόχο για περιορισμό του στο 3% του ΑΕΠ.
Δύο επιλογές για την κυβέρνηση
Οι επιλογές της κυβέρνησης, τότε, θα είναι δύο:
● Να πάρει πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ευρώ, κάτι που δεν θα είναι καθόλου εύκολο αν ληφθεί υπόψη ότι φέτος κατάφερε να πάρει μέτρα ώστε να ειπράξει μόνο 670 εκατ. ευρώ και παρ΄ όλ΄ αυτά προκλήθηκε τεράστια αναστάτωση. Μάλιστα είναι πιθανό να μην πετύχει τον στόχο της για το 2009, οπότε θα κληθεί να πάρει μέτρα μεγαλύτερης έκτασης, ίσως και 4 δισ. ευρώ, για να πετύχει τον στόχο για έλλειμμα 3% του ΑΕΠ το 2010. ● Να διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες έναν ακόμη χρόνο προσαρμογής, δηλαδή να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2011 και όχι του 2010.
Πολιτικά, η δεύτερη λύση δείχνει επικρατέστερη, εν όψει και των πιθανών εκλογών την άνοιξη του 2010.
Για ένα επιπλέον έτος προσαρμογής
Πηγές στις Βρυξέλλες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να συζητηθεί μια τέτοια δυνατότητα, ενός επιπλέον έτους προσαρμογής. Όμως επισημαίνουν ότι προηγουμένως η κυβέρνηση πρέπει να έχει παρουσιάσει καλά αποτελέσματα για το 2009 και να έχει πείσει την Επιτροπή ότι για την καθυστέρηση στην εκπλήρωση των στόχων της ευθύνεται η διεθνής κρίση και όχι η κακοδιαχείριση.
Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν, η σχετική συζήτηση δεν πρόκειται να γίνει πριν από τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, οι οποίες δημοσιεύονται τον Νοέμβριο. Έτσι, η κυβέρνηση πρέπει ούτως ή άλλως να ετοιμάσει ένα πακέτο μέτρων που θα περιληφθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς τότε λήγει η προθεσμία που της έχει δοθεί με βάση τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος
Όλα τα επιδόματα και ειδικές αποδοχές στην κλίμακα

Μαχαίρι στο εισόδημα μεγάλων κατηγοριών φορολογουμένων, κυρίως μισθωτών του δημόσιου τομέα, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών μέσω της φορολόγησης με βάση τη φορολογική κλίμακα τμήματος των εισοδημάτων τους που σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς, δηλαδή με χαμηλούς συντελεστές.
Εφοριακοί, τελωνειακοί, γιατροί του ΕΣΥ, μηχανικοί, ιπτάμενο προσωπικό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, πληρώματα του ΕΚΑΒ, ακόμη και δικαστικοί και στρατιωτικοί θα δουν τις πραγματικές τους αποδοχές από το 2010 να περικόπτονται σημαντικά, λόγω της σχεδιαζόμενης κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων τους και φορολόγησής τους με βάση τις γενικές διατάξεις, δηλαδή τη φορολογική κλίμακα. Παράλληλα, εξετάζεται και ένα δεύτερο, λιγότερο επώδυνο αλλά επίσης επιβαρυντικό σενάριο της αύξησης των συντελεστών αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων αντί της φορολόγησής τους με βάση τη φορολογική κλίμακα.
Στο στόχαστρο του υπουργείου
Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν, μεταξύ άλλων, μπει:
● Τα επιδόματα που λαμβάνουν οι εφοριακοί (ΔΙΒΕΕΤ), οι τελωνειακοί (ΔΕΤΕ) και οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους (ΔΕΧΕ). Το 50% των παραπάνω επιδομάτων φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 15%, ενώ το υπόλοιπο 50% με βάση τις γενικές διατάξεις, δηλαδή τη φορολογική κλίμακα της οποίας ο συντελεστής φθάνει ακόμη και στο 40%. Εφόσον το σύνολο των επιδομάτων φορολογηθεί με βάση τη φορολογική κλίμακα, τότε θα προκύψει σημαντική επιβάρυνση για τους συγκεκριμένους μισθωτούς του Σημοσίου. Για παράδειγμα, ένας εφοριακός με 20ετή υπηρεσία θα δει τον μηνιαίο μισθό του με βάση την παρακράτηση φόρου εισοδήματος να μειώνεται κατά περίπου 85 ευρώ.
● Τα επιδόματα επικίνδυνης εργασίας που λαμβάνει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (π.χ. πτητικό, καταδυτικό κ.λπ.).
● Οι αποδοχές του ιπτάμενου προσωπικού της Πολιτικής Αεροπορίας.
● Οι αποδοχές των υπαλλήλων σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς και των δημάρχων και νομαρχών για την εκτός έδρας εργασία τους.
● Η ειδική αποζημίωση που καταβάλλεται στους ιατρούς, τα πληρώματα ασθενοφόρων και το νοσηλευτικό προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας που εκτελούν υπηρεσία με αεροπορικά μέσα για την παροχή πρώτων βοηθειών.
● Τα ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι εργάζονται σε ελληνικά σχολεία της Γερμανίας.
● Οι αμοιβές που λαμβάνουν για τις πάνω από δύο εφημερίες που πραγματοποιούν τον ίδιο μήνα οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του ΙΚΑ.
● Οι αποδοχές των αθλητών (ποδοσφαιριστών, καλαθοσφαιριστών, προπονητών κ.λπ.).
● Οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών.
● Όλες οι παροχές που χορηγούνται σε όσους εκλέγονται στον πρώτο και δεύτερο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δήμους και νομαρχίες).
● Οι αμοιβές όσων συμμετέχουν σε διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων.


Share/Save/Bookmark
ευχαριστούμε για την επίσκεψη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails