Τι αλλάζει στη διαδοχική ασφάλιση

Της Ρούλας Σαλούρου

Μέσα στο Φθινόπωρο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που προβλέπει αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού αλλά και έκδοσης των συντάξεων για ασφαλισμένους με διαδοχική ασφάλιση. Έως την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα έχει καταθέσει στην υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη Πετραλιά την αναγκαία αναλογιστική μελέτη, βάσει της οποίας θα διαπιστωθεί εάν τα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος που προκαλείται από τις προτεινόμενες αλλαγές. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το κόστος για τις αλλαγές είναι μεγάλο, δεν είναι όμως απαγορευτικό και συνεπώς, η υπουργός θα κάνει δεκτές σχεδόν στο σύνολό τους τις προτάσεις της Επιτροπής. Άλλωστε, η κυβέρνηση, εν μέσω της ιδιότυπης και παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου που διανύουμε, έχει ρίξει μεγάλο βάρος στις ευνοϊκές αυτές αλλαγές που αναμένεται να αποτελέσουν ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της, όταν προκηρυχθούν εκλογές...Οι αλλαγές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, θα αφορούν τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά την ψήφιση του αναμενόμενου σχεδίου νόμου, και πιθανών όσες κατατεθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2010 και μετά.

Μεταξύ των προτάσεων προβλέπεται ότι η έκδοση της σύνταξης θα γίνεται από το ταμείο στο οποίο ο ασφαλισμένος έχει διανύσει τα περισσότερα έτη ασφάλισης και το ποσό της σύνταξης θα υπολογίζεται ως αν τα έτη είχαν διανυθεί όλα στον ίδιο φορέα. Αυτό, κατά περίπτωση, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των συντάξεων ακόμη και κατά 30%. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις, που η σύνταξη θα είναι μικρότερη. Σύμφωνα με την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά, οι αναμενόμενες αλλαγές «θα θεραπεύσουν αδικίες ετών, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και προς όφελος των ασφαλισμένων και μελλοντικών συνταξιούχων».

Το πόρισμα της επιτροπής βρίσκεται στα χέρια της υπουργού εδώ και δύο μήνες, όμως ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η αναγκαία αναλογιστική μελέτη που θα δώσει μια τάξη μεγέθους ως προς το κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μελέτη γίνεται βάσει 5.000 πραγματικών περιπτώσεων διαδοχικής ασφάλισης και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει σημαντική επιβάρυνση, κυρίως προς τα δύο μεγάλα ταμεία ΙΚΑ και ΟΑΕΕ. Το οικονομικό κόστος όμως φαίνεται πως είναι μικρότερο από το πολιτικό όφελος μιας τέτοιας αλλαγής, που ακουμπά σχεδόν το 50% των ασφαλισμένων, οι οποίοι αν και ασφαλίζονται καταβάλλοντας τις νόμιμες εισφορές τους, λαμβάνουν τελικά συντάξεις μικρότερες ακόμη και κατά 30% απ’ ότι θα έπαιρναν εάν είχαν ασφαλιστεί μόνο σε ένα ταμείο.

Παράλληλα, θα επιδιωχθεί και η μείωση του χρόνου απονομής των συντάξεων, άλλο ένα μεγάλο «αγκάθι» για τους ασφαλισμένους αλλά και για την ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικών Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, από την ημέρα υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης έως και την ημέρα καταβολής της πρώτης σύνταξης μεσολαβούν κατά μέσο όρο 20 μήνες.

Η επιτροπή προτείνει την εφαρμογή τις ισχύουσας νομοθεσίας, με τη διαδικασία συμπλήρωσης του Δελτίου Διαδοχικής Ασφάλισης από τα ταμεία, όμως το στοίχημα για το υπουργείο θα είναι να μπορέσει μέσω της μηχανογράφησης να θέσει σε εφαρμογή τη διαδικασία έκδοσης προσυνταξιοδοτικών βεβαιώσεων, 2 χρόνια πριν από την κατάθεση της αίτησης για συνταξιοδότηση.

Οι αλλαγές

Οι προτεινόμενες αλλαγές αφορούν όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης, το Δημόσιο αλλά και τους φορείς επικουρικής ασφάλισης.
Η απονομή της σύνταξης θα γίνεται όχι από το τελευταίο ταμείο αλλά από αυτό που ο ασφαλισμένος έχει διανύσει τα περισσότερα ασφαλιστικά του έτη.

Ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται βάσει των διατάξεων του ταμείου, ως αν τα χρόνια ασφάλισης διανύθηκαν στο σύνολό τους στο ίδιο ταμείο.

Όμως, εάν ο δικαιούχος κρίνει ότι ο νέος τρόπος δεν τον ευνοεί, προτείνεται η δυνατότητα εναλλακτικής επιλογής και με το παλαιό σύστημα.

Δίνεται δυνατότητα έκδοσης προσυνταξιοδοτικών βεβαιώσεων.
capital.gr


Share/Save/Bookmark
ευχαριστούμε για την επίσκεψη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails