Διαμάχη για τον ειδικό φόρο

Από τις αγροτικές κινητοποιήσεις του περασμένου Ιανουαρίου για το πετρέλαιο.

«Ανταρσία» ετοιμάζεται στον Θεσσαλικό κάμπο για τη μειωμένη, όπως θέλουν οι πληροφορίες, επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, ένα από τα ζητήματα που είχε βγάλει τους αγρότες στους δρόμους τον περασμένο Γενάρη.

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση έχει υπογραφεί από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά δεν έγινε ακόμη γνωστή, καθώς υπάρχει διαφωνία μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης για τον αριθμό όσων δικαιούνται την επιστροφή του ειδικού φόρου.

Ο Σ. Χατζηγάκης διαμηνύει ότι τον ειδικό φόρο θα πάρουν σχεδόν 510.000 αγρότες, ενώ ο Γ. Παπαθανασίου είναι πιο κοντά στο αίτημα των αγροτοσυνδικαλιστών που ζητούν το ποσό να μοιραστεί στους κατά κύρι
Ο Σ. Χατζηγάκης διαμηνύει ότι τον ειδικό φόρο θα πάρουν σχεδόν 510.000 αγρότες, ενώ ο Γ. Παπαθανασίου είναι πιο κοντά στο αίτημα των αγροτοσυνδικαλιστών που ζητούν το ποσό να μοιραστεί στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες

Ο Σ. Χατζηγάκης διαμηνύει ότι τον ειδικό φόρο θα πάρουν κοντά στις 510.000 αγρότες, ενώ ο Γ. Παπαθανασίου είναι πιο κοντά στους αγροτοσυνδικαλιστές που ζητούν τα 120.000.000 ευρώ (πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό παραμένει το ίδιο με πέρυσι, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης) να μοιραστούν στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, δηλαδή σε 385.500 άτομα, εξαιρώντας τους ετεροεπαγγελματίες.

«Το τοπίο είναι ακόμη θολό, γεγονός που μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Οσο δεν ανακοινώνεται το ποσό και ποιοι θα το πάρουν, διατηρούμε επιφυλάξεις και φοβόμαστε ότι όπως και πέρυσι θα μοιραστεί σε όλους όσοι δηλώνουν εισοδήματα από αγροτικές καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί ο πραγματικός αγρότης», λένε οι αγροτοσυνδικαλιστές.

Σημειώνεται ότι οι αγρότες εισπράττουν την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης ανάλογα με τα στρέμματα που καλλιεργούν, αλλά βγαίνει συγκεκριμένο ποσό για το βαμβάκι, άλλο ποσό για τα σιτηρά κ.ο.κ. Ωστόσο όλοι προμηθεύονται το πετρέλαιο στην ίδια τιμή, που φέτος είναι 1,2 ευρώ το λίτρο.

Εκτιμήσεις
Οι αγροτοσυνδικαλιστές, που ετοιμάζονται να κατέβουν στην Αθήνα για το θέμα, εκτιμούν ότι αν το ποσό μοιραστεί μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες τα χρήματα που θα πάρουν θα είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι, αν όμως δοθεί -όπως και πέρυσι- σε όλους (που θεωρείται και το πιο πιθανό) τότε θα έχουν ζημία, δεδομένου ότι η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε, όπως και όλα τα αγροτικά εφόδια.

Με ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΓΕΣ θυμίζει ότι στις 20 Φεβρουαρίου είχε στείλει επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου προτείνοντας η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου να ανέρχεται σε ποσοστό 4% επί της τιμολόγησης της αγροτικής παραγωγής, πρόταση που επαναλήφθηκε και στις 14 Ιουλίου.

Ο πρόεδρός της Τζ. Καραμίχας σημείωσε πως αυτή η πρόταση «αποτελεί την πλέον αξιόπιστη, δίκαιη και αντικειμενική προσέγγιση του θέματος, χωρίς ιδιαίτερα σημαντικό επιπλέον δημοσιονομικό κόστος».

Καθυστέρηση
Η αναταραχή στον Κάμπο επιτείνεται και από το γεγονός ότι πέρυσι η επιστροφή του φόρου είχε καταβληθεί τον Ιούνιο και οι αγρότες αναρωτιούνται «μήπως η κυβέρνηση δεν έχει να μας δώσει λεφτά», ενώ έντονη ήταν η αντίδραση του πολιτικού εκπροσώπου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ, Β. Εξαρχου, ο οποίος θύμισε πως η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι η επιστροφή του φόρου για το πετρέλαιο από το 2009 θα δίνεται μέσα στο πρώτο δίμηνο κάθε έτους, «υπόσχεση που δεν τήρησε».

«Επιτέλους, το σίριαλ για το αγροτικό πετρέλαιο πρέπει να τελειώσει, γιατί η υπομονή των αγροτών έχει εξαντληθεί», κατέληξε ο κ. Εξαρχος.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ



Share/Save/Bookmark
ευχαριστούμε για την επίσκεψη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails