Γαλάζιο ντέρμπι για τον αντι-Σανιδά Έντονο παρασκήνιο για την επιλογή του, ενώ «κλείδωσε» ο πρόεδρος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΙΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ
Οριστικές αποφάσεις για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης λαμβάνει έως τη Δευτέρα η κυβέρνηση, δίνοντας τέλος στα σενάρια, καθώς και στις υποσχέσεις που έχουν μοιράσει σε πολλούς ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς οι εκπρόσωποι των διαφόρων τάσεων.
Φωτογραφία
Το κυβερνητικό επιτελείο επισπεύδει την τοποθέτηση των νέων προέδρων των δύο Ανωτάτων Δικαστηρίων- του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας-, του νέου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά και των αντιπροέδρων που θα καταλάβουν τις θέσεις των αποχωρούντων λόγω ορίου ηλικίας, επιδιώκοντας να καθαρίσει το τοπίο από τις παρεμβάσεις και τις πιέσεις που ασκούνται από πολλές πλευρές, το συντομότερο δυνατόν. Η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται την προσεχή εβδομάδα ή στα μέσα της μεθεπομένης.
Οι τάσεις που έχουν εκδηλωθεί κατά τις μακρές διαβουλεύσεις είναι τέσσερις, συμπεριλαμβανομένης της ....................
προσπάθειας του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκη να παίξει καθοριστικό ρόλο στα πράγματα, επιβάλλοντας τις δικές του επιλογές. Η βούληση ωστόσο του Κ. Καραμανλή, σύμφωνα με πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, είναι να διασφαλιστεί η ηρεμία στον χώρο της Δικαιοσύνης, χωρίς «βουτιές» στην επετηρίδα.
Πρόεδρος ο Γ. Καλαμίδας. Με το κριτήριο αυτό «κλείδωσε» αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης το όνομα του νέου προέδρου του Αρείου Πάγου. Πρόκειται για τον κ. Γ. Καλαμίδα, τον αρχαιότερο στην επετηρίδα αντιπρόεδρο, ο οποίος έχει μπροστά του ακόμη δύο χρόνια θητείας στο δικαστικό σώμα. Στην επιλογή τού κ. Καλαμίδα συνέβαλε και το γεγονός ότι πρόκειται για έναν μετριοπαθή χαρακτήρα με αποδοχή από την πλειονότητα των δικαστικών λειτουργών.
Η επικρατούσα τάση- όπως εκφράζεται από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού- είναι να αποκλειστεί κατά το δυνατόν το ενδεχόμενο τυχόν εντάσεων, με ακρότητες όπως αυτές που έχουν σημειωθεί στο πρόσφατο παρελθόν. Για τον λόγο αυτό θεωρείται επιτυχημένο το μοντέλο του προέδρου του Αρείου Πάγου, όπως ενσαρκώθηκε από τον απερχόμενο πρόεδρο κ. Β. Νικόπουλο, ο οποίος κατόρθωσε να μην απασχολήσει σχεδόν καθόλου τα ΜΜΕ και να μην προκαλέσει αντιδράσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης.
Εισαγγελέας ή δικαστής; Όσον αφορά ωστόσο την επιλογή τού μελλοντικού εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται. Η «μάχη» αφορά κατ΄ αρχήν τον κλάδο προέλευσης του προσώπου που θα τοποθετηθεί στο ύπατο αξίωμα της Εισαγγελίας. Αν θα προέρχεται δηλαδή από τους εισαγγελείς ή τους δικαστές.
Ο απερχόμενος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς στηρίζει «με νύχια και με δόντια», όπως λέγεται χαρακτηριστικά, τον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Αθ. Κονταξή, σε μια προσπάθεια να συνεχιστεί η δική του πολιτική. Τον ίδιο εισαγγελικό λειτουργό φέρεται να υποστηρίζει και ο κ. Μητσοτάκης, αν τελικά επιλεγεί ο εισαγγελέας από τις τάξεις των εισαγγελικών λειτουργών. Εναλλακτικά ωστόσο, ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. ασκεί όλη του την επιρροή υπέρ της τοποθέτησης του αρεοπαγίτη κ. Βασ. Φούκα, του οποίου το όνομα προτείνεται και από άλλες πλευρές. Το γεγονός όμως ότι ο κ. Φούκας βρίσκεται χαμηλά στην επετηρίδα δεν αφήνει πολλά περιθώρια να αποτελέσει την τελική επιλογή, ενώ οι καλά γνωρίζοντες θεωρούν πολύ πιθανή την τοποθέτηση στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου του αρεοπαγίτη κ. Ιω. Τέντε. Και οι δύο δικαστικοί λειτουργοί πάντως χαίρουν της εκτίμησης του Σώματος.
Οι αντιπρόεδροι. Προτάσεις διατυπώνονται και υπέρ των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου κ.κ. Εμμ. Καλούδη και Ηλ. Γιαννακάκη, με υπόλοιπο τριών χρόνων θητείας έκαστος, ενώ από την καθημένη, τους εισαγγελικούς λειτουργούς δηλαδή, οι φερόμενοι ως υποψήφιοι είναι ο κ.Στ. Γκρόζος με ακόμη 3 χρόνια θητείας και η κ. Ευτέρπη Κοτζαμάνη, η πρώτη γυναίκα εισαγγελέας, με 7 χρόνια. Το γεγονός όμως ότι η κ. Κοτζαμάνη βρίσκεται πολύ πίσω στην επετηρίδα δεν αφήνει πολλές πιθανότητες να αποτελέσει την τελική επιλογή. Σημειώνεται ότι πρώτος στην επετηρίδα των αντεισαγγελέων είναι ο Β. Μαρκής, ο οποίος για πολλούς λόγους δεν θα έχει την τύχη να καταλάβει το ανώτατο αξίωμα.
Για τις τρεις κενές θέσεις των αντιπροέδρων ως υποψήφιοι φέρονται οι κ.κ. Μ. Γραμματικούδης, Δ. Πατινίδης, Ιω. Ιωαννίδης, Θεοδώρα Γκοΐνη, Β. Λυκούδης και Ιω. Τέντες, εφόσον δεν τοποθετηθεί στη θέση του εισαγγελέα.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας η κατάσταση είναι ακόμη θολή. Ως επικρατέστεροι φέρονται οι αντιπρόεδροι κ.κ. Παν. Πικραμμένος και Ρίζος, με τον πρώτο να έχει τις περισσότερες πιθανότητες. Για τις κενές θέσεις των δύο αντιπροέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τέλος, προορίζονται σύμφωνα με πληροφορίες οι κ.κ. Λασκαράτος και Ζυμής.


Share/Save/Bookmark
ευχαριστούμε για την επίσκεψη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails