ΘΑ ΔΙΚΑΣΤΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ 5,5 ΜΗΝΕΣ!

Ρεπορτάζ : Βάνα Φωτοπούλου - Αντωνία Ξυνού
(από την Ελευθεροτυπία)

Στο ποινικό απυρόβλητο μένει ο πρώην ισχυρός άνδρας της Ζίμενς Μιχ. Χριστοφοράκος για όλα τα αδικήματα από το 1998 μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2003 για τα οποία οι ελληνικές δικαστικές αρχές ζητούσαν την έκδοσή του. Το Εφετείο του Μονάχου λέει ναι... στην παράδοσή του αλλά με τον όρο να δικαστεί μόνο για το σκέλος του σκανδάλου των «μαύρων ταμείων» της Ζίμενς, που αφορά διάστημα μόλις πεντέμισι μηνών και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2003. Ετσι, μπορεί να έγινε το πρώτο βήμα για να οδηγηθεί ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης αλλά θα λογοδοτήσει με βάση λειψό κατηγορητήριο.
Σκοτάδι για 54 εκατ.
Η δαιδαλώδης διαδρομή των 67 ύποπτων εμβασμάτων συνολικού ύψους περίπου 54 εκατ. ευρώ που φέρεται να διακινήθηκαν το συγκεκριμένο διάστημα θα μείνει αδιερεύνητη από τις ελληνικές δικαστικές αρχές, αφού προσέκρουσε στο τείχος της παραγραφής του γερμανικού νόμου. Σύμφωνα με αυτόν, έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμιμου χρήματος της περιόδου 1998 μέχρι αρχές του 2003 για τα οποία κατηγορείται ο Μιχ. Χριστοφοράκος στη χώρα μας, ελέω παραγραφής.
Επιπλέον, ο Μ. Χριστοφοράκος καλύπτεται από το δεδικασμένο όσον αφορά την κατηγορία της δωροδοκίας για την περίοδο διακυβέρνησης της Ν.Δ. 2004-2007, μετά το γερμανικό εισαγγελικό αίτημα επιβολής ποινής ενός έτους φυλάκισης. Δεν μπορεί να διωχθεί για το ίδιο αδίκημα στη χώρα μας.
Εύλογα προκύπτουν τα ερωτήματα γιατί τα εντάλματα δεν επεκτάθηκαν χρονικά και στο μεταγενέστερο χρονικό διάστημα ώστε οι κατηγορίες κατά Χριστοφοράκου να μην έχουν ημερομηνία λήξης τον Σεπτέμβριο του 2003 και γιατί η έρευνα του ανακριτή Ζαγοριανού δεν άγγιξε τη «γαλάζια περίοδο» 2004-2007, τη στιγμή που στη δικογραφία υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι διακινήθηκαν εκατομμύρια ευρώ μέσω υπεράκτιων εταιρειών συμφερόντων του Μιχ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα. Στοιχεία που σε αντίθεση με τον Ελληνα ανακριτή αξιοποίησε η Γερμανίδα εισαγγελέας Μπόιμλερ-Χεσλ.
Μόνο με νέο αίτημα
Σε περίπτωση, πάντως, που απαγγελθούν νέες κατηγορίες για το διάστημα 2004-2007, οι ελληνικές αρχές είναι υποχρεωμένες να υποβάλουν και άλλο αίτημα έκδοσης στη Γερμανία.
Στο πρώτο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Μιχ. Χριστοφοράκου γίνεται αναφορά σε αδικήματα που φέρεται να έχει πράξει ο τέως διευθύνων σύμβουλος της Siemens από τις αρχές του 1998 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2003. Αυτός ήταν και ο πρώτος «σκόπελος» με τον οποίο βρέθηκε αντιμέτωπος ο 4ος ειδικός ανακριτής, Ν. Ζαγοριανός, σε σχέση με τις γερμανικές δικαστικές αρχές, καθώς η Εισαγγελία Μονάχου, μετά τη λήψη του εντάλματος, επισήμανε ότι συντρέχει θέμα παραγραφής.
Συγκεκριμένα, οι Γερμανοί γνωστοποίησαν εγγράφως ότι τα αδικήματα για τα οποία ζητείτο η σύλληψη του Μιχ. Χριστοφοράκου είναι πλημμελήματα στη χώρα τους και άλλωστε έχουν ήδη παραγραφεί από τον Οκτώβριο του 2008, καθώς ως καταληκτικός χρόνος τέλεσής τους στο ελληνικό κατηγορητήριο είναι το 2003.
Τότε και για πρώτη φορά οι ελληνικές Αρχές ανέφεραν ότι η κλήση του Μιχ. Χριστοφοράκου ως υπόπτου, την άνοιξη του 2008, από τον εισαγγελέα Παν. Αθανασίου, που διενεργούσε την προκαταρκτική έρευνα, αλλά και η άσκηση στη συνέχεια της ποινικής δίωξης, είναι πράξεις ικανές να αναστρέψουν την αρχική εκτίμηση περί παραγραφής και να οδηγήσουν στην εκτέλεση του εντάλματος. Ευτυχώς, αυτό το επιχείρημα αποτέλεσε σωσίβιο για την ελληνική πλευρά, αφού έγινε δεκτό από το Εφετείο του Μονάχου.
Για το C4Ι
Στο δεύτερο ένταλμα σύλληψης, το οποίο ακόμα δεν έχει κριθεί από τις γερμανικές Αρχές, εκδόθηκε συμπληρωματικά και αναφέρεται σε αξιόποινες πράξεις για τις οποίες δεν έχουν συνταχθεί κατηγορητήρια. Πρόκειται για το αδίκημα της απάτης για το πρόγραμμα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4Ι, με καταληκτικό χρόνο τέλεσής του τον Μάιο του 2003.




Share/Save/Bookmark
ευχαριστούμε για την επίσκεψη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails