ΡΗΓΙΛΛΗΣ: ΕΙΣΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΜΕΣΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ Πετροβολούν τον Δένδια για το γερμανικό φιάσκο

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

Λογάριασαν χωρίς τον ...Γερμανό τους στην κυβέρνηση και μετράνε τώρα τις απώλειες από το φιάσκο που πάθανε μετά την αναβολή της έκδοσης του Χριστοφοράκου στην Ελλάδα. Η φιέστα που ετοίμαζαν, ποντάροντας στη στρατηγική «χειροπέδες», έμεινε στον αέρα.

Εκ των υστέρων έσπευσαν να δηλώσουν χθες και ότι τους τέσσερις αστυνομικούς δεν θα συνόδευε στο Μόναχο ο 4ος ειδικός ανακριτής Ζαγοριανός, γεγονός που θα έδινε μια μεγαλύτερη επισημότητα στο «σόου» και ο δικαστικός θα ήταν ο εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών.

Στο στόχαστρο βρέθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας. Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. τον κατηγορούσαν ότι «πήρε στο κεφάλι του την κυβέρνηση». «Οσες διαβεβαιώσεις κι αν είχε από την εισαγγελεία του Μονάχου, από τη στιγμή που η διαδικασία ήταν ανοιχτή και αναμενόταν η απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου έπρεπε να κρατήσει μια επιφυλακτικότητα και να μη γίνονται επίσημες διαρροές για κλεισμένα εισιτήρια», είπε στην «Ε» υπουργός..... Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είναι έρμαιο των γεγονότων. Σέρνεται πίσω από αυτά και αδυνατεί να αποκτήσει τον έλεγχο των πρωτοβουλιών. Η αιφνιδιαστική εξέλιξη με την αναστολή της έκδοσης Χριστοφοράκου δημιουργεί νέους πονοκεφάλους στον πρωθυπουργό και σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις του εν όψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το πλάνο που εισηγήθηκαν στον πρωθυπουργό στελέχη αλλά και ο σύμβουλός του σε θέματα επικοινωνιακής στρατηγικής, Γιάννης Λούλης, θα έπρεπε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό την επόμενη εβδομάδα, και τις τελευταίες ημέρες πριν από την άνοδό του στη Θεσσαλονίκη για το τριήμερο 4-6 Σεπτεμβρίου, να ξεδιπλωθεί μια σειρά κυβερνητικών εξαγγελιών κυρίως στον τομέα της οικονομίας (στοχευμένες παροχές κ.λπ.) σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί το κλίμα και να μειωθεί η ψαλίδα με το ΠΑΣΟΚ. Αλλά ξέχασαν να ρωτήσουν τον Γερμανό τους!

Τρέμουν

Ετσι κι αλλιώς, όμως, ουδείς στο κυβερνητικό στρατόπεδο μπορεί να προβλέψει τι είδους αναταράξεις μπορεί να προκαλέσει ο «παράγοντας Χριστοφοράκος». Διότι πέρα από τα πλάνα του υπόδικου επί ελληνικού εδάφους που κάποια στιγμή θα παίξουν -η έκδοσή του τοποθετείται ενδεχομένως και σε μία εβδομάδα-είναι πάντα ανοιχτό το θέμα «αν θα μιλήσει και τι θα πει», όπως είπε στην «Ε» κυβερνητική πηγή. «Η Γερμανίδα εισαγγελέας δεν του απήγγειλε κατηγορία της δωροδοκίας και για το οποίο του επέβαλε και ποινή γιατί απλώς της ανέφερε τα ονόματα του Βαρθολομαίου και του Γείτονα» είπε. «Της έδωσε και στοιχεία, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έγιναν γνωστά», πρόσθεσε με νόημα. Τρέμουν στη Ν.Δ. για το τι μπορεί να πει ο Χριστοφοράκος!

Η αιφνίδια αναστολή της έκδοσής του ανακίνησε και τα σενάρια του ανασχηματισμού. Τα τελευταία θέλουν ο Σουφλιάς να πηγαίνει για αντιπρόεδρος, ο Παυλόπουλος να ανακυρήσσεται υπερυπουργός Συντονισμού με έδρα το Μαξίμου, να δημιουργείται υπουργείο Περιβάλλοντος και να συγχωνεύονται το υπουργείο Δημοσίων Εργων με το Μεταφορών, ο Στυλιανίδης να πηγαίνει στο κόμμα κ.λπ. Ο ίδιος ο Καραμανλής, εγκλωβισμένος σε ένα κυβερνητικό σύστημα που καταρρέει, δεν έχει μοιραστεί τις σκέψεις του με κανένα κορυφαίο στέλεχος, ούτε καν με τον στενό πυρήνα με τον οποίο συνομιλούσε παλαιότερα. Πνιγμένος στα πολιτικά αδιέξοδα γνωρίζει ότι όποια απόφαση και αν πάρει θα είναι γι' αυτόν μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Να κάνει τον ανασχηματισμό την επόμενη εβδομάδα όταν πιθανόν θα έρθει ο Χριστοφοράκος και θα αποσπάσει ένα σημαντικό κομμάτι της ειδησεογραφίας; Κι αν δεν τον κάνει την επόμενη εβδομάδα, πότε θα τον κάνει; Οταν θα αρχίσει τις επαφές με τους κοινωνικούς παράγοντες εν όψει της ΔΕΘ; Κι αν δεν κάνει ανασχηματισμό -κάτι που δεν αποκλείουν αρκετά στελέχη- πώς θα ανεβεί έτσι «γυμνός» στη ΔΕΘ, όταν δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για αλλαγές από πληθώρα στελεχών και έχει και την οδυνηρή εμπειρία του περσινού «Βατερλό».

«Το ότι η Ν.Δ. είναι σε δύσκολη θέση είναι γεγονός αναμφισβήτητο και αν συνεχίσει έτσι δεν διαγράφονται προοπτικές καλές», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας. «Θα πρέπει ο αρχηγός μας να διερευνήσει τα αίτια που οδήγησαν την παράταξη σε αυτή την κάμψη. Οταν έχω πυρετό δίνω ασπιρίνη, αλλά ψάχνω να βρω και το μικρόβιο όμως. Πρέπει να δει ποιοι θα πρέπει να μείνουν και ποιοι να φύγουν».

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ανεβάζει τους τόνους εναντίον του ΠΑΣΟΚ.

«Το θράσος του ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του δεν έχει όρια» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Β. Αντώναρος. «Προσπαθούν να κάνουν το άσπρο μαύρο». *




Share/Save/Bookmark
ευχαριστούμε για την επίσκεψη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails