Ο υπουργός Υγείας, ο οποίος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στην αντιμετώπιση της ασθένειας, χαρακτήρισε την πανδημία γρίπης ως «πολυδιάστατη πρόκληση» για την Πολιτεία και την κοινωνία, ανακοίνωσε σειρά νέων μέτρων και διαβεβαίωσε ότι ιδιωτικοί και δημόσιοι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα ανοίξουν κανονικά στις 17 Αυγούστου και 1η Σεπτεμβρίου αντίστοιχα. Για τα δημοτικά είπε ότι η απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες μέρες, με συνεκτίμηση όλων των παραγόντων.
Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο δύο σοβαρά περιστατικά που νοσηλεύονται στην εντατική, ενώ το 95% των κρουσμάτων έχουν ήδη ιαθεί πλήρως.
Αναφέρθηκε στην απόφαση να απελευθερωθεί η χορήγηση αντιικών φαρμάκων με ιατρική συνταγή και πρόσθεσε ότι αυτή θα γίνεται με αυστηρό έλεγχο για την προστασία της δημόσιας Υγείας. Υπογράμμισε ότι το απόθεμα των αντιικών φαρμάκων στη χώρα μας παραμένει σταθερό και ανέπαφο και φθάνει για το 20,5% του πληθυσμού.
Ο υπουργός είπε, επίσης, ότι το Εθνικό Επιστημονικό Συμβούλιο συνεδρίασε ήδη δύο φορές, ενώ αύριο θα υπάρξει και νέα συνεδρίαση, όπου θα συζητήσει το πότε ακριβώς θα ανοίξουν τα σχολεία.
Για το πρόγραμμα εμβολιασμών επανέλαβε ότι αυτοί θα γίνουν με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και εκείνους που υπηρετούν σε κρίσιμες κρατικές δομές (Τομέα Υγείας, Σώματα Ασφαλείας, Ένοπλες Δυνάμεις, καθαριότητα στους ΟΤΑ κλπ).
Ανακοίνωσε, παράλληλα, την αύξηση των κέντρων Αναφοράς, στα οποία προστίθενται τα νοσοκομεία Λάρισας, Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και Περιφερειακό νοσοκομείο Κρήτης.
Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι βρίσκεται υπό εξέταση το εάν το τεστ για τη γρίπη θα γίνεται και από πιστοποιημένα ιδιωτικά εργαστήρια, ενώ πρόσθεσε ότι ήδη έχουν εγκριθεί τα επιχειρησιακά σχέδια των Νομαρχιών Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της γρίπης.
Στα μέτρα για το αμέσως προσεχές διάστημα ο υπουργός περιέλαβε:..........
-Την κινητοποίηση και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο, σε συνεργασία με την επιστημονιή κοινότητα
-Τον απόλυτο έλεγχο των εμβολιασμών με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, ώστε να υπάρχει πλήρης καταγραφή και ιστορικό των εμβολιαζομένων.
-Υποστήριξη της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης για τη στελέχωση των κέντρων
-Σημαντικός αριθμός γιατρών που θα υποστηρίξουν τους εμβολιασμούς
-Ενίσχυση των μονάδων ΜΕΘ με προσλήψεις προσωπικού και λειτουργία ακόμη 50-60 νέων. Εάν τεθεί θέμα έλλειψης κρεβατιών ΜΕΘ, θα υπάρξει αξιοποίηση και εκείνων του ιδιωτικού τομέα.
-Σωστή ενημέρωση των πολιτών με τη συνέχιση της "καμπάνιας" που ήδη "τρέχει". Παράλληλα διπλασιάζονται οι τηλεφωνικές γραμμές του τετραψήφιου αριθμού 1135, στον οποίο μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου